دکتر مصطفی معین، رئیس کرسی یونسکو در ایران در مراسم افتتاحیه دومین همایش سالیانه سلامت روان و رسانه که صبح امروز 3 اسفند ماه در تالار امام مجتمع آموزشی_درمانی امام خمینی برگزار شد به خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران اظهار داشت: شیوع اختلالات روانی در جوامع مختلف بین 20 تا 30 درصد بوده که از این میزان 80 درصد بیماران روانی در کشورهای جهان سوم و در حال توسعه زندگی می کنند.
وی علت این امر را عوامل فقر اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، و مدیریتی برشمرد و گفت: در ایران نیز مانند دیگر کشورهای درحال توسعه بیماری های غیر واگیر از جمله اختلالات روانی شایع در جامعه است.
معین تصریح کرد: علت ابتلا به بیماری های غیر واگیر تنها ویروس، میکروب و عوامل ارثی نیستند بلکه مسائل محیطی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی تا 85 درصد در ابتلا به این بیماری ها نقش دارند.
رئیس کرسی یونسکو در ایران ادامه داد: بر اساس تعاریف سازمان بهداشت جهانی سلامت و امنیت چهار ستون اساسی دارد که آزادی و رهایی از ترس، نیاز، سوانح و آسیب ها و زندگی با کرامت از جمله آن است.
وی یادآور شد: همچنین پدیده انگ در دهه های گذشته در جوامع مختلف رو به افزایش بوده و انگ خطرناك بودن به فرد دچار مشکل روانی یکی از مواردی است که نیاز به همکاری بیشتر اصحاب رسانه با پزشکان دارد.
معین افزود: مدیران اجرایی و مسئولان استخدام، قانونگذاران برای رفع قوانین تبعیض آمیز در خصوص بیماران روانی، مسئولان دادگاه های جنایی و مشاوران حقوقی و متولیان ارائه خدمات سلامت از دیگر گروه های هدف برای انگ زدایی بیماری های روانی هستند.
وی تأکید کرد: بیش از نیمی از داروها در جهان به طور بی رویه و نابجا مصرف شده و باعث اتلاف قابل توجه بودجه بهداشت و درمان در کشورهای گوناگون می گردد.
رئیس کرسی یونسکو در ایران با بیان اینکه ایران جزو بیست کشور اول دنیا در مصرف دارو است گفت: مصرف داروهای تزریقی در ایران 4 برابر استانداردهای جهانی است.
وی خاطرنشان کرد: فقدان آگاهی، مهارت و اطلاعات، عدم اطمینان از دسترسی به دارو، فقدان آموزش توسط پزشکان و تبلیغات بیش از حد شرکت های دارویی از مهمترین علل مصرف بی رویه دارو در کشور است./ح