به گزارش سرويس علمي، پزشكي باشگاه خبرنگاران به نقل از وب دا؛ يکي از روشهاي سادهاي که از پيري جلوگيري ميکند ورزش است، بدون فعاليت و کار انرژي خيلي زود تحليل ميرود.
افرادي که تحرک کمتري نسبت به افراد پرتحرک دارند در خطر ابتلا به بيماريهاي گوناگون قرار ميگيرند ، ورزش کردن براي تمام افراد و هر گروه سني مفيد است.
تحقيقات تازه پزشکي نشان داده است که پيري زودرس،با بيتحرکي تسريع ميشود.
خمودگي بدن ناشي از عدم تحرک مهمترين عامل در ايجاد پيري زودرس است.
کارشناس تربيتبدني دانشگاه علوم پزشکي خراسان شمالي معتقد است ورزش براي اکثر سالمندان بالاي 65 سال بيخطر است حتي سالمنداني که از بيماري قلبي رنج ميبرند نيز با رعايت برخي شرايط ميتوانند ورزش کنند.
اين در حالي است که بسياري از سالمندان از اين امر غافل هستند و دليل عدم تحرک خود را کهولت سن و افسردگي ميدانند.
پونه رزاز، راه رفتن، شنا کردن و دوچرخه سواري را به عنوان ورزشهاي سودمند به سالمندان پيشنهاد ميکند و ميگويد: سالمندان اگر بتوانند به مدت 30 دقيقه ورزشهاي هوا رسان را در بيشتر روزهاي هفته يا هر روز هفته انجام بدهند بسيار سودمند خواهد بود.
رزاز در ادامه افزود: قبل از هر ورزش سالمندان بايد به مدت 5 دقيقه بدن خود را گرم کنند، آهسته رفتن و نرمشهاي سبک نيز براي گرم شدن و آماده شدن بدن براي انجام ورزش روزانه مناسب است.
وي با بيان اين مطلب که شروع ورزش براي سالمندان بايد با دقت همراه باشد اظهار کرد: دقت در زمان شروع ورزش سالمندان بسيار مهم است ضمن اينکه هر گونه ورزشي نيز براي اين افراد مناسب نيست.
به گفته اين کارشناس تربيت بدني ورزش سالمندان باعث تقويت عضلات، تسهيل گردش خون، کاهش تنش و انعطافپذيري بدن ميشود.
وي ادامه داد: ميزان و نوع ورزش براي هر سالمند ديگر متفاوت است و بايد برنامهريزي دقيقي در اين زمينه انجام گيرد و ضمن اينکه در برخي افراد که سابقه بيماريهاي قلبي، بالا بودن فشارخون و... دارند بايد برنامهريزي ورزشي دقيقتري نسبت به ساير افراد داشته باشند. لذا براي شروع يک برنامه ورزشي در فرد سالمند ابتدا بايد با پزشک مشورت کند.
وي معتقد است در دوره سالمندي با ورزش ميتوان از زندگي سالمتر، شادابتر و مستقلتري بهره برد، پيادهروي يکي از مناسبترين ورزشها براي سالمندان است.
به گفته اين کارشناس تربيت بدني زماني که فعاليتهاي ورزشي روزمره به طور دايم صورت گيرند تنظيم بيولوژيک بدن به بهترين وجه عمل خواهد کرد و در صورتي که فعاليتهاي روزمره با اختلال مواجه شد ايجاد تطابق مجدد براي بدن مشکل خواهد بود.
چگونه ورزش را آغاز کنيم؟
يکي ديگر از کارشناسان تربيت بدني دانشگاه علوم پزشکي خراسان شمالي در خصوص تمريناتي براي شروع ورزش در سالمندان بيان ميدارد: اگر تا به حال ورزش نکردهايد بهتر است که آرام و آهسته ورزش کردن را آغاز کنند و اکثرا با ورزشهايي آغاز کنند که با انجام آن راحتتر هستند ، آرام ورزش کردن سبب ميشود که کمتر به خود آسيب بزنند و در ابتداي کار مانع از دردهاي عضلاني و مفصل ميشود.
ايرج بيگلري معتقد است پياده روي يکي از بهترين ورزشهايي است که براي آغاز کار ورزش خوب است و ميتوانند آرام آرام مدت و شدت آن را بالا ببرند./ح