به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران حاضر در محل؛عزت اله ضرغامي رياست صدا و سيما ضمن عرض تبريك به مناسبت ميلاد باسعادت امام باقر(ع) و ميلاد حضرت مسيح (ع) گفت:تبريك ميگويم ميلاد باسعادت امام باقر (ع) و ميلاد حضرت مسيح (ع )پيام آور عدالت را و از همه شما هنرمندان،برنامه سازان،مديران ارشدي كه كار بزرگي را در توليد انجام داده ايد.اين جمعي كه اينجا هستند به نمايندگي از جامعه بزرگ تري حضور دارند و صميمانه از همه آنها سپاسگذارم .از هيئت داوران عزيز و شخصيت هاي برجسته و نيز از هنرمندان حق شناسي كه دست اندر كار اين جشنواره بودند و تلاش كردند تشكر مي كنيم.
وي افزود:"مهدي فجري" را همه ميشناسيم.فرجي زحمت كشيد و از او و همه همكارانش سپاسگذاري ميكنم و در رأس همه اينها از تلاش هاي "دارابي "معاون محترم سيما كه با هدايت و راهبري او كارهاي ارزشمندي صورت گرفته و اقدام ارزشمند او در جشنواره جام جم با شكل و نماي نو و ويژگي هاي مثبتي كه پيدا كرده،جاي تشكر و سپاسگذاري دارد.
رئيس رسانه ملي اظهار داشت:اين سه موضوع و موضوعات مهم در حوزه انيميشن،حوزه مستند و هم حوزه فيلم هاي تلويزيوني و تله فيلم بسيار حائز اهميت بوده اند و به هرحال فرصت ما نيز محدود است.عليرغم اينكه من علاقه مندم از بين اين جمع استفاده كنم و نكاتي را در سه حوزه عرض ميكنم،منتها اين امكان نيست و جا دارد چند نكته كلي را اشاره كنم و از اين جلسه خوب بهره ببريم.
ضرغامي افزود:اولا رسانه ملي به عنوان دانشگاه عمومي كه حضرت امام (ره) فرمودند:"وظيفه بزرگ تربيت جامعه و هدايت افكار عمومي را برعهده دارد"،كه همين طور هم هست؛اين كار در ساختارهاي مختلف شكل ميگيرد.
رئيس رسانه ملي گفت:انواع ساختارهاي تلويزيوني ،كه خيلي از آنها هم در جايگاه خودشان ارزشمند هستند؛ بعضي از آنها به دليل شرايطي خاصي كه پيش ميآيد مخاطبان استثنايي دارند.
وي ادامه داد:اما بدون ترديد اين سه ساختاري كه امشب مورد ارزيابي اجمالي قرار ميگيرند؛از پرمخاطب ترين ساختارهاي تلويزيوني است.
وي ابراز كرد:بعضي از آنها تقريبا در انحصار سيما در كشور هستند و بعضي ديگر اگرهم نقاط اشتراكي در بسترهاي ديگر عرضه دارند؛اما بدون شك اهميت و جايگاهشان در تلويزيون بالاتر است.بنابراين وقتي ما راجع به اين سه ساختار صحبت ميكنيم به خصوص با هنرمندان عزيزي كه امروز چهره هاي برجسته آنها را در همه ي حوزه ها در اين نشست ميبينيم،وظيفه و رسالت ما در تربيت و تأثير گذاري برجامعه و برقراري ارتباط با مخاطب و هدايت افكار عمومي فوق العاده سترگ و مهم است.در اين سه ساختار كه پربيننده ترين و پرنفوذ ترين و كارآمد ترين ساختارها هستند،اين وظيفه بر عهده همين مجموعه هايي است كه در واقع اين كارها را راهبري ميكنند.
رئيس رسانه ملي اظهار داشت:همه مديران تهيه كنندگان و برنامه سازان و هم مجموعه عوامل هنرمنداني كه در بخش هاي مختلف توليد نقش دارندوظيفه مهمي بر عهده دارند؛بنابراين كار ما دراين سه حوزه فوق العاده مهم است.من ميخواهم اشاره اي داشته باشم به يك آيه از قرآن مجيد كه "اگر قدم در اين مسير بگذاريم ،از بركت بهره مند خواهيم شد".
وي افزود:اگر خودمان را به اين مظهر ارزشمند وصل كنيم؛كارها از بركت و ارزشمندي فوق العاده بالايي برخودار خواهند شد.در سوره مباركه (ضحي ) آنجايي كه پروردگار بعضي از نعمت هايي كه به پيامبر خودش داده را يادآوري ميكند،"اي پيامبر ما تو را گمراه يافته ايم و سپس تو را هدايت كرديم"؛آيا اين گمراهي درمورد اين شخصيت برجسته و نوراني عاليقدر اسلام به معناي همين گمراهي هايي است كه در مورد ما انسان ها صادق است؟
به شهادت تاريخ اين طور نيست.در كتابهاي تاريخ شخصيت استثنايي پيامبر اسلام(ص) قبل از نبوت ايشان،يك شخصيت استثنايي بوده است با برخورداري از تمام فضائل و بركات برجسته انساني كه داستان مفصل شهيد مرتضي مطهري و بعضي از تفسيرهاي آيات قرآن كريم اشاره به همين ويژگي ها دارد؛اما چرا قرآن كريم ميگويد شما را گمراه يافتيم؟
وي ادامه داد:بزرگاني چون مرتضي مطهري عقيده دارند به اين كه اين مقايسه بين ضلالت و گمراهي و هدايت؛مقايسه بين عقل و وحي است.يعني آنقدر هدايت وحي بالاست و عميق و تأثيرگذار و متعالي است كه هدايت عقل و هرچيز ديگري كه غير از هدايت وحي است،منظر گمراهي است.درمورد وحي اين طوري است كه به پيامبر اسلام (ص) ميگويد؛تو گمراه بودي چون از هدايت وحي برخوردار نبودي.موضوعات ديني و قرآني كه از وحي سرچشمه ميگيرند؛حالا بعضي از اينها خيلي مستقيم ارتباط با قرآن و داستان هاي قرآني و مفاهيم قرآني دارند و خيلي ديگر نيز اين طور نيست و ارتباط غير مستقيم پيدا ميكنند.من عقيده دارم با آموزه هاي ديني و قرآني و بايد خودمان را به اين منبع الهي وصل كنيم.
ضرغامي افزود:در جاي محكمي ايستاده ايم و توليدات ما تاثيرگذار است؛چراكه جاي ديگري تاثيرات آن را تضمين كرده اند و ماندگار خواهد شد كه غيراز اين باشد نميخواهم بگويم صددرصد اتفاقي نميافتد؛اما كم ديده شده كاري بدون اين بهره گيري ها از مفاهيم الهي از فطري و قرآني كارهايي برجسته و ماندگار شده باشند.
وي اظهار داشت:لذا قرآن كريم به همه مي گويد كاري ميخواهيد انجام دهيد كنار پرتگاه و لبه نباشيد.منابع و داستان ها و ارزش هاي قرآني و روايي بخصوص در شيعه يك درياي عميق و مواج و منبع لايزالي است.همه اين ساختارها فوق العاده ميتواند تاثيرگذار باشد اين براي ما فراهم است.
ضرغامي افزود:بعضي دوستان ما زحمت ميكشند تلاش ميكنند؛ولي از اين سفره بي بهره اند.كسي كه سر اين سفره نشست خداوند ارزش ها و بركت هايي را به كار او ميدهد.
رئيس رسانه ملي ادامه داد:من فكر ميكنم در همه اين بخشها كه توليدات خوبي هم دارد؛صورت ميگيرد،اين بخش ها دوره هاي بلوغ خود را طي ميكنند و در حوزه مستند كشور،كارهاي خوبي انجام شده است.
وي ابراز كرد:به لحاظ كمي و كيفي كارهاي ارزشمندي در حوزه مستند به خصوص طي اين سالها صورت گرفته و بدون ترديد مستند وضعيت نسبي تلويزيون است؛يعني يك نگاه واقعي و حقيقي به حوادث پيرامون بر اساس يك مشي حرفه اي تاثيرگذار روي آن و باورپذيري اش در كار مستند صورت ميگيرد،به همين دليل از باور پذيري و تاثير گذاري فوق العاده بالايي برخودار است.
ضرغامي گفت:وقتي شبكه مستند راه اندازي شد كه بستر خوبي براي كار مستند فراهم بود و به شكر خداوند يكي از مديران مجرب سازمان (پورحسين) مسئوليت اين شبكه را برعهده دارد؛من از ايشان ميخواهم كه واقعا اين ظرفيت عظيمي كه در خصوص مستند در كشور وجود دارد به واسطه اين شبكه پربار شود.
وي ادامه داد:با رابطه تعاملي دارند شبكه را پربار و ديدني كنند و اين شبكه با بستري كه فراهم ميكند،مستند سازي را رونق مي دهد چون واقعا جاي مستند در تلويزيون است.مستندهاي سينمايي- داستاني در سالن هاي سينما اكران ميشود اما مي دانم كه جايش اينجا نيست و مخاطب درستي آنجا ندارد و كار مستند در همه عرصه ها از قبيل اجتماعي،علمي،طبيعت،ديني، سياسي، انقلابي، دفاع مقدس،همه ژانرهاي كه به نوعي يك حوزه قابل توجه كار مستند است؛اينها در حوزه تلويزيون خودش را نشان ميدهد.
وي ادامه داد:خوشبختانه ما هم شخصيت هاي برجسته اي در حوزه مستند داريم.استاد "ترابي" كار ارزشمند "راه آزادي" كه اول انقلاب ساختند به عنوان مستندي سياسي،اجتماعي،اقتصادي،در آن مستندي كه از امام (ره) ساخته اند در كار آقاي ترابي است.هر سال كه تكرار ميشود براي همه ما دلنشين است.ما درحوزه مستند بزرگان زيادي داريم اينها بايد جوانان را تربيت كنند.استعدادهاي فراواني كه دارد در اين حوزه به عينيت ميرسد را هدايت كند و بخش مستند را در كشور را تقويت كنيم و تاثير گذاري فوق العاده اي هم دارد.
رئيس رسانه ملي افزود:در شبكه "مستند" دوستان ما در بخش هاي حرفه اي بستري را براي كارهاي آماتوري، غير حرفه اي،دانشجويي، و هر چه كه اسمش را ميگذاريد تا امروز تجربه نشان داده اند.بخصوص باتجربه اي كه در فضاي مجازي داريم؛خيلي از اين مجموعه ها موفق ميشوند،مخاطب پيدا مي كنند،بستر مناسب فراهم ميكنند،خودشان توليد نميكنند.
وي ادامه داد:به دليل تنوع بالا،مخاطبان بالا نيز داريم و اين آثار؛شيريني خاص خودش را براي هر سليقه اي نيز دارد.بنابراين بايد ترتيبي دهيم كه هم در شبكه مستند و هم ظرفيت هاي ديگري كه در سيما است؛بتوانند به نوعي درخدمت كارهاي مردمي تر قرار گيرد كه مردم رغبت دارند كه يك كار ساده مستند انجام دهند و با نگاه پاكي كه دارند،بعضي از آنها از مخاطبان و تاثيرگذاري بالايي برخودار اند.
رئيس رسانه ملي ابراز كرد:همين را عرض مي كنم كه شبكه مستند و كارهاي مستند،نزديك ترين راه فعاليت هاي حرفه اي با قشر روشن فكر،علما،دانشگاهيان،اهل قلم و اهل نظر است؛چراكه يكي از اشكالات بزرگ در توليد رسانه ملي بخصوص در حوزه نمايش است كه بين اين منابع ارزشمند نظري و فكري مجموعه هايي كه توليد ميكنند هميشه يك فاصله جدي وجود دارد و بعد گفته ميشود بسيار فيلم و سريال بسازيد.
كارهاي نمايشي كارهاي سختي است؛از عهده هر كسي بر نميآيد و به نظر ميرسد نزديك ترين راه وجود دارد.
حوزه هاي علميه و روشنفكران ميتوانند در كار مستند به رسانه ي ملي وصل شوند.
ضرغامي افزود:در طي يكي دو سال گذشته ديديم كه بعضي از اين مستندهاي مبتني بر آرشيو و يك نگاه صحيح و به دليل سياسي چقدر در جامعه تاثيرگذار بود؛بعد از حوادثي كه درسال 88 اتفاق افتاد جامعه بايد با آگاهي و بصيرت بيشتري حوادث توام را تعقيب ميكرد،بعضي از اين مستندهاي كه درحوزه سياسي و بعضي ها كه در حوزه معاونت سيما توليد شد؛مثل مستند "شاخص" و مستند "سيره حضرت امام(ره)" را بيان ميكرد به خصوص مستندي كه بعد از حوادث عاشورا صورت گرفت؛يك كار كوتاه هنرمندانه بود و ديديم تاثير درجامعه گذاشت و چه شور وسيعي را ايجاد كرد.
وي تصريح كرد:موارد فوق مسير حركت مردم و انقلاب را بيشتر روشن كرد؛يعني تاثير گذاري دارند.يك كار 10 دقيقه در حوزه مستند،اگر با نگاه حرفه اي ساخته شود؛تاثيرات ماندگاري ميتواند داشته باشد.
رئيس رسانه ملي درخصوص حوزه انيميشن و موفقيت هاي آن افزود:درحوزه انيميشن خوشبختانه در طول اين چند سال توليدات از 10 درصد پخش به سي درصد رسيد.واحد انيميشن به ساعت نيست؛دقيقه است به لحاظ گراني و پيچيدگي توليد.
وي افزود:به كشوري رفتم و وزير فرهنگ آن به من گفت من اينجا در سال 1000 ساعت انيميشن مي سازم و من گفتم 1000 ساعت نيست 1000 دقيقه است.ناراحت شد و گفتم چند برنامه داريد؛وقتي شمرد به 100 دقيقه هم نرسيد و در انجا متوجه شد اين واحد با آن سمتي كه فرد داشت،دقيقه است.اگر 400 ساعت درنظر بگيريد ما حدود 25 هزار دقيقه توليد در حوزه انيميشن داشتيم كه اين قابليت بالايي در حوزه انيميشن كشور است.
وي افزود:توليد انيميشن به لحاظ پيچيدگي هاي توليدي و فن آوري وكار با رايانه و سختي هايي كه دارد سخت و گران است البته ميگويم براي مجموعه هاي بزرگ ما سرمايه هاي زياد احتياج داشته است.
وي اظهار داشت:انيميشن جايگزين خوبي است؛خيلي از مشكلات شرعي و قانوني و نظارتي را كه بايد كاملا رعايت شود؛در انيميشن نيز ما ميتوانيم دختري را بدون حجاب نشان دهيم ولي نميخواهيم اين كار را انجام داده تا فرهنگ سازي درخصوص ترويج بي حجابي شود.
وي تاكيد كرد:در بسياري از مراكز روستايي بسياري از بچه ها كامپيوتر گرفتند و توليد انيميشن ميكنند اگر شبكه انيميشن هم كه در برنامه جديد ما و بسته ي سومي هشت تايي ديجيتال را فراهم كند،هشت شبكه ديجيتالي ديگر داريم كه مورد استقبال قرار ميگيرد كه اميد توليد انيميشن در كشور را داشته باشيم.
ضرغامي تصريح كرد:اكنون با اين توليد نميتوانيم ادعاي خودكفايي كنيم؛بايد سه برابر شود.نقش بزرگي براي نسل هاي آينده داريم و توليدات خارجي داريم و درب توليدات خارجي را به روي خود نميبنديم؛اما توليدات خارجي خيلي متناسب با كودك جمهوري اسلامي نيست كه دولت و مجلس با امكانات مناسب آن را تقويت ميكنند.
رئيس رسانه ملي در حوزه تله فيلم اظهار داشت:صميمانه درحوزه تله فيلم به هنرمنداني كه به اين نوآوري كه در سيما انجام شد؛لبيك ميگويم؛بزرگان زيادي آمدند و در اين حوزه آثار ماندگاري انجام دادند.امروزه معلوم شد كه اين سرمايه گذاري ها عليرغم بعضي از بدبيني ها،بعضي از نگاه هاي دلسوزانه را به همراه دارد.
وي ادامه داد:امروزه معلوم شد اين كار موفق و تاثيرگذار است و اثرش را روي جامعه گذاشته است و ما براي اولين بار از كارهاي تك قسمتي با موضوعات متنوعي كه بتواند مناسبت هاي ما را پوشش دهد شروع كرديم و كار ارزان تر،دقيق تر و كم خطر تر بود كه بعدا ديديم بسيار پربركت است.
ضرغامي درخصوص جدول اول برنامه هاي ماه محرم سيما اظهار داشت:در طول يك هفته اول 24 تله فيلم مربوط به ايام سيدشهدا را داشتيم.از نظر كيفي كارهاي ارزشمندي بود؛اما كار تله فيلم اين خلاء را حل كرد كه امروزه قصه هاي خوب و بازيگران برجسته و كارهاي ارزشمندي را شاهد باشيم.
وي ادامه داد:از مرحوم "خسرو شكيبايي" كار "اتوبوس شب" كاري از كيومرث پوراحمد و كار "شوق پرواز" كاري از يداله صمدي را داشتيم كه كار "اتوبوس" يدالله صمدي با مرحوم "هادي اسلامي" عالي بود.
وي ادامه داد:حكايت امروز دعواهاي سياسي سايت هاي ماست كه آقاي صمدي در "اتوبوس" به خوبي آن را نشان داد.
ضرغامي افزود:در سينما بعضي ها كه كار اول و دوم ميكردند؛بهترين كار خود را همان كار اول و دوم خود ميدانستند وقتي كه با آنها صحبت ميشود؛مي گويند كه آن كارهاي چيز ديگري است.
وي گفت:خدا را شاكرم كه اين ايده به نتيجه رسيد كه اكنون حدود 400 فيلم تلويزيوني نمايش داده شده كه البته ارتقاي كيفيت درهمه آنها نيز مهم است.در مورد فيلم هاي تلويزيوني همين كه با شبكه مستقل فيلم و نمايش و آي فيلم مورد استقبال واقع شد،امروز در سينما شبكه مجازي "نمايش" وجود دارد كه با اين شبكه هاي جديد ظرفيت خوبي فراهم شده و باكس مستقل براي تله فيلم ها نيز وجود دارد.
وي خاطرنشان كرد:اميدواريم با بركت خداوند و تعهده برنامه سازان و مديران سينما و مجموعه هاي پشتيبان سينما،روز به روز شاهد رشد آثار انيميشن و مستند سيماي جمهوري اسلامي ايران باشيم./ه