به گزارش حوزه دولت باشگاه خبرنگاران به نقل از پایگاه اطلاع رسانی دولت مصطفی محمدنجار در همایش ملی "بازتوانی در بلایای طبیعی" با بیان اینکه در میان 43 نوع بلای طبیعی و انسانساخت، بیش از 30 نوع از این بلایا در کشور ما رخ داده است، اظهارداشت: از منظر تعاریف طبیعی، ایران، کشوری حادثهخیز محسوب میشود.
وی با اشاره به تلفات جانی 70هزار نفری در زلزلههای بزرگ اخیر در شهر، بر ضرورت برنامهریزی صحیح برای پیشگیری در مقابله با بحران تاکید کرد.
وزیر کشور با بیان اینکه رفع دغدغه و نگرانی مردم در مقابل حوادث غیرمترقبه و غیرقابل پیشبینی به عنوان یک اصل در دولت مدنظر قرار گرفته است، گفت: چهار مرحله مدیریت شامل پیشبینی و پیشگیری، آمادگی، مقابله و در نهایت بازسازی و بازتوانی برای این رفع دغدغه باید جدی گرفته شود.
نجار ایجاد مدیریت یکپارچه، فراهم کردن نظام ساختاری مناسب به منظور مقابله اثرگذار با بحران را ضروری دانست و افزود: برای دستیابی به نظام یکپارچه که در آن همه دستگاهها وظایف خود را در مواقع بحران بدانند، نیازمند برگزاری مانورهای متعدد به منظور رفع آسیبها و نقاط ضعف هستیم.
وی با اشاره به اهمیت بازتوانی روانی و اجتماعی حادثهدیدگان در بلایای طبیعی تصريح كرد: برای این منظور میتوان از ظرفیت مردم استفاده کرد، چرا که خودامدادی به ویژه در حوزه روانی بسیار اثربخشتر خواهد بود.
وزیر کشور به تهیه طرح جامع کاهش خطرپذیری کشور در مقابل بلایای طبیعی اشاره کرد و افزود: در قالب این طرح وظایف هر یک از دستگاهها مشخص شده و در مواقع بحران از آشفتگی و هدر رفتن نیروها جلوگیری خواهد شد.
نجار خاطرنشان کرد: با توجه به اهمیت استان تهران به عنوان پایتخت و پرجمعیتترین شهر کشور، وظایف کلیه دستگاهها در مورد زمان وقوع بحران در این استان مشخص شده و پنج استان اطراف تهران نیز به عنوان استانهای معین در هنگام بروز حادثه وارد عمل خواهند شد.
وی در ادامه با اشاره به اقداماتی که در حوزه بازسازی و بازتوانی به حادثهدیدگان انجام میشود، خاطرنشان کرد: علاوه بر بازتوانی از طریق تامین شغل و معیشت و مسکن، باید مدت بازتوانی روانی نیز تحت نظر کافی صورت گیرد.
نجار ادامه داد: وزارت بهداشت با همکاری دیگر دستگاههای حمایتی مرتبط همچون بهزیستی باید اقدامات خود را به صورت مدون و در قالب یک طرح جامع به منظور بازسازی و بازتوانی روانی حادثهدیدگان دنبال کنند.
وی در ادامه به تشکیل سازمان مدیریت بحران در دولت نهم و دهم اشاره کرد و با اشاره به تشکیل جلسات شورای عالی مدیریت بحران کشور با حضور 29 دستگاه، تصریح کرد: 14 تن از وزرا در شورای عالی مدیریت بحران که رئیسجمهور ریاست آن را به عهده دارد، شرکت میکنند.
وزیر کشور با اشاره به پیشرفتهای مختلفی که جمهوری اسلامی ایران به آن دست یافته است، اضافه كرد: در موضوع مقابله با حوادث و بلایای طبیعی و بازتوانی نیز باید رویکرد علمی و دانشمحور مدنظر قرار گیرد.
وی در عین حال به تجربیاتی که در حوادث و بلایای رخ داده در گذشته حاصل شده اشاره کرد و افزود: علاوه بر این میتوان از تجربیات بینالمللی در کشورهای حادثهخیز نیز استفاده کرد.
نجار از اختصاص هشت هزار میلیارد تومان اعتبار به منظور مدیریت بحران در برنامه پنجم توسعه خبر داد و خاطر نشان کرد: حدود یک هزار میلیارد تومان از این بودجه در سال جاری تخصیص یافته است.
وی با اشاره به اقدامات دولت در حوزه نوسازی بافتهای روستایی، اظهار کرد: تاکنون 5/1 میلیون واحد مسکونی روستایی بازسازی شده و برابر برنامهریزی انجام شده، تا پایان دولت دهم شمار واحدهای روستایی بازسازی شده به 2 میلیون خواهد رسید.
نجار خاطرنشان کرد: با اقدامات انجام گرفته در این حوزه، زلزلههایی تقریبا مشابه زلزله بم در سالهای گذشته رخ داد، اما هیچ خسارت جدی در بافت روستایی ایجاد نشد.
نجار همچنین از اختصاص 100 میلیارد تومان اعتبار به منظور خرید تجهیزات امداد رسانی برای استان تهران خبر داد و اظهار کرد: با تخصیص این اعتبار در سال جاری، تجهیزات مختلفی اعم از ناوگان امدادی و بیمارستانهای صحرایی و مواردی از این دست برای استان تهران خریداری شده است.
وی با اشاره به توانمندسازی 240 هیئت مذهبی در سراسر کشور، برای استفاده بهینه از توان مردمی در مواقع بحران تاکید و خاطرنشان کرد: استفاده از ظرفیتهای مردمی باید به نحوی صورت بگیرد که لشگر مدیران در مواقع بحران، مردم باشند.
به اعتقاد وزیر کشور، مهمترین مسئله در مواقع بروز بحران هماهنگی و همافزایی است که نظارت کشور و سازمان مدیریت بحران به دنبال ایجاد آن هستند.
نجار با بیان اینکه هنوز با نقطه مطلوب مدیریت بحران فاصله داریم، به نقش آموزشهای مردمی در این حوزه اشاره کرد و گفت: وزارت آموزش و پرورش باید با همکاری دیگر دستگاههای مرتبط به طور جدی به این موضوع ورود کند.
وی در خاتمه از تدوین طرح "جامع بازتوانی" به همت وزارت کشور و دستگاههای مرتبط خبر داد و اظهارداشت: برای تهیه این طرح جامع از تجربیات گذشته و متون علمی در این حوزه استفاده خواهیم کرد.
/ع2