به گزارش خبرنگارباشگاه خبرنگاران زاهدان، سرزمین اساطیری سیستان و بلوچستان از دو ناحیه شمال و جنوب تشكیل شده است، سیستان امروزی با قدمتی افزون بر پنج هزار سال، قسمت شمالی استان را در برمی گیرد و بلوچستان، همان جا كه سالها قبل از كوچ قوم بلوچ، اسكندر مقدونی به عنوان مسیر بازگشت خود از هند انتخاب كرد، ناحیه جنوبی این سرزمین از زاهدان تا آبهای نیلگون دریای عمان را شامل می شود.
در كتاب اوستا، سیستان یازدهمین سرزمینی است كه اهورمزدا آفریده و منسوب به زادگاه رستم دستان قهرمان اسطوره ای شاهنامه فردوسی است و محل استقرار اولین فرمانروای ایرانی پس از اسلام به نام یعقوب لیث صفاری نیز هست.
تنها بلندای دشت سیستان، كوه خواجه نامیده می شود كه می گویند پیامبر دین زرتشت از آنجا ظهور كرد و همچون نگینی زیبا در انگشتری دریاچه هامون كه هنوز یادمان جشن های نوروزی زرتشتیان بر پیكره آن خودنمایی می كند.
قلعه های 'كافران و چهل دختران' كه در كمركش این كوه واقع شده و مزار 'خواجه مهدی' كه بر قله این مظهر اقتدار قرار گرفته سندی معتبر از تاریخ دیار مرد پرور سیستان است.
شهر سوخته كه در 56 كیلومتری زابل در منطقه سیستان واقع شده، شهری باستانی است كه بیش از پنج هزار سال قدمت دارد و گنجینه باستان شناسان به شمار می رود و آنچه از دل خاك آن بیرون آمده، ثابت كرده كه زندگی در این شهر با دوران آغاز شهرنشینی در فلات مركزی ایران و بین النهرین همزمان است.
دهانه غلامان شهر 2500 ساله و شگفت انگیز پادشاهان هخامنشی در منطقه سیستان معروف به تخت جمشید خشت و گلی، از دیگر آثار باستانی سیستان است كه خشت خشت این محوطه باستانی حتی خرابه های بسیاری كه در اطراف آن وجود دارد به ما می فهماند جایی كه ایستاده ایم زمانی دوره های شكوفایی تمدن و فرهنگ در تاریخ هستی بوده است.
در روزهای آغازین فصلی نو، نغمه پرندگان و استشمام بوی خوش بهاری از لابه لای نیزارها و علفزارهای هفتمین تالاب بین المللی جهان با نام 'هامون'، در گوشه شمالی منطقه سیستان، نوازشگر روح و جان گردشگرانی است كه به قصد تجربه ای متفاوت به سیستان كهن سفر می كنند.
این دریاچه پناهگاه بسیاری از گونه های نادر و در حال انقراض حیوانی، گیاهی و حمایت كننده زنجیره های غذایی در پهن دشت كویر، مامن بسیار مناسبی برای استقرار آشیانه و تولید مثل انواع پرندگان و برخی مهره داران دیگر است.
در شمال شرقی زابل، در كنار درخت گز كهنسالی زیارتگاهی وجود دارد كه شاید اگر آن را از متفاوت ترین زیارتگاههای سیستان نام گذاریم، چندان بیراه نرفته ایم و به زیارتگاه بی بی دوست مشهور است.
این زیارتگاه قصه فرجام سیده ای پاكدامن است كه برای خلاص از ارتكاب به گناه از زمین می خواهد او را ببلعد تا دست نامحرم بدن او را لمس نكند، از این رو به اعتقاد مردم بی بی دوست حاجت دختران را برآورده می سازد.
زاهدان كه در مركز سیستان و بلوچستان واقع شده، شهری جدید است كه عمری قریب یك قرن دارد و دارای جاهای دیدنی چون مساجد جامع شیعه و سنی، بازارچه سرپوش، ساختمان قدیمی دادگستری، معبد سیكها و مهمتر از همه بازار چهارراه رسولی است كه هر سال ایام نوروز مسافران زیادی به قصد خرید از این بازار به این شهر سفر می كنند.
آبشار و غار 'لادیز' دو پدیده زیبای طبیعی در روستای 'لادیز' واقع در 100 كیلومتری شهر زاهدان است كه زیبایی منحصر به فردی دارد و تركیب این دو پدیده باعث شده در ایام تعطیل بهترین محل برای گذراندن وقت و لذت از طبیعت به شمار رود.
ایستادن بر فراز بام جنوب شرق كشور و استشمام هوای پاك در كنار دریاچه آن، همان جا كه بهار، نرمك نرمك سعی دارد خود را با نوای چهچه پرندگان و غرش آبشارهای پایین دست و عطر دل انگیز شكوفه ها به تو بنمایاند، تجربه ای متفاوت در آغاز فصلی نوست.
قله آتشفشان نیمه فعال چهار هزار و 50 متری تفتان در حوالی شهرستان خاش دارای یكی از بزرگترین پناهگاههای كوهنوردی كشور است كه همه امكانات رفاهی و ضروری از جمله پایگاه امدادرسانی، اردوگاه، خانه و غیره به منظور رفاه حال ورزشكاران و گردشگران در آن فراهم شده است.
'سنگان، كوشه، تمندان، كوته، ولان، تمین و دشت دقال' از جمله روستاهای كوهپایه ای و مناطق ییلاقی رشته كوه تفتان هستند كه جاذبه های دیدنی و تاریخی فراوانشان، توجه هر گردشگری را به خود جلب می كند.
منطقه پهناور بلوچستان از دیرباز به سبب دارا بودن شرایط اقلیمی متنوع محل مناسبی برای زندگی و استقرارهای اولیه بشر خصوصا در عصر پیش از تاریخ بوده است كه با توجه به مطالعات محدود صورت گرفته سابقه سكونت بشری در آن حداقل به حدود یكصد هزار سال قبل و عصـر پارینه سنگی یا سنگ قدیم باز می گردد.
گواه این ادعا وجود سنگ نگاره های متعدد در نقاط مختلف بلوچستان ازجمله شهرستانهای ، سراوان، خاش، نیكشهر و قصرقند و بزمان است.
شهرستان سراوان كه در 335 كیلومتری جنوب زاهدان واقع شده، افزون بر داشتن آثار تاریخی بیشمار، سنگ نگارههایی دارد كه از نظر قدمت مربوط به آثار پیش از تاریخ می شوند و در بیش از 10 نقطه این شهرستان پراكنده شده اند.
سنگ نگارههای 'سردشت ناهوك و دره نگاران' و نقوش سمبلیك پیرگوران از جمله سنگ نگاره های معروف بلوچستان واقع در شهرستان سراوان به شمار می رود و همچنین هنر سفالگری در روستای 'كلپورگان' این شهرستان كه به سفال كلپورگان مشهور است، به سبب شباهت به سفال های ماقبل تاریخ از شهرت خاصی برخوردار است.
قلعه 'سب' به عنوان مرتفع ترین قلعه خشتی ایران كه در شهرستان سیب و سوران واقع در 350 كیلومتری زاهدان قرار دارد و قلعه 'كنت' به عنوان یكی از مهمترین قلعه های دوران اسلامی این استان واقع در شهرستان سراوان از جاذبه های تاریخی مهم این منطقه به شمار می رود.
اثر طبیعی و ملی 'گل افشان پیر گل ' با گستره هفت هكتار كه در میان كوههای 'سیاه بندان' شرق شهر بزمان از توابع شهرستان ایرانشهر قرار دارد، یكی از جاذبه های طبیعی منحصر به فرد در كشور است كه به وضوح می توانی جوشش طبیعی گل از دل زمین را ببینی.
شهرستان ایرانشهر به عنوان بزرگترین شهرستان منطقه بلوچستان كه در 321 كیلومتری زاهدان واقع شده، دارای جاذبه های تاریخی و گردشگری متعدد است كه از آن جمله می توان به قلعه 'ناصری' مربوط به دوره قاجار، قلعه 'بمپور' مربوط به دوره ساسانیان، قلعه 'اسپیدژ' مربوط به دوران اسلامی است كه در میان نخلستان های زیبا بر روی تپه قرار گرفته اند و از نقاط پرجاذبه گردشگری به شمار می روند.
رودخانه های خروشان و فصلی منطقه بلوچستان نیز از جاذبه گردشگری منحصر به فردی بر خوردار هستند كه دیدن آنها در فصل بهار خالی از لطف نیست و از آن جمله می توان به رودخانه های سرباز، دامن، كهیر، زرآباد و غیره اشاره كرد.
اما بندر چابهار و سواحل نیلگون عمان یكی از جاذبه های بی نظیر گردشگری استان سیستان و بلوچستان است كه همه ساله بویژه در ایام نوروز خیل گردشگران خارجی و داخلی را به سوی خود جلب می كند.
خلیج های جذاب، بنادر و اسكله های صیادی متعدد، انواع پرندگان مهاجر آبزی و كنار آبزی مانند فلامینگو، پلیكان، باكلان، كفچه نوك، گیلانشاه، سلیما و تلیله از جاذبه های ساحلی چابهار و كنارك است.
بادهای مونسون كه سبب خنكی و لطافت هوا شده است، جنگلهای بی نظیر و دیدنی، كوههای بی بدیل و جالب، صخره های ساحلی و مرجانی نادر، لنج سازی ها، قایق رانی، ورزش های ساحلی و صیادی از مناظر چشم نواز و دل انگیز و توانمندیهای مناطق جنوبی سیستان و بلوچستان است.
افزون بر سواحل دیدنی آبهای نیلگون دریای عمان، وجود تالاب های متعدد و جاذبه های زیست محیطی این منطقه بسیار چشم نواز است.
تالاب های 'لیپار' و 'صورتی' كه در حوالی شهرستان چابهار واقع شده اند در اوایل بهار به لحاظ نوع پوشش گیاهی خاص و از آنجا كه زیستگاه بسیاری از گونه های پرندگان و جانواران نادر است، بسیار دیدنی است.
خلیج 'گواتر' كه در فاصله 120 كیلومتری جنوب شهر چابهار واقع شده، به عنوان یكی از مناطق نمونه گردشگری ملی و استانی به ثبت رسیده است و اطراف این خلیج را درختان 'حرا' پوشانده اند كه زیستگاه انواع آبزیان و پرندگان مهاجر آبزی و كنارآبزی است.
گل فشان تنگ كه از دهانه آن گل فوران می كند جزو جاذبه های ژئوتوریستی واقع در دشت كهیر با آب و هوای گرم و مرطوب است كه در فاصله 85 كیلومتری چابهار قرار دارد.
كوههای مریخی یا مینیاتوری كه در كنار سواحل عمان و در فاصله 25 كیلومتری چابهار واقع شده اند، به دلیل شكل خاصشان كه در دنیا بی نظیر است و نقاش گیتی و خالق هستی به بهترین شكل ممكن آنها را آفریده است، بسیاری از گردشگران را به سمت خود جلب می كند.
11 روستا در سراسر استان به عنوان مناطق نمونه گردشگری به شمار می روند كه با برخورداری از جاذبه های تاریخی و گردشگری هر ساله پذیرای مسافران داخلی و خارجی هستند.
جاذبه های فراوان تجاری و تفریحی منطقه آزاد چابهار باعث شده است كه به عنوان یكی از مقاصد اصلی گردشگران برای سفر به استان به شمار رود.
منطقه آزاد چابهار با دارا بودن مناطق ویژه توریستی، پلاژهای ساحلی، ارتفاعات زیبای مشرف به دریا، هتل، بازارهای تجاری مختلف و غیره یكی از سه منطقه آزاد ایران در جنوب كشور به شمار می رود.
از شمال تا جنوب سیستان و بلوچستان، گذشته از جاذبه های طبیعی و گردشگری منحصر به فرد آن، هر شهرستان، آثار و اشیای تاریخی منطقه را در موزه ای كه می تواند پشتوانهای از فرهنگ، ملیت، مدنیت و عظمت ملی و قومی باشد جمع آوری كرده و به نمایش گذاشته است.
موزه های زابل، ایرانشهر، زاهدان، سراوان و چابهار هر ساله در ایام تعطیلات پذیرای مسافران و گردشگران است.
مدیر كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان نیز در این باره گفت: 440 منطقه گردشگری با جاذبه های منحصر بفرد در سطح این استان برای استقبال از مسافران نوروزی آمادگی كامل دارند.
حسنعلی شهركی افزود: امسال ظرفیت اسكان مهمانان نوروزی در واحدهای اقامتی از قبیل هتل ها، مهمانپذیرها، هتل آپارتمان ها، كمپ ها، مهمانسراهای ادارات، خوابگاههای دانشجویی و مدارس در منطقه به ازای هر روز 53 هزار و 208 نفر پیش بینی شده است.
وی بیان كرد: در ایام تعطیلات نوروزی سال 1391 هشت موزه با جاذبه های تاریخی و باستانی این منطقه، در شهرستانهای مختلف استان آمادگی كامل برای بازدید مسافران نوروزی دارد. /س