به گزارش سرويس بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران؛به نظر ميرسد هر چقدر افراد از لحاظ اقتصادي محروم تر باشند، دندانهاي آنها خرابتر و پوسيدگي آنها بيشتر است. بيش از 80 درصد پوسيدگيها در 25 درصد دندانهاي كودكان ديده مي شود و بيشتر كودكان (تقريبا 80 درصد) تا سن 17 سالگي دست كم يك دندان پر كرده دارند. پوسيدگي دندان، يك بيماري عفوني و مسري است كه دندان با باكتري هاي موجود در اسيد پلاك دنداني، پوسيده و تخريب ميشود. پوسيدگي يك فرايند پوياست و يك مشكل هميشگي و ثابت نيست. قبل از اينكه حفره و سوراخ در دندان به وجود آيد، مي توان از آن پيشگيري كرد. اسيد لاكتيك توليد شده توسط باكتريها، مواد معدني فسفات كلسيم ميناي دندان را حل ميكند و آن را زا بين ميبرد و از آنجايي كه ميناي دندان كودكان نازك تر از دندان هاي دائمي است، بيشتر از بزرگسالان مستعد پوسيدگي است و زودتر خراب ميشود. پوسيدگي در دندان كودكان به طور معمول ابتدا به صورت يك نقطه سفيد مشاهده ميگردد و اگر والدين متوجه آن نشوند و به دندانپزشك مراجعه نكنند، به تدريج عميق شده در نهايت كل سطح دندان را در بر ميگيرد و سوراخ ميكند.
پوسيدگي دندان در كودكي
پوسيدگيهاي دنداني در دوران كودكي در واقع نوع شديدي از پوسيدگي است كه ميتواند حتي در سنين پايين كودكان نوپا و پيش دبستاني به وجود بيايد و دندانهاي كودك را از بين ببرد. پوسيدگي زودهنگام دندان ها در دوران كودكي را مي توان با مشاهده نشانه هاي پوسيدگي بر ريو دندان هاي كودكان زير سه سال تشخيص داد. محروميت اقتصايد يكي از علل اصلي پوسيدگي دندان ها است. پوسيدگي دندانها در دوران كودكي نوعي بيماري عفوني است و باكتري استرپتوكوك موتانس عامل اصلي آن ميباشد. اين باكتري نه تنها اسيد توليد ميكند، حتي مقدار آن را در دهان افزايش ميدهد. وجود قند در دهان، مقدار اسيد روي دندانها را افزايش ميدهد. پوسيدگي دندانها در خردسالان و شيرخواران معمولا از دندانهاي جلو و بالا شروع ميشود و سپس به دنبال آن دندانهاي عقب درگير ميگردند. نشانه اوليه پوسيدگيهاي زودهنگام دوران كودكي، خطوط سفيد رنگي است كه روي سطح ميناي دندان در امتداد خط لثه به وجود ميآيد و به تدريج اين خطوط تغيير رنگ ميدهند و دندان را سوراخ ميكنند.
علل پوسيدگي و عوامل خطر
مصرف مكرر غذاهاي غني از كربوهيدرات و شيرينيها، PH دهان را پايين آورده و شرايط لازم براي رشد باكتريهاي پوسيدگيزا فراهم ميگردد.
تغذيه كودكان با شيشه شير در طول شب، امكان پوسيدگي دندانها را افزايش ميدهد؛ زرا تشرح بزاق دهان در هنگام خواب كواهش مييابد و مواد شيرين مدت بيشتري روي دندانها باقي ميماند.
هر چقدر دهان كودكان سريع تر با باكتري استرپتوكوك موتانس آلوده گردد، خطر ابتلا به پوسيدگي دندان ها در آينده افزايش مييابد.
كودكاني كه دندان پوسيده دارند، دندانهاي آنها به نسبت ساير افراد بيشتر در معرض خطر قرار ميگيرد.
كاهش فلورايد سطح دندانها نيز احتمال پوسيدگي دندانها را افزايش ميدهد.
راه هاي پيشگيري از پوسيدگي دندان در كودكان
نقش رژيم غذايي
نقش رژيم غذايي در پوسيدگي زودرس دندانها بسيار حياتي است و مصرف سوكروز، يكي از دلايل عمده گسترش پوسيدگي آنها ميباشد. اغلب كودكاني كه از پوسيدگي دندان رنج ميبرند، به طور مكرر نوشيدنيهاي شيرين مصرف كردهاند. سوكروز و گلوكزو فروكتوز موجود در آب ميوه ها به سادگي موجب تشكيل باكتري موتانس ميشود و مي تواند به راحتي ميناي دندان را از بين ببرد. فرآوردههاي مصنوعي احتمال پوسيدگي دندان را به مقدار قابل توجهي افزايش ميدهند.
مراقبت از دندانها
براي مراقبت صحيح از دندانها بايد به طور مرتب آنها را بررسي كنيد تا اگر كودك شما در معرض پوسيدگي زود هنگام دندانها قرار دارد، آن را تشخيص دهيد. ارزيابي خطر احتمال پوسيدگي دندانها، اولين هدف دندان پزشك از معاينه دندان ها است. پس از اين مرحله، نوبت به تشخيص، پيگيري و ترميم ميرسد. خدمات و روشهاي پيشگيري جهاني، براي تمامي كودكان مناسب نيست، زيرا خطر پوسيدگي دندانها معمولا همه گير نبوده و محدود به يك سري اقشار و كودكان خاص است. در واقع اين بيماري به سه مولفه محيط زيست، ژنتيك و عامل عفوني مربوط ميشود. هر يك از اين مولفهها در ايجاد پوسيدگي دندان موثر هستند، اما لزوما داشتن يك مولفه به معني پوسيدگي صددرصد نميباشد. منظور از محيط زيست همان عوامل محيطي شامل مصرف شكر، قرار گرفتن در معرض فلورايد، بهداشت دهان و شرايط اجتماعي و اقتصادي است و منظور از ارث، اختلالات بزاق و يا نوع دندان است كه احتمال پوسيدگي را افزايش ميدهد. باكتري استرپتوكوك موتاس در هر ميلي ليتر از بزاق 500000 واحد كلني را تشكيل ميدهد. بهترين روش پيش بيني پوسيدگي دندانهاي كودك در آينده، بررسي شرايط دهان و دندان او در گذشته است. /ع