به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران باشگاه دوچرخه سواران توسط میرزایی، نواب ، خشایار و جانانپور چهار جوان نظامی دانشجوی دوچرخه سواری در 4 مهرماه سال 1323 در خیابان فردوسی تهران تاسیس شد. این باشگاه از همان ابتدا پیراهن آبی را برای حضور در میادین ورزشی انتخاب کرد.
این باشگاه در ابتدای تاسیس فقط در رشته دوچرخه سواری فعالیت داشت،اما بعدها در رشته های والیبال،پینگ پنگ بسکتبال ،وزنه برداری،کشتی ، شنا و فوتبال فعالیت خود را دنبال کرد.
اولین مربی تیم فوتبال دوچرخه سواران علی دانایی فر بود، وی پیش از اینکه سرمربی تیم فوتبال دوچرخه سواری شود،مدیریت تیم فوتبال تور را برعهده داشت،پس از اینکه تیم تور در بازی مقابل کارگزاران آبادان پیروز میدان شد،مورد توجه باشگاه دوچرخه سواری قرار گرفت و قرار شد پس از آن به عنوان تیم فوتبال دوچرخه سواران و زیر نظر این باشگاه در مسابقات شرکت کند.
پیش از حضور تیم فوتبال دوچرخه سواری در رقابت ها ،مثلت قدرت در انحصار سه تیم دارایی، سرباز و شاهین بود و با شرکت تیم فوتبال دوچرخه سواری در میادین،قطب چهارم فوتبال نیز شکل گرفت.
تیم فوتبال دوچرخه سواران در سال 1325 یکسال پس از تاسیس باشگاه با حضر پرویز عموقلی،گرائیلی،دانایی و سیدآقاجلالی در هیئت مدیره بطور رسمی وارد مسابقات شد.
*اولین دیدار رسمی تیم در پانزدهم اسفند 1328 در برابر
تیم شاهین در مقابل 20 هزار تماشاگر ورزشگاه امجدیه (شیرودی) برگزار شد که تیم فوتبال دوچرخه سواران توانست با گل بیوک جدیدکار که اولین تاریخ فوتبال این تیم بود با سرمربیگری علی دانایی فر به پیروزی برسد.
این تیم در زمان حضورش در مسابقات فوتبال با نام دوچرخه سواران به دو عنوان نایب قهرمانی در رقابت های باشگاههای تهران و یک قهرمان و نایب قهرمانی در جام حذفی کشور در سال های 26 ،1325 نایل شد.
باشگاه دوچرخه سواران در سال 1328 توسط سپهبد پرویز خسروانی و سروان پرویز شیخوان مدیر باشگاه به تاج تغییر نام داد و باشگاه دوچرخه سواران از آن پس با نام باشگاه تاج در همه مسابقات شرکت کرد. ضمن اینکه تیم فوتبال تاج در اولین حضورش با این اسم ،در مسابقات فوتبال توانست در همان سال قهرمان باشگاه های تهران شود.
اولین سفر خارجی تیم تاج در سال 1329 برای برگزاری یک بازی دوستانه به کشور افغانستان بود که تیم توانست با نتیجه 2 ،3 تیم افغانستان را شکست دهد که افتادن هوشیارنژاد از روی سقف اتوبوس و گرسنگی بازیکنان از خاطرات سفر به این کشور بوده است.
البته تیم فوتبال تاج هم برای حضور در میادین ورزشی از پیراهم آبی با آستین سفید و نیز شورت و جوراب سفید در مسابقات استفاده می کردم.
زدراکو رایکوف که پرافتخارترین مربی خارجی این باشگاه تا به امروز بوده است، توانست با تاج به افتخارات مهمی دست یابد. وی در فرودین سال 1349 با پیروزی مقابل تیم فوتبال هایوئل رژیم صهیونیستی برای اولین بار قهرمان جام باشگاه آسیا شد.
ضمن اینکه این قهرمانی با گل مسعود معینی در وقت های اضافه برای تیم تاج رقم خورد،همچنین تاج را رایکوف در سال 53 قهرمان لیگ و نیز در سال های 50 و 51 قهرمان رقابت های باشگاههای تهران و دو مقام قهرمانی در جام میلز،یک سومی در آسیا و چند دیگر داخلی شد.
با وجود اینکه این مربی خارجی برای باشگاه تاج افتخارات زیادی را به دست آورد، اما شکست سنگین شش بر صفر در رقابت های جام تخت جمشید،سال 1353 مقابل رقیب دیرینه پرسپولیس موجب شد تا در دل هواداران این تیم دیگر جایی نداشته باشد تا حدی این شکست سنگین بود که پس از گذشت سی و هفت سال هنوز در ذهن هواداران تیم باقی است و لکه ی سیاهی در تاریخ دیرینه ی این باشگاه به حساب می آید و گاهی به کنایه از سوی هواداران پرسپولیس شش تایی نامیده می شوند.
از آنجایی که تغییر نام باشگاه از دوچرخه سواران به تاج به دستور شخص اول حکومتی محمدرضا شاه پهلوی انجام شده بود این باشگاه از بودجه ی اختصاصی بهره مند بود و از این رو دانایی فر برای تقویت فوتبال باشگاه تاج،تیم های تورج،افسر،دبهم،کورش و اتم را تاسیس کرد تا تاج در سراسر کشور گسترش پیدا کند و این تیم در شهرهای رشت و اهواز بیش از دیگر نقاط ایران پایگاه مردمی داشت.
باشگاه تاج پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی برای سومین بار در سال 1357 به استقلال تغییر نام داد.
البته سی و سه سال است که باشگاه با نام استقلال تهران در میادین ورزشی شرکت می کند و یکی از قطب های مهم فوتبال کشور به حساب می آید و طرفداران زیادی را برای دیدن مسابقات به ورزشگاه می کشاند.
باشگاه و تیم فوتبال اسقلال تهران هم توانست افتخارات گذشته را که با نام های دوچرخه سواران و تاج کسب کرده بود را دوباره تکرار کند و همچنان به عنوان یک مدعی در رقابت های مختلف شناخته شود و حریفی سخت برای رقیب خود به حساب می آید.
سال 57 همزمان با پیروزی انقلاب اسلامی مسابقات ورزشی ناتمام رها شده و رقابت های دیگر به صورت سراسری برگزار نشد.
البته تیم ها در قالب لیگ تهران به رقابت می پرداختند در این برهه استقلال به اتفخارات مهمی در این لیگ نائل نشد اما این تیم توانست در رقابت های لیگ قدس در سال 68 و 69 قهرمانی این دوره از رقابت ها را به دست آورد همچنین اسقلال در سال 1370 با پیروزی مقابل چین در فینال جام باشگاههای آسیا برای دومین بار قهرمان آسیا شد.
این تیم در سال 1371 به دلیل عدم کسب نتایج مطلوب در رقابت های تهران برای اولین بار در تاریخ باشگاه به دسته سه سقوط کرد در این دوران سیاه بیژن ذوالفقاری نسب هدایت این تیم تهرانی را برعهده داشته است،در سال 1374 استقلال با هدایت منصور پورحیدری توانست با قهرمانی در جام حذفی کشور و نیز قهرمانی در رقابت های جام آزادگان در سال های 78 ،77،79 به دوران اوج خود بازگردد.
در سال 1380 که تیم ها در قالب های لیگ برتر جام خلیج فارس به رقابت می پرداختند این تیم تهرانی پرهوادار و تاریخ دار توانست افتخارات مهمی مبنی بر قهرمانی در لیگ پنجم و هشتم جام خلیج فارس را به افتخارات این باشگاه اضافه کرد.
گفتنی است، مرحوم علی دانایی فر، محمود بیاتی نیا، مرحوم رسول مددنوعی، محمد رنجبر، حشمت مهاجرانی، پرویز ابوطالب، مجتبی کردنوری کمائی، مرحوم جاهد، مصطفی شرکا، حسن حبیبی، حسن عضدی، رضوی، اصغر شرفی، كامبیز جمالی، محمد صلاجی، منصور پورحیدری، غلامحسین مظلومی، بیژن ذوالفقاری نسب، مرحوم ناصر حجازی، رضا نعل چگر، عبداللهی، بهتاش فریبا، اصغر حاجیلو، پرویز مظلومی، حمید ملک احمدی، منصور رشیدی، جواد زرینچه، امیرقلعه نوعی، صمد مرفاوی، فیروز کریمی، مربیان ایرانی بودند که از بدو تاسیس تاکنون هدایت تیم را برعهده داشتند.
البته زدراکورایکوف، ولادمیرجکیج ، بونژاک، یوگنی، سوکومورخوف، جکیچ دلیچ، لئونید بیلفسکی و رولند کوخ مربیان خارجی بودند که این باشگاه را از آغاز تا کنون رهبری کردند از میان این مربیان خارجی رایکوف با حضور هشت ساله اش در تیم فوتبال این باشگاه با سابقه ترین مربی و نیز درخشان ترین کارنامه را در بین مربیان دارا است.
در حال حاضر هدایت تیم فوتبال استقلال برعهده ی پرویز مظلومی است وی توانست با این تیم نائب قهرمان لیگ برتر کشور در سال 89-88 شود البته این باشگاه پرهوادار حدود 10 سال است که قهرمان جام حذفی کشور نشده است./مح