به گزارش سرويس علمي، پزشكي باشگاه خبرنگاران؛ این دارو در درمان کوتاه مدت زخمهای فعال دوازدهه یا زخمهای فعال و خوش خیم معده، (در مقادیر کم برای پیشگیری از عود زخم دوازدهه مصرف میشود)، حالات مرضی ترشح بیش از حد اسید معده مانند نشانگان زولینگر-الیسون، برگشت محتویات معده به مری نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
*مکانیسم اثر
رانیتیدین دارویی است که با مهار گیرندههای H۲ (هیستامین نوع دو) سلولهای جانبی ترشح اسید معده را کم میکند و به درمان ناراحتیهای ناشی از افزایش اسید معده کمک میکند.
*مقادیر مصرف
خوراکی
بزرگسالان: در درمان قرحه خوشخیم گوارشی، قرحه ناشی از مصرف داروها، بازگشت محتویات معده به مری و سوءهاضمه مزمن مقدار ۱۵۰ میلی گرم ۲ بار در روز ( صبح و شب) یا ۳۰۰ میلی گرم موقع خواب برای مدت ۸-۴ هفته مصرف میشود. در درمان نشانگان زولینگر-الیسون ۱۵۰ میلی گرم ۳ بار در روز تا حداکثر g/day۶ در مقادیر منقسم مصرف میشود. کودکان: در درمان قرحه گوارشی mg/day۴-۲ دوبار در روز تا حداکثر mg/day۳۰۰ مصرف میشود. مقدار مصرف نگهدارنده تا ۱۵۰ میلی گرم در شب است.
تزریقی
برای کاهش اسید معده قبل از اعمال جراحی یا زایمان مقدار ۱۵۰-۵۰ میلی گرم ۲-۵/۰ ساعت قبل از القای بیهوشی به صورت عضلانی یا تزریق آهسته وریدی مصرف میشود.
*شکلهای داروسازی
رانیتیدین به شکل قرص و آمپول ساخته میشود. قرص با میزان کمتر از ۱۵۰ میلیگرم بدون نسخه پزشکی است.
*سفارشها
کشیدن سیگار موجب کاهش اثر این دارو میشود.
در بیماران سالخورده یا مبتلا به نارسایی کبدی یا کلیوی ممکن است به کاهش مقدار مصرف دارو نیاز باشد.
در صورت کهیر پوستی مصرف کردن رانیتیدین را قطع کنید و پزشک را مطلع کنید.
بیمارانی که به سایمتیدین عدم تحمل نشان میدهند، ممکن است این دارو را نیز تحمل نکنند.
در سیروز کبدی و ناراحتیهای کلیوی متوسط تا شدید خطر بروز عوارض جانبی به خصوص عوارض عصبی دارو وجود دارد.
مصرف این دارو بیش از ۱۲ هفته مداوم توصیه نمیشود.
*تداخل دارویی
جذب این دارو در حضور آنتیاسیدها کاهش مییابد. با وجود آنکه رانیتیدین در مقایسه با سایمتیدین یک مهار کننده ضعیف کننده تر آنزیمهای کبدی است، با این وجود در مصرف همزمان سایر داروها با این دارو باید احتیاط کرد./ح
ايا رانيتيدين درد صفرا و كبد كاهش ميده؟