دکتر فاطمه اصفهانی، فوق تخصص خون و آنکولوژی در گفتگو با خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران گفت: بیمارانی که تحت شیمی درمانی قرار می گیرند به دلیل کاهش مقاومت بدنی در اثر پائین آمدن شمارش گلبول های سفید و پلاکت در درجه اول مستعد عفونت هستند به همین جهت به آنها توصیه می شود که مراقبت بهداشتی داشته باشند و از تماس با افرادی که مبتلا به بیماری های ویروسی هستند خودداری کنند چون احتمال سرایت بیماری وجود دارد.
وی در ادامه گفت: یک سری از عوارض مربوط به تزریق داروی شیمی درمانی است مانند تهوع، استفراغ و ضایعات پوستی که در صورت بروز بیمار باید به پزشک مراجعه کند ولی هرچه بیمار در روزهای اول بعد از شیمی درمانی مایعات بیشتری بنوشند بهتر عوارض را تحمل می کنند هرچند در حال حاضر داروهایی وارد بازار شده است که بسیاری از عوارضی را که سابقاً بیمار را آزار می داد کنترل می کند.
این متخصص با بیان اینکه در بعضی از شیمی درمانی ها اختلالات گوارشی روی می دهد ادامه داد: در بعضی از شیمی درمانی ها ممکن است به غیر از تهوع و استفراغ فرد دچار اسهال های شدید نیز شود که در این صورت توصیه می شود حتماً با پزشک خود مشورت کند چون ممکن است احتیاج باشد دوباره بستری و سرم تراپی برای بیمار شروع شود تا علت اسهال و اختلالات گوارشی برطرف گردد که اگر به علت شیمی درمانی باشد قابل کنترل است اما در غیر اینصورت اگر علت دیگری داشته باشد باید درمان خاص خودش را انجام داد.
وی در خصوص طول دوره درمانی اشاره کرد: معمولاًعوارض حاد شیمی درمانی مانند تهوع، استفراغ، اختلالات گوارشی و خارش پوست ظرف 48 تا 74 ساعت از بین می رود ولی عوارض بلند مدت آن که همان تأثیر در گلبول های سفید و پلاکت است معمولاً بعد از 2 هفته ترمیم پیدا می کند.
دکتر اصفهانی با بیان اینکه تغذیه در طول دوره شیمی درمانی و بعد از آن بسیار مهم است گفت: در بیمارستان ها از سرم تراپی، غذاهای پخته و دادن غذاهای خاص استفاده می شود اما وقتی بیمار به منزل می رود معمولاً باید از مایعات بیشتر غذاهای نرم، ولرم پخته و چاشنی هایی مانند لیموی تازه که تحریک کننده نباشد استفاده کرد و اگر علاقمند به خوردن میوه و سبزیجات هستند بهتر است به صورت پخته یا کمپوت مصرف شود تا به سیستم گوارش بیمار فشار نیاید./ح