به گزارش گروه استان هاي باشگاه خبرنگاران ، از مشهد، غلامحسن خدایی ظهر امروز در نشست خبری معاون بهداشت خراسان رضوی به مناسبت هفته بدون دخانیات اظهار کرد: استعمال دخانیات در 20 سال گذشته دهمین علت مرگومیر در جهان را شامل میشد اما بر اساس افزایش استعمال دخانیات در سالیان اخیر، در حال حاضر به چهارمین علت مرگومیر در جهان تبدیل شده است.
وی ادامه داد: بر اساس پیشبینیهای انجام شده، در 20 سال آینده سیگار و دخانیات به عامل اصلی مرگومیر در جهان و بزرگترین قاتل انسانها در روی زمین بدل میشود.
خدایی با بیان اینکه در هر هشت ثانیه یک نفر در جهان به علت استعمال دخانیات فوت میکند، عنوان کرد: در ایران در هر ساعت هشت نفر و در خراسانرضوی در هر سال حدود 3 هزار نفر و در واقع روزانه 11 نفر در اثر استعمال توتون و تنباکو فوت میکنند.
معاون فنی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد تصریح کرد: آمار مرگ و میر حدود 70 هزار نفری در کشور به طور سالیانه، مرگومیرهای ناشی از استعمال دخانیات و عوارض آن سه برابر مرگومیرهای ناشی از حوادث است و این در واقع به منزله سقوط روزانه یک هواپیمای 190 نفری در کشور است.
وی هزینه روزانه مصرف دخانیات در کشور را رقمی معادل پنج تا 7 میلیارد تومان عنوان کرد و گفت: مصرف دخانیات هزینههای زیادی در بر دارد که نه تنها بین پنج تا 7 میلیارد تومان هزینه مصرف دارد، مبلغی در حدود دو برابر هزینه نیز برای درمان بیماریها و عوارض ناشی از آن در نظر گرفت.
خدایی با اشاره به وجود قانون کنترل استعمال دخانیات اظهار کرد: با وجود قانون کنترل استعمال دخانیات در کشور، متأسفانه اقدام ملی و عملی در ارتباط با آن وجود ندارد و وزارت بهداشت و درمان در مسیر مبارزه با مرگ خاموش و دشمن اصلی سلامت افراد جامعه تنها مانده است.
وی ادامه داد: بیتفاوتی خانوادهها به استعمال دخانیات و خطرات آن و نبود حساسیت لازم در رسانههای جمعی موجبات عملی نشدن زمینههای اجتماعی قانون کنترل استعمال دخانیات را فراهم کرده است.
وی دو نگرانی اصلی را در ارتباط با مصرف دخانیات مطرح و عنوان کرد: گرایش روز افزون بانوان به سیگار و همچنین کاهش سن مصرف دخانیات که در حال حاضر به طور متوسط به 13 سالگی در کشور رسیده است، دو نگرانی اصلی را در ارتباط با مصرف دخانیات محسوب میشوند که نیازمند توجه بیشتر به این معضل اجتماعی است.
خدایی در ارتباط با اقدامات لازم برای کاهش استعمال دخانیات در کشور تصریح کرد: کاهش دسترسی عموم افراد جامعه به توتون و تنباکو یکی از راههای کاهش استعمال دخانیات محسوب میشود که بر همین اساس نفروختن سیگار و تنباکو به افراد زیر 18سال و همچنین جلوگیری از قاچاق آنها پیشنهاد میشود.
معاون فنی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: فرهنگسازی نیز در این راستا بسیار اثرگذار است و با توجه به خاستگاه دینی در ارتباط با مصرف دخانیات و مواد مضر برای بدن و سلامتی، باید اقداماتی در این زمینه انجام داد که به حرمت مصرف سیگار و توتون و تنباکو در همه زمینهها خدشه وارد شود./ج1