معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان گفت: هر پنج ثانیه یک مرگ ناشی از مصرف دخانیات در جهان اتفاق می‌افتد.

به گزارش گروه استان هاي باشگاه خبرنگاران ،  از رشت، ارسلان داداشی ظهر امروز در همایش مبارزه با مضرات سیگار در سالن اجتماعات مرکز بهداشت این شهر برگزار شد با اشاره به وجود 4 هزار نوع شیمیایی و سم در دود سیگار اظهار کرد: استنشاق دود سیگار موجب بروز مخاطرات برای سلامتی مصرف کنندگان سیگار و اطرافیان آنان می‌شود.

وی افزود: طبق مطالعات انجام شده در سراسر دنیا به ویژه بیماری‌های مرتبط با استعمال دخانیات، حداقل 25 نوع بیماری خطرناک شامل انواع سرطان و بیماری‌هایی مانند قلب و عروق، ریه، کبد، گوارش، جنین و نازایی به اثبات رسیده است و بروز 50 هزار مرگ در ایران و هر پنج ثانیه یک مرگ ناشی از مصرف دخانیات در جهان شدت خطر دخانیات را روشن می‌کند.

این مسئول، مصرف مواد دخانی را موجب بروز زیان‌های پوستی مانند ایجاد چین و چروک در پوست، خاکستری شدن رنگ مو و سفید شدن زودرس موها و کاهش قدرت ارتجاعی و خشکی و پیری زودرس پوست دانست و خاطرنشان کرد: در ایران 3 درصد نوجوانان 13 تا 15 سال سیگاری و 8.7 درصد مستعد سیگاری شدن هستند.

وی با اشاره به اینکه اکنون بیش از 10میلیون مصرف کننده دخانیات در سطح کشور وجود دارد و 14 درصد جمعیت ایران بین 15 تا 64 ساله مصرف کننده مواد دخانی هستند، اذعان کرد: مصرف قلیان از 12 درصد به 26 افزایش یافته است.

داداشی، میزان مواجهه و استنشاق دود هر فرد مصرف‌کننده قلیان در هر وعده را معادل 100 نخ یا بیشتر سیگار دانست که دود دریافت مى‌کند و گفت: اکنون یک میلیارد و 300 میلیون نفر در سطح جهان سیگار مصرف مى‌کنند که 84 درصد آن در کشورهاى در حال توسعه است و سالانه 3.4 درصد افزایش دارد به طوری که در سال 6 میلیون نفر در اثر بیمارى‌هاى ناشى از مصرف دخانیات جان خود را از دست می‌دهند.

وی برخی از زیان‌های ناشی از مصرف دخانیات را برشمرد و ابراز کرد: استعمال دخانیات عامل بروز یا تشدید کننده بسیاری از بیماری‌های مرتبط از جمله سرطان‌های ریه، حفره دهان، حنجره، بیماری‌های قلبی و عروقی، کاتاراکت، از دست دادن موها، ضایعات شنوایی، پوکی استخوان، فساد دندان‌ها و... است.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان تصریح کرد: 90 درصد سرطان ریه، 15 تا 20 درصد دیگر سرطان‌ها، 75 درصد برونشیت مزمن و 25 درصد مرگ و میر ناشی از بیماری‌های قلبی و عروقی در سنین 35 تا 69 سال ناشی از مصرف دخانیات بوده است.

وی، ارتقای آگاهی کارکنان بهداشتی از مضرات استعمال دخانیات و استنشاق تحمیلی دود سیگار، بهبود عملکرد کارکنان بهداشتی در زمینه کنترل مصرف دخانیات، افزایش سطح آگاهی مردم به ویژه درباره زیان‌های ناشی از مصرف و استنشاق دود آن را مهم‌ترین اهداف برگزاری همایش مذکور عنوان کرد.

داداشی، کاهش مصرف دخانیات در جامعه و ارتقای سلامت افراد در جامعه را از مزیت‌های برنامه کنترل دخانیات برشمرد و افزود: کنترل مصرف دخانیات در بین کارکنان و افراد جامعه، ایجاد محیط کاری بدون دود، ارتقای آگهی جامعه زیرپوشش نسبت به مضرات مصرف دخانیات، کاهش مصرف دخانیات در اماکن عمومی و اماکن تهیه و توزیع مواد غذایی، افزایش حساسیت مردم نسبت به دود سیگار و افراد سیگاری و قابل دسترس بودن خدمات ترک دخانیات برای درمان افراد سیگاری از ضروری‌ترین و مهم‌ترین پیامدهای حاصل از اجرای این برنامه است.

وی، آموزش تعداد 16 هزار و 907 نفر آموزش دیده از پیشه‌وران، تعداد 12 هزار و 281 نفر آموزش دیده  از کارکنان و کارگران کارگاه‌ها، کارخانه‌ها و مراکز پزشکی، تعداد 14 هزار و 605 نفر آموزش دیده از دانش‌آموزان را از جمله اقدام‌های آموزشی کاهش مصرف مواد دخانی استان در سال گذشته ذکر کرد.

این مسئول، پایش مصرف دخانیات و سیاست‌های پیشگیرانه، محافظت از مردم در برابر دود دخانیات، کمک برای ترک مصرف دخانیات، هشدار در برابر خطرات مصرف دخانیات، اجرای ممنوعیت تبلیغات، ترویج و حمایت مالی دخانیات را از راهبردهای کاهش اپیدمی مصرف دخانیات معرفی کرد./ج1

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.