به گزارش
سرويس علمي، پزشكي
باشگاه خبرنگاران؛ در اصطلاح پزشکی امآی و یا انفارکتوس میوکارد عبارت از انهدام و مرگ سلولی دائم و غیرقابل برگشت در بخشی از عضله قلب(میوکارد) است که بعلت از بین رفتن جریان خون و وقوع یک ایسکمی شدید در آن قسمت از قلب روی میدهد. این توقف گردش خون میتواند بطور ناگهانی بدون هیچ علائم قبلی نمایان گردد یا پس از تعدادی از حملات آنژینی(درد قفسه سینه) نمود یابد. عمدهترین دلیل ایجاد سکته بسته شدن رگهای تغذیهکننده قلب است. برای رفع انسداد غیر از دارو، از بالن و جراحی قلب باز (تعویض رگ مسدود شده) استفاده میشود. سکته قلبی نوعی عارضه فراگیر است که باعث درگذشتن هزاران تن هر ساله میگردد.
در میان عوامل مساعد کننده
دیابت، فشارخون بالا، کلسترول خون بالا افراط در استعمال دخانیات و الکل، عدم فعالیت بدنی، فشار عصبی، سابقه فامیلی و سن قابل ذکرند.
بطور یقین این بیماری خیلی وخیم است و سالیانه تنها در آمریکا، در سال ۲۰۰۴ میلادی، بیش از ۱۵۰۰۰۰ نفر از این عارضه جان باختند.
*سببشناسیاغلب آترواسکلروز عروق کرونری ودر نتیجه انسداد عروق تغذیه کننده ماهیچه قلب منجر به انفارکتوس میوکارد میشود که درمان آسان نخواهد بود.اگر شریان بسته شده شریان کرونر اصلی باشد احتمال مرگ انسان وجود دارد.
عوامل متعدد مساعد کنندهای مانند دیابت (بیماری قند خون)،
فشار خون بالا، سیگار، زیادی کلسترول خون و غیره وجود دارد که عامل
تصلب شرائین است.
*علائم در اکثر موارد انفارکتوس میوکارد همراه با تظاهرات معمولی و تی پیک است که تشخیص را آسان میسازد. یک درد موضعی قفسه سینه که در مرکز قفسه صدری(سینه) با قابلیت انتشار بطرف آرواره و بازوها پشت و گردن سمپتوم ویژه در امآی است و بیشتر از ۲۰ دقیقه طول میکشد.[۲] اگر درمان نشود این درد آزاردهنده و بحرانی است و مدتها بطول میانجامد.
گاهی چندین ساعت با مصرف ترینیترین مقاومت میکند، داروی دوپواترین درد آنژین را آرام میکند. همچنین علائم دیگری که آشکار کننده هستند عبارتند از الکتروکاردیوگرام اورژانس و فوری میتواند تشخیص را آسان سازد. در تعداد زیادی از موارد انواع انفارکتوس وجود دارد که بصورت تشویش و اضطراب تظاهر میکند.
مثلا اشکال هاضمهای و احساس کاذب آروغ زدن، عصبی بودن، تنگی نفس (بعلت اشکال در بطن چپ و درنتیجه ادم ریوی)٬ ادم و تورم در دست و پا که گاهی بدون تشخیص بوده و تنها اتفاقی در آزمایش قلبی و آزمایش روتین و منظم پزشکی با تشخیص آن برخورد میشود.
باید بخاطر داشت که هنگام مراجعه یک بیمار مسن با فشار خون، سن بیش از ۴۰ سال، زندگی مشوش و پراضطراب که دچار درد شدید وناگهانی قفسه سینه که ادامه می یابد باید بفکر انفارکتوس بود و الکتروکاردیوگرام درخواست نمود .
*تشخیصبراساس علائم بالینی و شواهدموجوددرنوارقلب وافزایش آنزیمهای قلبی کراتینفسفوکیناز و تروپونین و در پارهای از موارد با آنژیوگرافی تشخیص سکته قلبی داده می شود.
*درماناولین قدم استراحت کامل، تجویز اکسیژن و کنترل فشار خون و ریتم قلبی است. معمولا داروهای ضدانعقاد مانند آسپرین یا هپارین و بلوک کننده های گیرنده بتای سمپاتیک مانند پروپرانولول تجویز می شود. برای باز کردن رگ مسدود شده در بیمارستان گاه از داروهایی مانند استرپتوکیناز یا اوروکیناز یا بالن یا جراحی اورژانس عروق کرونر استفاده میشود./ح