به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران ؛ روزنامه نیویورک تایمز نوشت: نباید این حقیقت را نادیده گرفت که ایران توانسته به طور یکنواخت و تدریجی غنیسازی اورانیوم خود را گسترش دهد.
این روزنامه آمریکایی در ادامه افزود: غنیسازی باعث افتخار ایرانیهاست و برگ برنده آنها در مذاکرات هستهای به شمار میرود . نکته اینکه گزارشهای آژانس اتمی از پیشرفت شگفتانگیز ایران خبر میدهند. از لحاظ تئوری هدف وادار کردن تهران به توقف غنیسازی اورانیوم و شفاف سازی درباره فعالیتهای هستهای آن است اما همانطور که هر دیپلمات ایرانی میگوید پیمان منع گسترش تسلیحات اتمی (ان پی تی) هیچ محدودیتی درباره میزان غنیسازی قائل نشده و صرفا کشورها را از تبدیل تلاشهای غیرنظامی به سوی اهداف نظامی منع کرده است. ایران نیز تاکید دارد اورانیوم را برای سوخت راکتورهای خود نیاز دارد و نه بمب.
به نوشته نیویورک تایمز، برخی کارشناسان غربی که موافق موضع قانونی ایران هستند، بر این باورند که مشکل پیمان منع اشاعه هستهای و نقاط ضعف آن است نه ایرانیها.
یوسف ام بات، کارشناس فیزیک هستهای از فدراسیون دانشمندان آمریکایی در این باره گفت: پیمان منع اشاعه هستهای به کشورها اجازه میدهد تا خط قرمز تسلیحاتی شدن پیش بروند. به این ترتیب فعالیتهای ایران نیز غیرقانونی نیست .
در این گزارش آمده : ایران سال 2010 اعلام کرد قصد دارد اورانیوم غنیشده خود با غلظت 5 درصد را تا 20 درصد غنیسازی کند. تهران همچنین اعلام کرد قصد دارد از این طریق سوخت راکتور تحقیقاتی تهران را تامین کند.
در آن زمان رابرت گیبس، مدیر رسانهای کاخ سفید به خبرنگاران اعلام کرد "ما اعتقاد داریم آنها ظرفیت انجام این کار را ندارند". اما ایران نه تنها در این امر موفق شد بلکه در سال 2011 اعلام کرد میزان اورانیوم غنیشده 20 درصد خود را سه برابر کرده است.
ری تکیه، کارشناس مسائل ایران در شورای روابط خارجی آمریکا در این باره گفت: بحران هرگز به اوج خود نرسیده چراکه ایرانیها به میزانی تدریجی و آرام حرکت میکنند که جامعه بینالمللی با آنها مانوس شده است.