پنتاگون در حال مذاکره با سه کشور آسياي ميانه قرقيزستان، تاجيکستان و ازبکستان درباره انتقال تجهيزات نظامي مورد استفاده نظاميان آمريکايي در افغانستان است.

به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران به نقل از روزنامه کومرسانت، اين موضوع که سه کشور آسيايي ميانه از بذل و بخشش هاي نظامي آمريکا بهره خواهند برد به مذاق روسيه خوش نمي آيد.
مسکو اعطاي تجهيزات نظامي به کشورهاي آسياي ميانه را کاملا غير قابل قبول  مي داند. با پايان گرفتن عمليات نظامي در افغانستان تا سال 2014 هزينه خارج کردن تجهيزات نظامي از افغانستان براي نظاميان آمريکايي و ناتو بسيار گزاف خواهد بود. اين در حالي است که اين تفکر که نظاميان آمريکايي ممکن است برخي از تجهيزات را براي ارتش هاي کشورهاي آسياي ميانه باقي گذارند چيز جديدي نيست.
از اواخر سال 2011 گزارش هايي مبني بر اين که آمريکا ممکن است برخي از اين تجهيزات را در اختيار ارتش ازبکستان قرار دهد، منتشر شد. اما  به نظر مي رسد اين روند آنگونه که روزنامه روسي ادعا مي کند اکنون در مراحل پاياني خود قرار دارد.
آمريکا قرار است پس از خروج از افغانستان در سال 2014خودروهاي زرهي ، خودروهاي مخصوص حمل تانک ، بولدوزر و کاميون هاي حمل آب در اختيار سه کشور آسياي ميانه - که همگي آنها از اعضاي سازمان پيمان امنيتي جمعي به رهبري کرملين هستند - قرار دهد. گفته مي شود برخي از اين تجهيزات قرار است در تأسيسات محلي انبار شود.
علاوه بر اين، پنتاگون قصد دارد به همسايگان افغانستان تجهيزات پزشکي، سيستم هاي ارتباطي، تجهيزات خاموش کردن آتش  و غيره  بدهد. مقامات وزارت دفاع قرقيزستان در گفتگو با کومرسانت اذعان کردند که گفتگوها با پنتاگون درباره اين موضوع در حال پيگيري است. اين موضوع نخستين بار در ديدار لئون پانتا وزير دفاع آمريکا از بيشکک در ماه مارس مطرح شد.
به نظر مي رسد مخالفت روس ها با اين طرح به سبب مسائل مالي است : اگر آمريکا  تجهيزات بيشتري در اختيار قرقيزستان، تاجيکستان و ازبکستان قرار دهد اين کشورها ديگر نياز به خريد اين گونه تجهيزات از روسيه نخواهند داشت. روسيه هم اکنون بزرگترين تأمين کننده تجهيزات نظامي به کشورهاي منطقه محسوب مي شود.
مقامات پنتاگون اميدوارند از طريق اعطاي اين گونه تجهيزات به کشورهاي آسياي ميانه ، مسايل مربوط نرخ هاي ترانزيتي شبکه توزيع شمالي ، جاده آسياي ميانه ، راههاي ارتباطي هوايي و ريلي افغانستان به جهان خارج هزينه هاي کمتري براي آنها در بر داشته باشد.
شبکه توزيع شمالي نخستين مسير ترانزيتي نظاميان آمريکايي و ناتو به افغانستان محسوب مي شود.
اعطاي هرگونه تجهيزات نظامي از سوي آمريکا به ازبکستان مخالفت سازمان هاي حقوق بشري بين المللي را در پي خواهد داشت.
دولت اسلام کريموف رئيس جمهور ازبکستان در تاشکند همواره از سوي گروههاي حقوق بشري بين المللي در زمره رژيم هاي سرکوبگر قرار مي گيرد.
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار