به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از پایگاه اطلاع رسانی آفتاب در میان غذاهای ایرانی آب دوغ خیار از این مزایا برخوردار است. این غذای
حاضری بسیار خوش طعم با ظاهری دلنشین بوده که از ایام قدیم محبوبیت خاصی در
میان تمامی اقوام ایرانی داشته است. ارزش تغذیه ای این غذای ساده و سنتی
با توجه به مواد غذایی که در تهیه آن استفاده می شود بسیار زیاد است و
غذایی مناسب برای فصول گرم سال محسوب می شود، چرا که عطش را رفع کرده، مفرح
جان بوده و اشتهای رفته مان را احیا می کند.
این غذا معمولا از ترکیب ماست یا دوغ، خیار رنده شده، سبزی خوردن (ریحان،
ترخون، نعنا و تربچه ) ، گردو و کشمش به همراه یخ و نان تهیه می شد. البته
برخی خانواده ها از خامه نیز در این غذا استفاده می کنند.
● ارزش تغذیه ای
اگر در تهیه آب دوغ خیار از تمام گروه های مواد غذایی استفاده شود، می توان
به یقین رسید که این غذا سالم ترین و مناسب ترین غذای فصل گرما به شمار می
آید. مصرف مقادیر زیاد سبزیجات در این غذا می تواند فیبر، ویتامین ها و
املاح معدنی مورد نیاز بدنمان را تامین نماید. نعنا و ریحان موجود در آن
بادشکن، ضد نفخ و ضد سوزش معده بوده و عوارض گوارشی ندارد. تربچه آن سرشار
از ویتامینc و ید می باشد و به دلیل وجود گوگرد خاصیت ضدعفونی کننده دارد.
ترخون آن نیز اشتهاآور، معطر، سریع الهضم بوده و برای اعصاب بسیار مفید
است.
همچنین خیار موجود در این غذا سرشار از ویتامینc می باشد و بسیار خنک بوده و
شدیدترین عطش ها را فوری فرو می نشاند و خواب آور خوبی هم به شمار می رود.
تنها عیب خیار آن است که دیرهضم بوده و اگر خیلی رسیده و زرد باشد، باعث دل
درد می شود. لذا برای کسانی که از ناراحتی گوارشی رنج می برند، بهتر است
خیار را بسیار ریز رنده کرده یا از آب آن در این غذا استفاده نمایند.
همان طور که می دانید، ماست موجود در این غذا نیز تامین کننده کلسیم و
پروتئین بدن و عاملی جهت رفع بی خوابی های شبانه به شمار می رود. لذا برای
آن که وعده غذایی شما کم کالری و کم چرب گردد، لزوما از ماست کم چرب
استفاده کنید.
کشمش نیز در این غذا برای مزه دار کردن گزینه مناسبی بوده و داروی رشد
کودکان و نیرودهنده سالخوردگان می باشد. این میوه مغذی پرانرژی و کم چرب و
کم سدیم است؛ ولی با وجود آن که قند و کالری بالایی دارد، به دلیل غنی بودن
از پتاسیم، مصرف آن را به بیماران مبتلا به فشار خون توصیه می کنیم.
استفاده از گردو نیز بسیار توصیه می شود؛ چراکه پتاسیم، فسفر و اسیدفولیک
از شاخص ترین مواد مغذی آن به شمار می رود. این مغز پرچرب، کلسترول بدخون
را کاهش داده و به علت غنی بودن از ویتامین ها منجر به رفع سستی و خستگی می
شود. درکل مخلفات گوناگونی که در این غذا به کار رفته، آن را به غذایی
کامل تبدیل کرده و از همه مهم تر آن که در مقایسه با غذاهای دیگر نیاز به
طبخ نداشته و عوارض ناشی از حرارت پخت را به همراه ندارد.