هندوانه گياهي است يكساله و يك پايه ساقه آن خزنده و پيچك دارد و برگهاي آن پهن با بريدگيهاي عميق مي باشد . گلهاي آن كوچك و زردرنگ است . ميوه آن رگدار يا دراز ، پوست آن سبز رنگ و داخل آن قرمز مي باشد . تخمه هندوانه بر حسب انواع مختلف آن ممكن است سياه ، قرمز ، سفيد و يا زرد باشد .
هندوانه از میوه های مخصوص فصل تابستان است که در سایر فصول هم وجود دارد. انواع آن عبارتند از قرقی، محبوبی، جهرمی، ترکمن، شریف آباد، یوسف سفید همدان و غیره.
ارزش تغذیه ای یك برش متوسط هندوانه( یا یك و دو سوم لیوان یا یك شانزدهم هندوانه متوسط)
ماده مغذی |
مقدار ماده مغذی |
ویتامین A |
76/1046 واحد بین المللی |
ویتامینC |
46/27 میلی گرم |
ویتامین B6 |
41/0 میلی گرم |
ویتامین B1 |
23/0 میلی گرم |
ویتامین B5 |
61/0 میلی گرم |
پتاسیم |
332 میلی گرم |
منیزیم |
46/31 میلی گرم |
فیبر غذایی |
43/1 گرم |
انرژی |
92 كالری |
خواص داروئي هندوانه :
هندوانه از نظر طب قديم ايران سرد و تر است . گرما را برطرف مي كند و بهترين ميوه تابستان است .
1)هندوانه مدر است و به پائين آوردن فشار خون كمك مي كند.
2)هندوانه معده را تقويت مي كند.
3)پوست سفيد داخل هندوانه براي زخم گلو و دهان بسيار موثر است.
4)مغز تخمه هندوانه كرم هاي معده و روده را از بين مي برد.
5)هندوانه براي ورم مثانه مفيد است.
6)هندوانه بدن را تازه و شاداب مي كند.
7)هندوانه براي اشخاص گرم مزاج بسيار خوب است.
8)آب هندوانه مخلوط با سكنجبين علاج كننده يرقان و دفع كننده سنگ كليه است.
9)براي خنك كردن بدن در روزهاي گرم تابستان هندوانه را با شكر بخوريد.
10)براي برطرف كردن تب و اخلاط بدن هندوانه را با شير خشت بخوريد.
11)براي رفع خارش بدن هندوانه را با تمبر هندي بخوريد.
12)هندوانه را بايد هميشه بين دو غذا خورد يعني تقريبا سه ساعت بعد از غذا و يكساعت قبل از غذا . زيرا اگر بلافاصله بعد از غذا خورده شود در هضم غذا اختلال ايجاد مي كند همچنين نبايد آنرا با ميوه هاي ديگر مخلوط كرد زيرا توليد نفخ شكم مي كند./س