رحلت آيت اللَّه دانش آشتياني، شهادت "محمد كچويي" رئيس زندان اوين، تولد "ژان ژاك‏ روسو"، امضاي قرارداد صلح ورساي بين متفقين و متحدين، تك ارتش عراق در منطقه دربندیخان و شاخ شمیران و ... از مهمترین رخدادهای امروز در تاریخ است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز پنجشنبه 8 تیر 1391، 8 شعبان 1433، 28 ژوئن2012 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:

رحلت فقيه جليل آيت اللَّه دانش آشتياني (1380 ش)


آيت اللَّه حاج شيخ ابوالقاسم دانش آشتياني، در سال 1290 ش در آشتيان زاده شد. پس از كودكي، به فراگيري علوم ديني روي آورد و در پانزده سالگي راهي قم گرديد. آيت اللَّه دانش آشتياني در محضرعلمای بزرگواری چون ميرزا محمد فيض قمي، شيخ عبدالكريم حائري، سيدمحمد حجت كوه كمره‏اي و سيد محمد تقي خوانساري حاضر شد و مباني علمي‏اش را استوار ساخت و سالياني براي تبليغ دين، به زادگاهش بازگشت اما با ورود آيت اللَّه بروجردي به قم، در درس ایشان حاضر شد و مورد توجه ايشان قرار گرفت تا جايي كه سرپرستي كتابخانه مسجد اعظم به او محول شد.

ایشان در زمان تصدي اين مسئولیت، آن را در رديف كتابخانه‏هاي مشهور كشور در آورد و براي آن نشريه‏اي راه‏اندازي نمود. در جريان نهضت اسلامي مردم به رهبري حضرت امام خميني(ره)، در مسير مبارزات ضد رژيم قرار گرفت. پس از پيروزي انقلاب اسلامي، به سِمت امام جمعه آشتيان برگزيده شد و تا پايان عمر، منشأ خدماتي بزرگ به مردم آن سامان بود. برخي از تاليفات ايشان عبارتند از: تقريرات درس فقه آيت اللَّه بروجردي، مجموعه مقالات و ترجمه كتاب سقيفه، رمز نيكبختي و دو سرمايه نفيس. این عالم خدمتگزار سرانجام در هشتم تير ماه 1380 ش در 90 سالگي بدرود حيات گفت و در صحن حرم حضرت معصومه (س) مدفون گرديد.

قتل مبارز مشروطه‏ خواه "حاج ميرزا ابراهيم آقا تبريزي" در تهران (1287 ش)

حاج ميرزا ابراهيم آقا تبريزي در سال 1254 ش در تبريز به دنيا آمد و تحصيلات خود را در زادگاهش آغاز كرد و در شانزده سالگي تدريس معاني و بيان و منطق را آغاز كرد. ميرزا ابراهيم، بر اثر ايراد سخنراني‏هايي با مطالب تازه، در بين مردم تبريز محبوبيت پيدا كرد. پس از صدور فرمان مشروطيت، اصناف تبريز او را به اتفاق آرا به نمايندگي خود برگزيدند. شيخ ابراهيم تبريزي در نخستين روزهاي ورود به مجلس شوراي ملي، چهره‏اي وطن‏خواه، مبارز، بي‏باك و طرفدار مشروطه از خود نشان داد و چندين نطق تند عليه محمدعلي شاه در مجلس ايراد كرد.

وي در خارج از مجلس انجمن تندرويي با نام انجمن غيرت تشكيل داد و همه شب با سخنراني‏هاي تند عليه مظالم حكومت قيام مي‏نمود. ميرزا ابراهيم در روز بمباران مجلس توسط قزاقان، در مجلس بود تا اين كه به همراه علما و وكلا به پارك امين الدوله پناه برد. قزاق ها با اطلاع از محل اختفا مشروطه‏خواهان و وكلاي مجلس پارك امين الدوله را محاصره نمود و سپس براي دستگيري آنان وارد باغ گرديدند. شيخ ابراهيم در اين درگيري‏ها هدف چند گلوله قرار گرفت و چند روز بعد كشته شد. وي به هنگام مرگ، سي و سه سال داشت.

تولد استاد سید محمد احصایی، گرافیست و خوشنویس (1318 ش )

سید محمد احصایی متولد سال ۱۳۱۸ از هنرمندان معاصر در عرصه خوشنویسی، گرافیک و نقاشی است. او فارغ التحصیل دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران است و سالها در همین دانشکده و دانشکده هنر دانشگاه الزهرا تدریس کرده‌است. احصایی بیش از ۵۰ سال است که در حوزه خوشنویسی، نقاشی و گرافیک فعالیت می‌کند. او پایه‌گذار نقاشی‌خط در ایران است و با مجموعه نقاشی‌خط ‍‌های خود اعتباری جهانی یافته‌است.

شهادت "محمد كچويي" رئيس زندان اوين به دست منافقين (1360 ش)


شهيد محمد كچويي در سال 1329 ش متولد شد. با نزديك شدن به وقايع 15 خرداد وارد مبارزات سياسي مذهبي شد. شهيد كچويي با عضويت در هيأت‏هاي مؤتلفه اسلامي به فعاليت‏ها و مبارزات خويش ادامه داد تا اينكه در سال 50 و 51 تحت تعقيب ساواك قرار گرفت. او پس از بازداشت، محكوم به زندان شد و پس از آزادي دوباره به علت مبارزات عليه رژيم مجدداً در سال 53 دستگير و به حبس ابد محكوم شد. شهيد كچويي در جريان اوج‏گيري انقلاب اسلامي، از زندان آزاد شد و بعد از پيروزي انقلاب اسلامي، اداره زندان اوين را به عهده گرفت. سرانجام اين مبارز انقلابي در 8 تير 1360 توسط يكي از منافقين به شهادت رسيد.

تولد "ابن روميه" محدّث و گياه شناس مسلمان(561 ق)

ابوالعباس احمدبن محمد اِشبيلي معروف به ابن روميّه محدث، گياه‏شناس و داروشناس مسلمان در شهر اشبيليه، پايتخت مسلمانان در اندلس به دنيا آمد. پس از تحصيلات مقدماتي، از دانشمندان و محدثان بزرگ عصر خود، حديث فراگرفت و همزمان با تحصيل علوم ديني، به پژوهش در علم گياه‏ شناسي همّت گماشت. ابن‏روميّه علاوه بر مطالعه و شناخت ويژگي‏هاي گياهان و انجام سفرهاي تحقيقاتي در اين زمينه، كتاب‏هايي نيز تأليف كرد كه مقاله في تركيبِ الادويه و تفسير اسماءِ الادويةِ المفرده از آن جمله‏اند. وفات ابن روميّه در سال 637 ق در 76 سالگي واقع شد.

تولد "ژان ژاك‏ روسو" متفكر، نظريه ‏پرداز و فيلسوف بزرگ فرانسوي (1712م)


ژان ژاك روسو فيلسوف و نويسنده بزرگ فرانسوي - سوئيسي در 28 ژوئن 1712م در ژنو پايتخت سوئيس به دنيا آمد و در روزهاي آغازين زندگي، مادرش را از دست داد. در شانزده سالگي به جهانگردي روي آورد. تقريباً چهل ساله بود كه قدم در ماجراي فلسفه گذاشت و رساله‏هايى در اين زمينه نگاشت. وي پس از آنكه از جانب دولت فرانسه بي‏عدالتي‏ها را مشاهده كرد، بر آن شد كه تمام توان خود را صرف واژگون ساختن حكومت فرانسه كُنَد. انتشار افكار روسو، او را به شهرت رساند اما، مشاجرات فراواني را نيز برانگيخت. روسو خواهان برافكندن نظام پليد و ايجاد دنيايى بهتر براي نسلي خوش‏بخت‏تر بود.

او خصوصيات اين دنياي خيالي را در كتاب‏هايى چند از جمله هلوئيز جديد و قرارداد اجتماعي نگاشت كه از محرك‏هاي انقلاب كبير فرانسه شدند هم‏چنين با اينكه روسو، خود فرزندانش را به پرورشگاه سپرد به تربيت كودكان و جوانان، توجهي خاص داشته و كتابي مخصوص در تربيت با نام اِميلْ نگاشته است كه موجب تحول عظيمي در فرهنگ جهان شد. او در اين كتاب داستانْ مانند، اصول و قواعد تربيت را عنوان نموده و قوانين پرورش را مطرح ساخته است. علاوه بر كتاب اميل، از روسو آثار متعددي بر جاي مانده كه اعترافات در 12 جلد، تفكرات تنهايى و بحث‏هايى درباره علم و هنر و... از آن جمله‏اند. سرانجام در دوم ژوئيه 1778م، يك سال قبل از انقلاب كبير فرانسه در 66 سالگي درگذشت.

تولد دكتر "آلِكْسيسْ كارل" جراح و زيست ‏شناس فرانسوي (1873م) (ر.ك: 5 نوامبر)

دكتر آلكسيس كارل فيزيولوژيست، جراح و زيست‏شناس فرانسوي در سال ۱۸۷۳ ميلادي متولد شد. وي در ۱۹۰۵م به آمريکا رفت و مدتي در آن‏جا کار مي‏کرد. اين زيست‌شناس فرانسوي برنده‏ جايزه‏ نوبل فيزيولوژي و پزشکي در سال ۱۹۱۲ به‏خاطر مطالعه‏ سيستم گردش خون بود. آلکسي کارل در پايان عمر متهم به همکاري با اشغالگران نازي شد ولي پيش از محاکمه درگذشت. کتاب‏هاي "نيايش" و "انسان، موجود ناشناخته" او به فارسي ترجمه شده است. کتاب اخير، پرفروش‏ترين کتاب در سال ۱۹۳۵ بوده است.

ترور ولي‏عهد اتريش - مجارستان و ايجاد بهانه براي شروع جنگ جهاني اول (1914م)

از نيمه دوم قرن نوزدهم، اگرچه جنگ‏هاي پراكنده‏اي در سطح جهان ميان كشورهاي مختلف ادامه داشت، تا اینکه در 28 ژوئن 1914م فرانتِس فردينانْدْ، ولي‏عهد اتريش و همسرش توسط يك دانشجوي صرب در جريان سفر اين دو به شهر سارايوو ترور و به قتل رسيدند. به دنبال اين حادثه، دولت اتريش خواستار دخالت مستقيم در بازجويى و ساير مراحل پرونده اين قتل شد. صربستان از این توطئه اطلاع نداشت ولي متهم به شركت در آن شد. دولت اتريش ضمن آمادگي براي يك تهاجم نظامي به صربستان، روز 23 ژوئيه 1914م اولتيماتوم شديد اللحني به دولت صربستان فرستاد.

صربستان براي جلوگيري از وقوع جنگ، قسمت اعظم شرايطي را كه اتريش در اولتيماتوم خود عنوان كرده بود پذيرفت ولي اتريش كه قصد تصرف صربستان و دفع خطر نهضت‏هاي اسلاوْهاي جنوبي را داشت پاسخ صربستان را قانع كننده تشخيص نداد و 5 روز پس از اولتيماتوم، به‏صربستان حمله كرد و از ماه اوت همان سال، با حمايت آلمان از اتريش و حمله ارتش آلمان به بلژيك، جنگ جهاني اول، رسماً آغاز شد.

امضاي قرارداد صلح ورساي بين متفقين و متحدين در پايان جنگ جهاني اول (1919م)


با شكست آلمان و متحدانش در جنگ جهاني اول، مقدمات امضاي قرارداد پايان جنگ و ترك مخاصمه بين طرف‏هاي درگير مهيا گرديد، خسارات جنگ بيش از 330 ميليارد دلار برآورد شد. اولين و مهم‏ترين قراردادي كه در جريان كنفرانس صلح پاريس، تنظيم و امضا شد پيمان صلح وِرساي بود. صدر اعظم آلمان و وزیرانش با اطلاع از مفاد قرارداد حاضر به امضای این پیمان نشدند در نتيجه دو عضو درجه دوم دولت آلمان در روز 28 ژوئن 1919م، قرارداد قرارداد 440 ماده‏اي صلح را در كاخ ورساي امضا كردند. با امضاي اين قرارداد در كاخ ورساي در حومه پاريس، جنگ جهاني اول به طور رسمي به پايان رسيد.

به موجب اين قرارداد، آلمان متعهد شد كه تعداد افراد ارتش خود را در سقف يك‏صد هزار نفر حفظ كند، تسليحاتِ خود را كاهش دهد و بخشي از اراضي متصرفاتش را به كشورهاي پيروز مانند فرانسه و انگليس واگذار نمايد. هم‏چنين متفقين، آلمان را به پرداخت مبلغ هنگفتي به عنوان غرامت مجبور كردند. از ديگر مفاد پيمان تاريخي ورساي، تأسيس جامعه ملل بود كه پس از پايان جنگ جهاني دوم به صورت سازمان ملل متحد درآمد. با اين حال، هيچ يك از اين بندهاي قرارداد، مانع از قدرت‏ مجدد آلمان و آغاز جنگ جهاني دوم نگرديد و دو دهه بعد، جنگ جهاني دوم آغاز شد.

افتتاح مركز اسلامي واشينگتن (1957م)

مرکز اسلامی واشنگتن یکی از باشکوه‌ترین و پررفت‌وآمدترین ساختمان‌های مسلمانان آمریکاست. این مرکز نماد و بیرق ملی مسلمانان این کشور است. در نوامبر سال ۱۹۴۴ اندیشه ساخت مسجدی در واشنگتن به دنبال مذاکره «ابو اَل‏حوا» و «محمود حسن پاشا»، سفیر کشور مصر در آمریکا شکل گرفت. به زودی تنی چند از دیپلمات‌ها و آمریکایی‌های مسلمان مقدمات ساخت مسجد و مرکز اسلامی واشنگتن را فراهم کردند. زمین مورد نظر خریداری شد و پروفسور «ماریو روسی» (Prof. Mario Rossi) یکی از معماران سرشناس ایتالیایی که مساجد متعددی در کشور مصر ساخته است، معماری این بنا را بر عهده گرفت. چلچراغ باشکوهی از جنس برنز و فرش‌های نفیس ایرانی زینت‏بخش مسجد این مرکز هستند. با تکمیل بنای مسجد و مرکز اسلامی، مراسم وقف آن در ۲۸ ژوئن ۱۹۵۷برگزار شد.

انتقال ظاهري قدرت به دولت انتقالي پس از سقوط رژيم بعث عراق (2004م).

امريكايىها پس از حمله به عراق در 20 مارس 2003م و فروپاشي رژيم بعثي، مسئوليت اداره امور عراق را برعهده گرفتند. اگرچه سقوط صدام حسين مورد استقبال مردم تحت ستم عراق واقع شد، اما آنها حضور نظاميان بيگانه به ويژه اشغال‏گران امريكايى را برنتافتند. در 13 ژوئيه همان سال، شوراي حكومت انتقالي بر سر طرح انتقال قدرت به يك دولت موقت عراقي تا اول ژوئيه 2004 با پل برمر به توافق رسيدند و در نهایت، در 8 مارس 2004م قانون اساسي موقت عراق به امضاء رسد.

در همين راستا در 28 ماه مه 2004م نخست‏وزير و سه روز پس از آن رئيس‏جمهور عراق توسط شوراي حكومت انتقالي برگزيده شدند. سرانجام در روز 28 ژوئن 2004م در حالي كه دو روز به زمان تعيين شده براي انتقال رسمي قدرت باقي مانده بود، امريكا در اقدامي ناگهاني قدرت را به صورت رسمي به عراقي واگذار نمود. انتقال حاكميت به دولت موقت، از موج ناآرامي‏ها و اعتراضات مردمي نكاست و اين انتخاب را پيش روي امريكا و ديگر اشغال‏گران نهاد كه بهترين راه بيرون آمدن از باتلاق عراق، خروج از اين كشور است.

8تیر در هشت سال دفاع مقدس

درگیری نیروهای خودی با عراقیها در شمال قصرشیرین. حضور نیروهای عراقی در ارتفاعات مشرف به نفت شهر در سال 61

امضای قرارداد فروش 200 فروند موشك زمین به زمین چینی موسوم به كرم ابریشم به ارزش 250 میلیون دلار در سال 66

تك ارتش عراق در منطقه دربندیخان و شاخ شمیران در سال 67

برخي از رويدادهاي 28 ژوئن

1098: صليبيون اروپايي در سر راه خود به زادگاه مسيح در فلسطين ، شهر انتاكيه (آنتيوخ) را در جنوب غربي تركيه امروز تصرف كردند.

1651: بزرگترين جنگ اروپاي مركزي در قرن هفدهم ميان لهستاني ها و اوكرايني ها در منطقه « برستژكو» آغاز شد.

1824: تولد « پل بروكا» جراح فرانسوي کاشف قسمت كنترل تکلم در مغز.

1905: شورش و نافرماني ملوانان كشتي نظامي روسيه « پوتم كين » كه عصيان مردم را به دنبال داشت.

1940: دولت روماني به خواست مسكو تسليم شد و بسارابيا (بسارابي) را كه امروزه «مولدوا» نام دارد به شوروي داد كه ضميمه اين اتحاديه شد. مولدوا پس از فروپاشي شوروي اعلام استقلال کرد ولي هنوز نيروهاي روسيه در آنجا مستقر هستند.

1946: «انريكو دنيكلا» به عنوان نخستين رئيس جمهوري ايتاليا در عصر جديد تعيين شد.

1964: ملكم ايكس سازمان وحدت افريقايي هاي آمريكا (سياهپوستان) را در نيويورك تاسيس كرد.

1960: فيدل كاسترو پالايشگاه نفت آمريكايي كوبا را مصادره و ملي كرد.


برچسب ها: تقویم روز ، تاریخ ، رخداد
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار