به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران اصفهان وبراساس گزارش روابط عمومی میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری استان اصفهان ، در بیانیه شورای ثبت جهانی آمده است :مسجد جامع اصفهان نمایانگر پیشرفت و توسعه معماری و هنر اسلامی در طی هزار سال است.
در این گزارش آمده است : مسجد جامع اصفهان در مرکز شهر تاریخی اصفهان واقع شده و این نشانگر زیبایی هایی از پیشرفت و توسعه معماری مساجد در طی 12 سده تاریخی است و به عنوان قدیمی ترین نمونه با معماری خاص خودش درایران می باشد .
بنابر این گزارش ، در این بیانیه کارشناسان یونسکو با اشاره به محوطه 20 هزار متر مربع مسجد جامع آن را به عنوان اولین بنای اسلامی که دارای ساخت ارگانیک چهار ایوانه از پیش از اسلام بوده و به معماری دوران اسلامی انتقال یافته و در آن معماری اسلامی بکار رفته توصیف نموده اند.
در این بیانیه آمده است : گنبد مسجد جامع اصفهان به صورت دولایه می باشد که باعث شده سایر معماران در ساخت بنای خود در منطقه از معماری گنبد مسجد جامع اصفهان الهام بگیرند.
همچنین در این بیانیه به تزئینات مسجد جامع اصفهان اشاره شده و تزئینات مسجد جامع اصفهان را بسیار جالب و زیبا توصیف نموده و این تزئینات را نمایانگر پیشرفت تزئینات در طی هزار سال هنر اسلامی توصیف نموده اند .
شایان ذکر است : تاکنون 961 اثر در دنیا به ثبت جهانی رسیده است که از بین این آثار 745 اثر فرهنگی، 187 اثر طبیعی ، 29اثر فرهنگی و طبیعی ، و 157اثر بنای تاریخی می باشد .
در ایران 15 بنای تاریخی به ثبت جهانی رسیده و تنها ارگ بم در سایت در معرض خطر قرار گرفته است .
در اصفهان نیز پس از میدان امام اصفهان (ثبت در سال 1358) ، باغ موزه چهلستون و باغ فین کاشان (ثبت در سال 1390 ) مسجد جامع اصفهان در تیرماه سالجاری به عنوان چهار مین اثر به ثبت جهانی رسید.
خوشبختانه میدان امام اصفهان هنوز در میراث در معرض خطر قرار ندارد که از یکسو جای بسی خوشبختی است و از سوی دیگر نظارت ویژه مسوولین را می طلبد .
سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) در چهارم نوامبر 1946 تأسیس شد و در شانزدهم نوامبر 1946، چهل و شش کشور از جمله ایران اساسنامه آن را امضا کردند .
در حال حاضر193 کشور عضو این سازمان می باشند که ایران نیز از جمله این کشور ها می باشد .
احترام به فرهنگها و حفظ آنها و
تضمین اینکه فرهنگهای مختلف به یکدیگر احترام گذارند و برای حفظ یکدیگر بکوشند،
به گونهای که در عین تعامل و نزدیکی، تنوع و وحدت آنها حفظ شود، از اصلی ترین
رسالتهای یونسکو و اعضای آن است .
اولویتهای یونسکو در زمینه فرهنگ شامل، ترویج تنوع فرهنگی با تأکید ویژه
بر میراث فرهنگی معنوی و مادی، سیاستگذاریهای فرهنگی و درک و گفتوگوی بین مذهبی
و بین فرهنگی ،صنایع فرهنگی، خلاقیتها و بیانهای هنری است./س