به گزارش
گروه علمي، پزشكي باشگاه خبرنگاران به نقل از وب دا؛ دكتر محسن عالمي، متخصص جراحي كليه و مجاري اداري تناسلي ضمن بیان این مطلب اظهار داشت: با توجه به اينكه كشور ايران در موقعيت آب و هوايي گرم و معتدل قرار دارد، شيوع سنگهاي ادراري در جمعيت عمومي تا حدودي بالاست و براي پيشگيري از ابتلاي كمتر به سنگهاي سيستم ادراري رعايت برخي نكات ضرورت دارد.
وي مصرف فراوان مايعات براي جلوگيري از سنگ كليه را ضروري دانست و گفت: مصرف آب بايد به ميزاني باشد كه ادرار هميشه و به خصوص در فصلهاي گرم سال رنگ روشني داشته باشد.
متخصص جراحي كليه و مجاري اداري تناسلي با بيان اينكه به طور متوسط يك فرد بايد در طول روز حدود 2 ليتر مايعات مصرف كند، گفت: اين ميزان مصرف آب باعث ميشود شدت رسوب املاح در كليههاي فرد كاهش پيدا كند.
وي با تأكيد بر لزوم كاهش مصرف نمك اظهار داشت: نمك باعث تسهيل رسوب املاح در كليهها ميشود و ميزان سنگسازي در كساني كه نمك زياد مصرف مي كنند نسبت به افراد عادي بيشتر است.
دكتر عالمي كاهش مصرف پروتئينهاي حيواني را از ديگر موارد مؤثر دانست و افزود: برخلاف تصور عام در اكثريت افراد مصرف لبنيات باعث افزايش سنگسازي نميشود در موارد محدودي توصيه به كاهش مصرف لبنيات ميشود اما به صورت معمول مصرف روزانه شير، پنير، لبنيات و ماست در دو تا سه وعده غذايي توصيه ميشود.
وي عوامل ژنتيك را در بروز سنگ كليه موثر خواند و گفت: اين موضوع به خصوص در بچهها و افرادي كه در سنين پايين دچار سنگسازي ميشوند، وجود دارد و اين افراد بايد از نظر مشكلات متابوليكي ارزيابي شوند.
متخصص جراحي كليه و مجاري اداري تناسلي در پاسخ به سئوالي مبني بر ضرورت بررسيهاي ماهانه براي پيشگيري از بروز سنگ كليه گفت: معمولاً در افراد سالم تا زماني كه فرد علامت خاص و مشخصي ندارد نياز به پيگيري مشكلات كليوي از جمله سنگ كليه نيست.
وي دردهاي مزمن پهلوها را از جمله علايم شايع سنگ كليه دانست و افزود: حركت سنگهاي كوچك باعث دردهاي شديد و آزاردهنده و حتي همراه با تهوع و استفراغ ميشود.
وي از جمله عوامل مؤثر در سنگسازي را عوامل محيطي خواند و گفت: نوع شغل مثل شغلهايي كه در محيطي با حرارات بالا قرار دارند همچون كار در ذوب آهن و در كنار كورههاي ذوب آهن، با افزايش ميزان تعريق و كاهش حجم ادرار احتمال رسوب را بالا ميبرد.
متخصص جراحي كليه و مجاري اداري تناسلي دانشگاه علوم پزشکی همدان با بيان اينكه در منطقه جغرافيايي گرمسير ميزان سنگهاي كليه بالا است، گفت: آب همدان سنگين است اما مطالعات نشان داده كيفيت آب و خصوصيات آن تأثيري در بروز سنگ كليه ندارد.
وي اضافه كرد: در زمينه سنگ معمولاً سنگهاي كوچكي است كه سنگريزههايي كه از داخل كليه حركت ميكند، در مسير حالب قرار گرفته و فرد را دچار دردهاي پهلو ميكند و فرد بيمار ناچار براي كاهش درد به اورژانس بيمارستان مراجعه ميكند.
دكتر عالمي خاطرنشان كرد: مصرف فستفودها ممكن است به دليل بالا بودن ميزان نمك و چربي بالا و سرخشدني بودن مشكلساز باشد./ح