به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران اراک برخی اوقات با این که غذای زیادی خوردهایم، باز هم احساس گرسنگی میکنیم. اگر قصد دارید کالری کمتری مصرف کنید و بر اشتهای خود مسلط باشید، آگاهی از این عوامل بسیار مهم و ضروری است. ابتدا باید بدانید که افراد به دو نوع مختلف گرسنه میشوند: 1- گرسنگی فیزیولوژیکی 2- گرسنگی روانی
گرسنگی فیزیولوژیکی
سطح انرژی بدن در واقع قند خون کاهش مییابد و عدم ترشح هورمونهای لازم و وجود غذا در معده موجب ترشح هورمون گرسنگی به نام ghrelin میشود؛ به این ترتیب از معده به مغزتان سیگنالی فرستاده میشود که حامل پیام گرسنگی است و به مغز میگوید من گرسنه هستم و به غذا نیاز دارم.
گرسنگی روانی
در نوع دوم گرسنگی، یعنی گرسنگی روانی، در واقع هیچ سیگنالی از طرف معده فرستاده نمیشود و فقط مغز احساس میکند فرد به غذا نیاز دارد و این در حالی است که به اندازه کافی غذا خورده است! گرسنگی روانی به طور بالقوه مشکلات ناشی از پرخوری اختلالات معده، چاقی و ... را افزایش میدهد.
عوامل فیزیولوژیکی و روانیبرخی از عوامل فیزیولوژیک و روانی که موجب ایجاد احساس گرسنگی در انسان میشوند، عبارتند از:
زمان: این که چرا یک ساعات مشخصی از روز احساس گرسنگی میکنید، این است که سالیان دراز در یک ساعت از روز صبحانه و در ساعت مشخصی ناهار و شام خوردهاید. بنابراین فرقی نمیکند صبحانهای که خوردهاید سبک بوده یا سنگین؛ به هر حال در وقت مشخص ناهار احساس گرسنگی میکنید.
بینایی: رنگ و تزئین غذا در ایجاد حس گرسنگی بسیار مؤثر است و حتی اگر گرسنه هم نباشید، با دیدن یک غذای رنگارنگ که خوب تزئین شده است. احساس گرسنگی خواهید کرد.
خوردن یک وعده غذا، حداقل باید نیم ساعت طول بکشد. برای طولانی کردن غذا لقمهها را به خوبی بجوید و از قاشق و چنگال کوچک استفاده کنید
تنوع: تنوع در غذا موجب تولید هورمون اشتها و حس گرسنگی میشود.
بو: بوی خوش غذا موجب ترشح انسولین در بدن میشود و با ترشح انسولین احساس گرسنگی به وجود میآید.
دما: آیا تا به حال به ترفند رستوراندارها، فکر کردهاید؟ اینکه چرا رستورانها کمی از محیطهای دیگر خنکترند؟ بله درست حدس زدید؛ در دمای پایین، کالری بیشتری سوزانده میشود و به منظور حفظ دمای بدن، نیاز به خوردن غذای بیشتر و کالری بیشتری دارید.
کربوهیدراتهای تصفیه شده: این غذاها موجب افت قند خون و القای گرسنگی میشوند. کربوهیدراتهای تصفیه شده، غذاهایی هستند که با استفاده از دستگاه، فیبر بالای آنها از سبوس و جوانهشان گرفته میشود؛ مثل حبوبات شیرین، رشته فرنگی و ماکارونی./س