به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران از کرمان:
کرمان ـ چهار راه ارگ
در میان جنب و جوش انسانها ، در بین تمام رفت و آمد ها ، مرد بساطش را پهن کرده ، کهنه صندوق کوچکی که رویش را پاکت های سبز رنگ کوچکی پوشانده ، با هر رفت و آمدی ، گاهی دستی بر سبیل پرپشتش می کشد و چیزی زیر لب می گوید ، آنقدر آهسته که فقط آن رهگذر می شنود.
کرمان ـ راسته بازار
توی این راسته بازار پر است از این بساط ها ، بساط هایی که حالا به جز جوانان و نوجوانان ، کودکان را نیز به دور خود جمع کرده ، کودکانی که با ترس و لرز ، پول های توجیبی یک هفته و یا یک ماهشان را توی این بساط ها خرج می کنند.
کرمان ـ سه راه جوپاری ـ سوپرمارکت
اینجا حتی پای این بسته ی سبزرنگ به سوپرکت ها هم کشیده شده ، جایی که زنان ، کودکان ، جوانان و نوجوانان آزادانه و بدون هیچ ترس و لرزی ، این بسته ی سبزرنگ را سفارش می دهند.
کرمان ـ پارک ملی
نوجوان است ، سن و سالی ندارد ، موهای ژل زده و تیپ اسپورتش ناخوداگاه توجهم را به طرفش جلب می کند ، پلاستیک کوچکی را به صورتی مشکوک ازجیبش بیرون می کشد و نگاهی به اطرافش می اندازد ، وقتی مطمئن می شود کسی او را زیر نظر ندارد دستمال کاغذی را از جیب دیگرش بیرون می کشد و مقداری از مواد سبزرنگ داخل پلاستیک را روی تکه ای از دستمال کاغذی می گذارد و به نحو ماهرانه ای می پیچد و پشت لبش می گذارد ، سپس فارغ از دنیا روی چمن پارک دراز می کشد.
کرمان ـ میدان بیرم آباد ـ درون تاکسی
تاکسی در حرکت است ، جوان عقب ماشین لم داده ، صورت عرق کرده اش ، برافروخته به نظر می رسد ، گاهی بلند می شود و می نشیند گاهی دوباره لم می دهد ، دستهایش را محکم بهم فشار می دهد و دوباره در جیبش فرو می برد ، چند ثانیه ای می گذرد ، دوباره می نشیند ، این بار پاکت کوچک سبز رنگی را از جیش بیرون می کشد و مقداری از مواد سبزرنگ را داخل دستمال کاغذی می پیچد و پشت لبش می گذارد و دوباره لم می دهد.
کرمان ـ آزادی ـ ایستگاه اتوبوس
ساعت 14:3 دقیقه ی ظهر است، گرمای هوا بیداد می کند، ایستگاه خط واحد خلوت است ، از تیپ دختر به نظر می رسد دانشجو باشد ، کلاسور مشکی رنگی به دست دارد و کیف کولی قهوه ای مشکیش را روی پاهایش انداخته ، دختر سراسیمه کیفش را باز می کند و در حالی که به درون کیف نگاه می کند ، دو دستش را درون کیف می برد و با عجله کاری انجام می دهد ، سپس نگاهی به اطراف می اندازد و به دور از تمام نگاهها ، چیزی را پشت لبش پنهان می کند.
این قصه ، قصه ی روزهای دیروز نیست ، این قصه شرح حال کودکان ، جوانان ، نوجوانان و زنان امروز است که متأسفانه به دلیل استفاده ی بی رویه از ناس ، در منجلاب نابودی دست و پا می زنند.
ناس ، نابودگر زنان و جوانان
ناس یا نسوار نام یک ماده گیاهی اعتیادآور است، سبزرنگ است و از برگ تنباکو گرفته میشود که متأسفانه این روزها مصرف آنان در بین زنان ، کودکان ، جوانان و نوجوانان رو به افزایش است.
کاربرد ناس
ناس، برگ خشک از نوع تنباکو که آن را نرم میکوبند و با اندکی آهک مخلوط کرده در جلو دهان میان لب و دندان میریزند. نسوار پس از ساخته شدن سبز رنگ میشود. ناس بیشتر در افغانستان کشت میشود.
مردم مناطق ایران، بیشتر مناطق افغانستان و پاکستان و قسمتهایی از هند، ترکمنستان، تاجیکستان و ازبکستان از نسوار استفاده میکنند.
استفاده از نسوار را نسوار انداختن میگویند و مصرفکننده ناس را نیز "ناسی" یا ناسکش گویند ، نسوار یاهمون ناس در جایی که استفاده می شود (زیر زبان، پشت لب و...) بشدت می سوزاند.
عوارض
دردفعات اول عوارض آن عبارت است: ازاحساس سرگیجه و سردرد و تهوع وسایرعوارض ، استفاده مدید از ناس شامل از دست دادن تعامل رفتاری و حرکتی، ایجاد حرکات غیر طبیعی در چشمها، تغییرات محسوس در فشار خون، افزایش ضربان قلب، دندان قروچه، لرزش، اختلال در خواب، وابستگی روحی و روانی، بیماریهای لثه و سرطان لثه، سرطان حنجره و روده بزرگ، نارساییهای کلیوی است.
این روزها قوانین منع دخانیات بینالمللی که در قالب کنوانسیون منع دخانیات در بسیاری از کشورها در حال اجراست، به سیگاریهای دنیا محدودیتهای زیادی را تحمیل میکند.
برای همین عدهای برای فرار از قوانینی که میگویند، استعمال دخانیات در اماکن عمومی ممنوع است، به انواع غیرتدخینی تنباکو روی آوردهاند.
مهمترین این مواد ناس است که اتفاقاً در کشور ما هم طرفداران زیادی پیدا کرده ، به همین دلیل برخی از گروههای مخالف استعمال دخانیات و صنایع دخانیات اروپا خواستار لغو ممنوعیت مصرف ناس در این قاره شدهاند.
ناس، شکلی از تنباکوست که مصرف آن دود تولید نمیکند. مصرفکنندگان ناس آن را زیرلب خود قرار میدهند و تنباکو که در مجاورت لثه قرار گرفته وارد خون میشود.
متخصصان یکی از دانشگاههای معتبر پزشکی سوئد میگویند که بدون شک مصرف ناس موجب سرطان لوزالمعده و دهان میشود.
یکی از تحقیقاتی که در اختیار قانونگذاران اتحادیه اروپا قرار گرفته است، نشان میدهد که ناس نه تنها سرطانزاست، بلکه باعث افزایش فشار خون و احتمال بروز حمله قلبی نیز میشود.
پروفسور گوران پرشاگن که انجام این تحقیق را برعهده داشته است، میگوید:«ما باید خیلی دقت کنیم که چه مواد مصرفی را به مردم معرفی میکنیم. ترغیب مردم به جایگزین کردن سیگار با ناس، در نهایت منجر به بالا رفتن مصرف تنباکو خواهد شد.»
او معتقد است که در مقایسه با سیگار، تحقیقات در مورد خطرات مصرف ناس به قدر کافی گسترده و جامع نبوده است.
تنباکو به هر شکلی مرگآور است
با وجود زمزمههای لغو منع دخانیات جویدنی به ویژه ناس در اروپا، چند سال پیش، سازمان جهانی بهداشت روز بدون دخانیات خود را با این هشدار برگزار کرد که صنعت دخانیات با توجه به مقررات سختی که در کشورهای مختلف در مورد کشیدن سیگار و تبلیغ در این باره اجرا شده، تولید محصولات دیگری مانند تنباکوی جویدنی، انفیه (گرد توتون) و قلیان را افزایش داده است.
این سازمان از کشورهای جهان خواست تا تدابیر فوری برای کنترل بازاریابی این دسته از محصولات تنباکو - که به ویژه جوانان و زنان را هدف قرار داده - و همچنین مصرف آنها، اتخاذ کنند. به گزارش سازمان جهانی بهداشت که در روز بدون دخانیات منتشر شد، بر خلاف آنچه تبلیغ شده است این محصولات سالمتر از سیگار نیستند.
سازمان جهانی بهداشت تبلیغات نادرست بازار را که میگوید: استعمال شکلهای دیگر تنباکو بیخطر است، دلیل گسترش مصرف اینگونه محصولات میداند. این سازمان خواستار مقررات شدیدتری در مورد محصولات تنباکو شده و میگوید که دخانیات در هر شکل آن مرگآور است.
مبارزه با ناس قائم به شخص شده است
محسن پرنده ، مدیرگروه بهداشت محیط و حرفه ای دانشگاه علوم پزشکی کرمان ، در پاسخ به اینکه متأسفانه فروش و مصرف ناس در بین جوانان ، نوجوانان ، کودکان و زنان در استان کرمان رو به افزایش است تاکنون برای مبارزه با این معضل اساسی چه کارهایی انجام شده ، می گوید: ناس یکی از مواد مخدر مضر، خطرناک و به نوعی تهدیدی برای سلامت جامعه به شمار می رود.
وی می افزاید: ما از سال 86 طرح مبارزه با این معضل را آغاز کردیم اما متأسفانه این مبارزه ، قائم به شخص شده است و به محض کوچکترین تغییر و تحولی در سمت ها ، کارها رها می شود.
پرنده تصریح می کند: این طرح در آغاز موفقیت های خوبی را در پی داشت که متأسفانه به بن بست خورد و رها شد.
مبارزه با این معضل نیازمند همکاری بین بخشی است
پرنده خاطرنشان می کند: با توجه به اینکه این بحث با سلامت جامعه ارتباط مستقیمی دارد، بهداشت استان به تنهایی نمی تواند کاری انجام دهد و مبارزه با آن همکاری همه ی ارگانهای مرتبط با امور بهداشتی را می طلبد.
این معضل باید در شواری بهداشتی شهرستان ها مطرح شود
وی می گوید: معضلات بهداشتی باید در شواری بهداشتی شهرستان ها که متشکل از فرمانداری ها ، شهرداری ها ، دادسرای عمومی و انقلاب ، نیروی انتظامی و ... هستند طرح موضوع شود تا بررسی شود.
پرنده در پایان با اشاره به اینکه هم اکنون این حساسیت با تمام وجود احساس می شود ابراز امیدواری می کند فرمانداری ها به عنوان محور در ارتقاء وضعیت بهداشتی و بهبود وضعیت موجود اقدامات لازم را انجام دهند./س
گزارش از : مریم بهادری
تررررررررررک کنید و بهش فکر نکنید، دوست منم ترک کرد
دوستان ماه رمضون فرصت خیلی خوبیه واسه ترک ادامس زیاد مصرف کنید و سعی کنید جایی سرگرم بشین ک تو فکرش نباشین و به این فکر کنین ک هیچ چیز مهم تر از سلامتی نیس...
با تشکر
این بار آخرم قهر کردم و گفتم بایدبذاری کنار