به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران اراک استئو به معني استخوان و آرتريت نيز به معني تخريب و التهاب مفصل است. در اين بيماري سطح مفصل، خوردگي پيدا ميكند و استخوانهاي اطراف مفصل ضخيم ميشوند. اين تغييرات، به سفتي و درد مفصل زانو در بسياري از افراد منجر ميشود. اين بيماري با افزايش سن بروز مييابد. شيوع بيماري در مردان زير 45 سال و در زنان بالاي 55 سال مشاهده ميشود.
درمانهاي مختلفي از جمله فيزيوتراپي و انجام ورزشهايي نظير پيادهروي و شنا، كاهش وزن، درمانهاي دارويي، تزريق استروئيد يا حتي جراحي تعويض مفصل زانو براي اين بيماران انجام ميگيرد، ولي تحقيقات جديد نشان داده است تغيير رژيم غذايي، تاثير بسزايي در درمان اين بيماري دارد. بعضي از غذاها داراي اثر ضدالتهابي و ضددرد براي آرتريت و ديگر انواع زانودرد محسوب ميشوند. اثر اين غذاها همرديف با داروهاي شيميايي تجويزشده براي درمان اين بيماري است.
ماهي بخوريد: اسيدهاي چرب امگا 3 موجود در ماهي، ضدالتهاب طبيعي است. از آنجا كه كاهش التهاب مفصل باعث كاهش درد زانو ميشود، ميتوان گفت اثرات ضدالتهابي امگا 3 منجر به كاهش درد زانو ميشود. همچنين تحقيقات ديگري نشان داده است اسيدهاي چرب امگا 3 همچنين باعث كاهش سفتي صبحگاهي مفصل زانو در بيماران مبتلا به آرتريت روماتوئيد ميشود.
علاوه بر اين، اسيدهاي چرب امگا 3 موجود در ماهي نهتنها عوامل ايجادكننده التهاب را مسدود ميكند، بلكه از فعاليت پروتئينهايي كه به خوردگي غضروف مفصل زانو منجر ميشود نيز جلوگيري ميكند.ماهي قزلآلا، ماهي تن، ساردين، شاهماهي و... بهترين منابع حاوي امگا 3 محسوب ميشود. همچنين مصرف كپسولهاي روغنماهي نيز مفيد است. در آخر بايد به اين نكته توجه كنيد كه خوردن ماهي به دليل نداشتن عوارض جانبي بسيار مفيدتر از مصرف داروهاي ضدالتهابي شيميايي است.
آب پرتقال بنوشيد: آب پرتقال منبعي بسيار غني از ويتامين C است. استئوآرتريت باعث خوردگي استخوان ميشود. تحقيقات نشان داده است در افرادي كه از مقادير قابل ملاحظه ويتامين C استفاده كردهاند اين عارضه كمتر ديده ميشود. منابع غني ويتامين C شامل پرتقال، فلفل سبز، گريپفروت، توتفرنگي، انبه و كيوي است. نوشيدن يك ليوان آب پرتقال در مقايسه با خوردن آن، 25 درصد بيشتر ويتامين C مورد نياز بدن را تامين ميكند.
سويا را در سبد غذايي خود بگنجانيد: سويا سرشار از مادهاي به نام ايزوفلاون (نوعي هورمون گياهي) است كه اثرات ضدالتهابي دارد.
اسفناج و پياز بيشتري مصرف كنيد: اسفناج سرشار از آنتياكسيدانهاي لوتئين و زياكسانتين است كه درد ناشي از استئوآرتريت را كاهش ميدهد. همچنين اين آنتياكسيدانها از ايجاد عوارض بينايي اين بيماري جلوگيري ميكنند.
از ادويههاي مناسب استفاده كنيد: ماده رنگي موجود در زردچوبه داراي خاصيت ضدالتهابي است. اين ماده رنگي شبيه داروهاي بازدارنده COX-2 عمل ميكند و باعث كاهش تورم مفاصل ميشود.
از زنجبيل بيشتر استفاده كنيد: از زنجبيل به طور سنتي در درمان دلدرد استفاده ميشود. تحقيقات نشان داده است اين ماده گياهي در بيماران مبتلا به استئوآرتريت باعث كاهش التهاب و درد مفاصل بخصوص هنگام راهرفتن و ايستادن ميشود./س