به گزارش خبرنگارگروه
علمي باشگاه خبرنگاران به نقل از رويترز،اکتشاف جديد به دانشمندان در شناسايي تاثيرات ناشي از تغييرات آب و هوايي بسيار کمک مي کند.
ريچارد ماتيئر اقيانوس شناس و يکي از دانشمندان دست اندرکار در انجام اين مطالعه اعلام کرد : « با شناسايي مکانيسم هايي که در فرايند انتقال کربن از لايه هاي سطحي اقيانوس به لايه هاي عميق دخالت دارند ، مي توان هر چه بهتر درباره نحوه تاثير گذاري تغييرات آب و هوايي کره زمين اظهار نظر کرد . »
تازه ترين تحقيقات گروهي از دانشمندان انگليسي و استراليايي نشان داد جريان هايي که دي اکسيد کرين را از لايه هاي سطحي به اعماق اقيانوس منتقل مي کنند در نقاط و تحت شرايط خاصي شکل مي گيرند .
به موجب يافته هاي جديد ، ترکيبي از عوامل همچون وزش باد ، جريان هاي دريايي و گرداب ها شرايطي را فراهم مي کنند تا کربن از لايه هاي سطحي به اعماق اقيانوس کشيده شود و در آنجا براي دهها سال تا قرن هاي متمادي محبوس بماند . پهناي برخي از جريان هاي دريايي که در اين فرايند تاثير گذار است ، به بيش از هزار کيلومتر مي رسد .
در ديگر نواحي جريان هاي دريايي در چارچوب بخشي از چرخه طبيعي ، کربن را به اتمسفر باز مي گردانند . /ع
اقيانوس ها با جذب دي اکسيد کربن انتشار يافته از احتراق سوختهاي فسيلي ، روند تغييرات آب و هوايي کره زمين را مهار مي کنند . اقيانوس منجمد جنوبي بزرگترين محل جذب و محبوس سازي کربن به شمار مي رود ، چرا که بيش از حدود چهل درصد گاز CO2 توليد شده ناشي از فعاليتهاي بشر را در اعماق دل خود جاي داده است .
ولي تاکنون دانشمندان به علت دور بودن و وسعت عظيم اقيانوس منجمد جنوبي ، درباره چگونگي مکانيسم دخيل در اين فرايند مطمئن نبودند .
در هر حال اقيانوس منجمد جنوبي شبکه اي عظيم از چاهک هاي دي اکسيد کربن را در خود جاي داده است . دانشمندان محل محبوس سازي کربن را در اين اقيانوس در فاصله بين عرض هاي جغرافيايي سي و پنج تا شصت و پنج درجه جنوبي و ميزان آن معادل يک و نيم ميليارد تن دي اکسيد کربن در سال يه به عبارتي بيش از حجم گازهاي گلخانه اي انتشار يافته سالانه در ژاپن تخمين مي زنند .
به گزارش خبرگزاري رويترز ، دانشمندان نگران اين مسئله هستند که روند گرم شدن کره زمين در نهايت با تغيير الگوهاي وزش باد و جريان هاي دريايي ، موجب اختلال در اين چرخه طبيعي شود .
دانشمندان مي گويند با بررسي عملکرد اقيانوس منجمد جنوبي و استفاده از شبکه جديد نظارت و پايش و با به کارگيري دستگاه هاي روبوتيک اقيانوس پيما ، پژوهشگران بهتر مي توانند به نحوه تغييرات به وجود آمده در درياها حد فاصل استراليا تا قطب جنوب پي ببرند.