به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران از کرمان:
قاووت که در لهجه کرمانی « قُووِتو » نامیده میشود، نوعی فرآورده غذایی سنتی کرمان است که از مخلوط چند بذر گیاهی و گیاهان دارویی که پس از بو دادن به صورت مخلوط با شکر آسیاب و پودر میگردند، تهیه میشود.
قاووت دارای طبیعت گرم و آرامبخش بوده و موارد مصرف آن بیشتر به عنوان فرآورده نیروبخش، مقوی و به طور کلی به عنوان تنقلات میباشد.
معمولاً رسم است هنگامیکه خانمی زایمان میکند جهت تقویت به او قاووت میدهند و از مهمانانش نیز با قاووت پذیرایی میکنند.
قاووت در انواع مختلفی (با توجه به نوع ترکیبات) تولید شده و طعمهای متفاوتی دارد.
معروفترین و کاملترین نوع قاووت کرمان، قهوهای رنگ است که مواد تشکیل دهنده آن شامل تخم آفتابگردان، بذر جو، تخم خرفه، بذر کاهو، بذر کنف یا شاهدانه، بذر کتان، مورد دانه، سیاه دانه، تخم گشنیز، دانه خشخاش، کنجد، هل باد، هل رسمی، فلفل سیاه، قهوه و شکر میباشد.
از دیگر اجزایی که در ترکیبات قاووت ممکن است استفاده شود، عبارتند از گندم، دارچین، تخم خربزه، زنجبیل، مغز پسته، نخودچی و میخک درختی.
طرز استفاده
معمولا روزانه چند قاشق از قووتو را مصرف میکنند برخی نیز آن را در آب جوش میریزند و استفاده میکنند. گرچه میتوان آن را با شیر یا چایی نیز مصرف کرد. معمولاً رسم است هنگامی که خانمی زایمان میکند به او قووتو میدهند و از میهمانانش نیز با قووتو پذیرایی میکنند.
برخی از خواص قووتو
قووتو معمولاً طبعی گرم دارد و برای موارد زیر موثر است:
مؤثر در درمان پادرد، کمر درد، سر درد و از بین بردن نفخ معده ، رفع خستگی برای کسانی که فعالیت جسمی و ذهنی زیاد دارند ، افزایش مقاومت زنان در زمان بارداری و مؤثر در رشد جنین ، موثر در کاهش درد برای زنان در زمان قاعدگی ، کاهش ضعف و ناتوانی در افراد کهنسال ، مؤثر در رشد ذهنی و جسمی کودکان ، افزایش توان جسمی ورزشکاران ، افزایش قدرت و توان مردانگی ، افزایش شیر در زنان شیرده ، تقویت حافظه
با توجه به فواید زیاد قاووت میتوان این فرآورده را جایگزین مناسبی برای شیرینیها و سایر تنقلات در نظر گرفت./س