به گزارش
خبرنگار باشگاه خبرنگاران ايلام ؛ ذوالفقار مهدیزاده با بیان این مطلب افوزد: کل پتانسیل آبهای زیرزمینی استان در درازمدت 62 درصد میلیارد مترمکعب بوده، که با توجه به پتانسیل آب زیرزمینی آبرفتی کل کشور، به میزان 63 میلیارد مترمکعب، سهم استان نیم دهم درصد است.
وی با اشاره به اینکه مصارف آب سطحی در استان 715 میلیون مترمکعب و مصارف آب زیرزمینی بیش از 287 میلیون مترمکعب است افزود:طبق آمار، تعداد کل چاههای سطح استان 1618 حلقه است که تعداد چاههای عمیق و نیمهعمیق هر کدام به ترتیب بیش از 997 و 621 حلقه در سطح استان است.
مهدیزاده با بیان اینکه از تخلیه سالانه کل چاههای استان بیش از287 میلیون مترمکعب آب به دست میآید، تصریح کرد: کل میزان برداشت مجاز از این چاهها 231 میلیون مترمکعب است.
وی با اشاره به اینکه بیش از 75 حلقه چاه غیرمجاز در سطح استان وجود دارد، بیان کرد:از این تعداد چاه غیرمجاز بیش از 10 میلیون مترمکعب آب برداشت میشود که علاوه بر این، میزان مازاد برداشت بیش از 46 میلیون مترمکعب است.
مهدیزاده اضافه کرد: میزان روانآب سالانه رودخانههای سطح استان بیش از3670 میلیون مترمکعب است که سالانه به میزان 20 درصد از آن بهرهبرداری میشود.
وی با اشاره به وضعیت بهرهبرداری از آبهای زیرزمینی افزود: با توجه به کاهش ریزشهای جوی و خشکسالی اتفاق افتاده در استان و افت آبخوانهای زیرزمینی،به منظور جلوگیری و جبران کسری مخازن سفرههای آب، بهرهبرداری از آبهای زیرزمینی امسال نسبت به سال گذشته با کاهش مواجه شده است.
مدیرعامل آب منطقهای استان ایلام با اشاره به میزان تلفات آب در استان و محسوس بودن این منابع در بعضی از شهرستانها گفت: جلوگیری از اضافه برداشت، اجرای طرح نصب کنتورهای هوشمند، استفاده از طرحهای تغذیه مصنوعی با ظرفیت کامل، مطالعه و اجرای سدهای زیرزمینی در منطقه مهران، تسریع در اجرای سدهای مخزنی گاوی و دویرج جهت توسعه شبکه آبیاری و زهکشی به منظور تقویت سفرههای آب زیرزمینی با استفاده از آب برگشتی کشاورزی، تسریع در مطالعات و اجرای طرح سالانه گرمسیری به منظور انتقال و جبران کسری مخازن سفرههای آب زیرزمینی مناطق مهران و موسیان از جمله کارهای انجام شده توسط این دستگاه برای جلوگیری از هدررفت آب بوده است.
وی با بیان اینکه راندمان شبکههای آبیاری و زهکشی هر کدام به ترتیب 40 درصد و 30 درصد است و این وضعیت در سدهای مخزنی و چندمنظوره در استان بیش از 80 درصد است، افزود: فعال کردن آب بران و برون سپاری در موضوع بهرهبرداری از تأسیسات و توسعه منابع آب به ویژه طرحهای آبیاری و زهکشی جهت جلوگیری از اضافه برداشتهای بیرویه، رعایت حقوق حقه آب بران و اصلاح پروانه بهرهبرداری و اعمال مدیریت بهینه مصرف آب از جمله کارهای انجام شده در مدیریت عرضه و تقاضاي آب در استان بوده است.
وی به کمبود آب در بخشهای کشاورزی اشاره و تصریح کرد: با توجه به کاهش بیش از40 درصدی ریزشهای جوی در استان و به تبع آن کاهش بیش از 70 درصدی روانآبهای سطحی تمام بخشهای کشاورزی شامل کشتهای موقت و یکساله، باغات و طرحهای پرورش آبزیان در استان با کمبود شدید آب مواجه است. /س