به گزارش
خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران متن كامل اين پيام به شرح زير است: فرا رسيدن يكم شهريور ماه و روز پزشك را كه مقارن سالروز ولادت برجسته و پزشك ايراني، ابوعلي سينا است، به همه پزشكان، پيراپزشكان و خانواده بزرگ پزشكي كشور تبريك ميگويم.
حسن انتخاب زادروز شخصيت ممتازي چون ابن سينا به عنوان روز پزشك، فرصت مغتنمي فراهم ميآورد تا با اشاره به جامعيت علمي، نوآوري و امتيازات خلقي و رفتاري اين حكيم و فيلسوف طبيب، ضمن ارج نهادن بر تلاش ارزشمند و ايثارگرانه اين قشر فرهيخته و تجليل از خدمات حياتبخش آنان كه از مصاديق آيه كريمه «و من احياها فكانما احياالناس جميعا» است نگاهي دوباره به جايگاه ممتاز خدمات پزشكي و ويژگيهاي استثنايي آن داشته باشيم.
در منابع علمي و آموزشي پزشكي سنتي ما كه سهم عظيمي در ميراث علمي جهاني دارد، در تعريف علم پرشكي، نخست بر حفظ سلامت و سپس بازگرداندن آن در صورت وقوع بيماري تأكيد ميشود. اين نكته، پيام مهمي دارد كه وظيفه اصلي پزشكان و نظام خدمات پزشكي در درجه اول حفظ سلامت مردم و ارتقاء آن با تدابير شايسته و علمي است و با تحقق اين مهم، ميتوان به آساني از بسياري از بيماريها و عوارض آنها پيشگيري نمود.
در آموزههاي طبي كهن ما كه متكي بر پشتوانهاي عظيم از دانش پويا و تجارب ارزنده حكيمان جامعنگر و پزشكان دانشور اين مرز و بوم است، تأكيد بر بازشناسي هويت روحاني – مادي انسان و تأثير و تأثر اين دو بخش از حيات و نقش آن در سلامت جسم و روان، رهنمودهاي الهامبخش و حكيمانهاي فراهم ميآورد كه نه تنها در شيوه رويارويي با نابسامانيهاي جسمي رواني و نحوه درمان، بلكه در شكلگيري رفتار منطقي و خلقيات والاي انساني تأثيرگزار است.
از سوي ديگر براساس آموزههاي اسلامي و الهي، شفا را به دست خدا ديدن و خدمات پزشكي آگاهانه و دقيق را اسباب لازم براي تحقق شفا دانستن و همواره حضور و نظارت پروردگار را احساس كردن، زمينهاي شگفتانگيز و ظرفيتي وسيع براي ارتقاء مداوم علمي و دستيابي به فراتر از مرزهاي دانش روز فراهم ميسازد تا پزشك، خود را آيينه تجلي صفات الهي، علم، مهرباني و شفابخشي او قرار دهد و از هيچ كوششي در دانشافزايي، تجربهاندوزي و مهرورزي حكيمانه نسبت به بندگان خدا و كسب رضاي پروردگار بيهمتا فرو نگذارد.
در فرهنگ متعالي اسلام كه علمالابدان در كنار علم الاديان منزلت و اعتباري ويژه دارد و كلمه طبيب، خود از اسماء حسناي الهي است، پزشك و خدمات پزشكي كه حافظ سلامت و پاسدار حيات انسانها است از تقدسي ستودني برخوردار است و پيشگامان اين عرصه در فرهنگ ايراني اسلامي ما، همواره با تأكيد بر اين قداست، پزشكي را ميدان فضيلت، خدمت، از خود گذشتگي و آراستگي به عاليترين صفات اخلاقي ميشناختند و اين انديشه را در نگارش آثار و تربيت نيروي انساني مورد توجه قرار ميدادند. همچنان كه تعابير لطيف، مسئوليتآفرين و الهامبخشي همچون انتساب عنوان طبيب به ذات ربويي، توصيف پيامبر اكرم (ص) با عبارت طبيب دوار بطبه در معارف ديني ما وجود دارد كه صرفنظر از بزرگداشت عنوان طبيب، رهنمودهاي ارزندهاي براي جامعه پزشكي در مورد جهتگيري فعاليتها و ضرورت حضور فعالانه در جامعه و ديدهباني سلامت و ريشهيابي و پيشگيري از كژيها و نابهنجاريها دارد.
واقعيت اين است كه در زمان حاضر ارائه خدمات پزشكي، از سوي مجموعهاي از كاركنان عرصه سلامت صورت ميپذيرد كه هريك به گونهاي در آن مشاركت دارند. لذا اگرچه پزشك در جايگاه رأس هرم خدمات سلامت، بيشترين بار مسئوليت را به دوش ميكشد، وليكن هرگز ارزش خدمات و نقش مؤثر اعضاء خانواده پزشكي را نبايد از نظر دور داشت. كما اين كه در برهههاي حساس تاريخي مانند دفاع مقدس و يا وقايع و حوادث طبيعي همچون زمين لرزه اخير استان آْذربايجان شرقي، شاهد حضور به موقع و موثر كليه كاركنان نظام سلامت از كارشناسان حيطههاي گوناگون گرفته تا متخصصان رشتههاي مختلف براي خدمترساني هرچه سريعتر به هموطنان عزيزمان بودهايم كه جا دارد از همه اين عزيزان تقدير و تشكر نمايم.
اينجانب با گراميداشت و تبريك مجدد روز پزشك، از درگاه خداوند متعال توفيق روزافزون و سرافرازي همه پزشكان را در ارائه خدمات شايسته به ميهن اسلامي و جامعه بشري مسئلت مينمايم. /عط