به گزارش سرويس بينالملل باشگاه خبرنگاران به نقل از "واشنگتن پست"؛ سفر محمد مرسي به تهران براي شركت در شانزدهمين اجلاس جنبش عدم تعهد، اين روزها مورد توجه اكثر مطبوعات و رسانهها و تحليلگران منطقه و جهان قرار گرفته و هر يك سعي دارند، به تحليل اين سفر و پيامهاي آن بپردازند.
بسياري از تحليلگران سياسي و رسانهها، از جمله واشنگتن پست اين سفر را نشانه تغيير رويكرد سياست خارجي مصر از غرب به سوي شرق قلمداد ميكنند.
روزنامه واشنگتن پست كه رسانهاي نزديك به لابي صهيونيستها است، در آستانه سفر مرسي به تهران به ارائه گزارشي در خصوص اين سفر پرداخته و گفته است؛ سفر مرسي نشانه اين است كه مصر ديگر نميخواهد در سياست خارجي خود پادو و نوكر آمريكا باشد.
واشنگتن پست مينويسد؛ تصميم رئيس جمهور مصر براي سفر به تهران جهت شركت در اجلاس اين هفته جنبش عدم تعهد، نشان دهنده تغيير بزرگي در سياست خارجه پرجمعيتترين كشور جهان عرب پس از چندين دهه فرمانبرداري از آمريكا است.
سفر محمد مرسي به ايران اولين سفر يك رئيس جمهور مصري پس از قطع روابط ديپلماتيك دو كشور در دهه 80، درپي به رسميت شناخته شدن اسرائيل توسط مصر است.
پيش بيني ميشود، ايران به عنوان ميزبان از اين گردهمايي براي تقويت مناسبات ميان 120 كشوري كه قرار است در اين اجلاس حضور يابند، استفاده كند و همچنين تلاشهاي غير منصفانه و سنگين غرب براي منزوي كردن جمهوري اسلامي ايران بخاطر فعاليت هستهاياش را تقبيح و محكوم كند.
اين گزارش مي افزايد؛ جنبش عدم تعهد از كشورهايي تشكيل شده كه متعلق به بلوكهاي اصلي تحت رهبري قدرتهاي جهان نيستند.
سخنگوي مرسي هفته جاري به خبرنگاران، گفت: محمد مرسي به عنوان اولين رئيس جمهور اسلامگرا و جانشين سنت درازمدت حكومت نظاميان، تمايل خود را براي گسترش مناسبات كشورش، بخصوص با كشورهاي جهان اسلام را نشان داده است.
ياسر علي، سخنگوي مرسي روز يكشنبه در گفتگو با خبرنگاران، گفت: "ما بايد با تمام كشورهاي جهان رابطه برقرار كنيم. ما در اين زمينه فعالتر و سريعتر خواهيم بود، مصر كشوري محوري است و ما ميخواهيم نقشي را كه شايسته مصر است، ايفا كنيم."
دولت اوباما به دنبال آن بود كه كشورها را از حضور در اجلاس تهران منصرف كند و ميگفت؛ حضور در اجلاس، تلاشها براي منزوي كردن ايران را از بين ميبرد.
واشنگتن پست با اشاره به شركت مصر در اجلاس جنبش عدم تعهد گفت؛ تحليلگران، سفر مرسي به ايران را به عنوان نشانه روشني كه مصر ديگر نميخواهد در قلمرو سياست خارجي به عنوان پادو و نوكر آمريكا عمل كند، توصيف كردهاند.
عبدالله الشعل، معاون سابق وزير خارجه مصر مي گويد؛ "در گذشته مصر نمي توانست جز با آموزش هاي آمريكا و در مسيري كه به سود منافع آمريكا بود، حركت كند. امروز، مصر نيازي به اجازه واشنگتن ندارد."
علي لاريجاني رئيس مجلس ايران از سفر مرسي به تهران تمجيد و بر نقش ايران و مصر در جهان اسلام تاكيد كرد.
وي گفته است؛ از زمانهاي دور، مصر و ايران به عنوان دو كشور بزرگ مسلمان، روابط نزديكي داشتهاند و در تمدن اسلامي نقشهاي مهمي ايفا كردهاند.
پس از سقوط حسني مبارك، ايران پس از چندين دهه، براي اولين بار سفير خود را در قاهره منصوب كرد.
ايران تمايل دارد از اين رويداد براي محكوم كردن تحريم هاي فزاينده ايالات متحده و متحدان اروپايي اش استفاده كند، به طوري كه علي اكبر صالحي وزير خارجه ايران در سخنراني روز يكشنبه خود، گفت؛ اعضاي جنبش عدم تعهد بايد با "تحريمهاي يكجانبه عليه بعضي از اعضاء" مقابله كنند.
واشنگتن پست در ادامه گزارش خود، به حضور بان كي مون دبيركل سازمان ملل متحد و نخست وزير هند در تهران اشاره كرده و نوشته است؛ بجز مرسي، از ديگر شخصيتهاي مهم شركت كننده در اين اجلاس، بان كي مون دبيركل سازمان ملل متحد و مانموهان سينگ نخست وزير هند است.
هند همچنان واردكننده بزرگ نفت ايران است كه موجب نااميدي و ياس كشورهاي غربي كه سعي دارند ايران را منزوي كنند، شده است.
لاليت مانسينگ، سفير سابق هند در آمريكا در اين مورد، ميگويد؛ "اين علامتي از سوي هند به تهران است كه ما همچنان كشوري متعادل هستيم و در اردوگاه آمريكا نيستيم."
اين روزنامه نزديك به صهيونيستها، سپس به اقدام مسئولان برگزار كننده اجلاس نم در استقرار خودروهاي منهدم شده دانشمندان هستهاي كشورمان در محل برگزاري اجلاس اشاره كرده و در اقدامي مغرضانه، آن را "تحريك آميز" توصيف كرده است.