به گزارش
حوزه سياست خارجي باشگاه خبرنگاران، نتانیاهو و باراک که تا پیش از این هیچ فرصتی را برای تاکید بر اینکه خود را برای درگیری نظامی با ایران آماده میکنند از دست نمیدادند، در دو روز گذشته آشکارا لحنی متفاوت در پیش گرفتهاند.
بنیامین نتانیاهو که جلسه روسای سازمانهای اطلاعاتی با کابینه امنیتیاش را روز چهارشنبه به دلیل آنچه اعتراض به درز اطلاعات محرمانه خوانده لغو کرد، روز گذشته برای اولین بار در ماههای اخیر طی اظهاراتی تاکید کرد عقیده دارد به شرطی که تحریمها علیه ایران تشدید شود، همچنان میتوان به دیپلماسی در مورد ایران زمان داد.
کانال ده تلویزیون اسرائیل نیز روز پنجشنبه 16 شهریور 1391 (6 سپتامبر 2012) به نقل از منابع ناشناس بسیار نزدیک به نتانیاهو گزارش کرد که احتمال حمله نظامی اسرائیل به تاسیسات هستهای ایران در حال کمتر شدن است.
در این گزارش آمده است: «نخست وزیر اسرائیل قرار است در پایان ماه جاری در نیویورک با رئیس جمهوری آمریکا ملاقات کند و اگر در این دیدار اوباما بر خطوط قرمز تاکید کند و شخصا پای بندی خود را ابراز دارد اسرائیل به ایران حمله نخواهد کرد».
در همین حال ایهود باراک هم در اظهاراتی تنها به «حق تصمیمگیری مستقل اسراییل درباره ایران» اشاره کرد بی آنکه از حمله نظامی علیه ایران سخنی بر زبان بیاورد.
بنابر گزارش خبرگزاری آلمان از تل آویو در روز جمعه 17 شهریور، ایهود باراک وزیر جنگ رژیم صهیونیستی که پنجشنبه شب در حزب استقلال تل آویو سخنرانی میکرد، اظهار داشت: «اسرائیل و آمریکا ساعتهایی در اختیار دارند که هر یک در مورد برنامه هستهای ایران با سرعتهای متفاوتی جلو میرود. هر چند اسرائیل و آمریکا اختلافاتی دارند اما اسرائیل بر حق خود برای اقدام مستقل تاکید و آمریکا این موضوع را درک میکند. هیچ شکی در مورد آمادگی اسراییل برای رویارویی با این چالش در همه سطوح وجود ندارد و تنها اسرائیل در خصوص آینده و امنیت خود تصمیم گیری خواهد کرد».
درباره علت این تغییر موضع ناگهانی، حدسهای متفاوتی از جانب تحلیلگران زده شده است.
نخست، عدهای از تحلیلگران عقیده دارند این تغییر لحن در واقع محصول جلسه اطلاعاتی روز چهارشنبه است که در آن اعضای جامعه نظامی و اطلاعاتی اسراییل مجددا و به صراحت بر مخالفت خود با هرگونه رویارویی نظامی با ایران و تبعات غیر قابل پیش بینی و بسیار خطرناک آن تاکید کرده اند.
علت دوم مربوط به امریکاست. مقامهای دولت امریکا در هفته های گذشته به صراحت تاکید کردهاند که با هیچ نوعی از درگیری نظامی با ایران همراهی نخواهند کرد. صریحترین اظهار نظر در این باره متعلق به مارتین دمپسی رییس ستاد ارتش امریکا بود که گفت کشورش هرگز «هم دست» چنین حملهای نخواهد شد. از سوی دیگر، سیاستمداران اسراییلی به شدت به نتانیاهو هشدار دادهاند که در حال فراتر رفتن از مرزهای مجاز است و با دخالت بیش از حد در امور داخلی امریکا ممکن است به روابط راهبردی اسراییل و امریکا چنان صدمهای بزند که این صدمه هرگز –بویژه اگر اوباما مجددا در انتخابات رای بیاورد- قابل جبران نباشد.
سومین علت مربوط به نزدیک شدن زمان دیدار نتیانیاهو و اوباما در حاشیه نشست سران کشورهای جهان در نیویورک است که هر ساله در ماه سپتامبر برگزار میشود. ظاهرا قرار است نتانیاهو و اوباما در حاشیه این اجلاس دیدار کنند و عقیده صهیونیستها این است که بهتر است فتیله لفاظی علیه ایران را پایین بکشند تا شاید در این دیدار اوباما برخی از خطوط قرمز پیشنهادی اسراییل درباره ایران را بپذیرد و به آن متعهد شود.
به عقیده کارشناسان در تهران، مهمترین خط قرمزی که نتایناهو در پی تحمیل آن به اوباماست این است که رسما اعلام کند هرگز هیچ سطحی از غنی سازی در ایران را نخواهد پذیرفت.
انتهاي پيام/ش3