به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران خوزستان، ارتفاع درخت قهوه تا هشت متر می رسد و دارای برگهای نوک تیز ، متقابل و بیضوی و همیشه سبز می باشد.گل های قهوه به رنگ سفید است که بطور گروهی درکناربرگ ها ظاهر می شود. میوه این درخت که به نام قهوه معروف است ، به شکل تخم مرغی و به رنگ سبز می باشد که تدریجا" زرد و سپس قرمز می شود.
بهترین نوع قهوه ، قهوه عربی است که به حالت خودرو در حبشه، سودان ومناطق استوایی آفریقا وجود دارد و درحال حاضر کشت آن در برزیل ، ونزوئلا، جزایر آنتیل و دیگر مناطق آمریکای جنوبی مرسوم شده است.
دو نوع قهوه سبز (خام) و قهوه بوداده وجود دارد که از نظر ترکیبات شیمیایی باهم متفاوتند. معمولا" در هر صدگرم قهوه 10 گرم آب ، 8گرم چربی، 7گرم مواد قندی، 15 گرم سلولز و 1.5 گرم کافئین وجود دارد.
البته میزان کافئین موجود در قهوه در انواع مختلف آن متفاوت است و مقدار آن از 0.7% تا 1.5% متفاوت است.
در قهوه علاوه بر کافئین مواد دیگری همچون آدنین،گزانتین،هایبوگزانتینو گوانین نیز وجود دارد.
قهوه خام دارای حدود 10% روغن و چربی است که شامل اترهای اسید کارنالیک، اسید پالمتیک، اسید استئاریک، اسید اولئیک،اسیدکاپریک، اسیدلینولئیک می باشد.
قهوه ای که به مصرف نوشیدن می رسدقهوه بو داده است و قهوه خام را نمی توان مصرف نمود . قهوه پس از بودادن عطر مطبوعی پیدا می کند و ضمن ایجاد تغییرات شمیایی فراوان به رنگ قهوه ای در می آید.
از جمله در طی این فرآیند در آن ماده ای بوجود می آید به نام کافئون که نوعی روغن فرار، سنگین ، قهوه ای وبسیار معطر است .
قهوه بوداده را باید در ظروف دربسته نگهداری کرد درغیر اینصورت تدریجا" رطوبت خود را ازدست داده ، اکسید می شود وبوی مطبوع آن ازبین می رود.
از آنجایی که قهوه برای مبتلایان به بیماری قلبی و عصبی ضرر دارد لذا این افراد نباید از قهوه استفاده نمایند. البته امروزه برای اینگونه افراد قهوه بدون کافئین که به Decofinated Coffee معروف است ساخته و روانه بازار شده است که البته ضرر آن بیشتر از قهوه معمولی است. زیرا در طی ساخت این نوع قهوه وحذف کافئین ، از حلال های شیمیایی نظیر دی کلرو اتیلن ، تری کلرو اتیلن، و کلرو اتیلن استفاده می شود که مقداری از این مواد که سمی و سرطان زا است در قهوه باقی می ماند .
قهوه از نظر طب سنتی ایران سرد و خشک است وچون جزو دسته آلکالوئیدها می باشد بنابراین در مصرف آن بایستی احتیاط نمود تا مصرف آن سبب اعتیاد نگردد .
از دیگر خواص قهوه عبارتند از:
1- قهوه محرک است و هضم را آسان می کند.
2- تب براست.
3- به بدن نیروی کاذب می دهد.
4- سردرد را برطرف می کند.
5- مسمومیت های ناشی از مصرف زیاد الکل را درمان می کند.
6- دررفع مسمومیت های تریاک مؤثر است و خواب آلودگی را ازبین می برد.
7- گرفتگی ها را باز می کند.
8- برای درمان یرقان مفید است.
9- ادرار آور است.
10- دردرمان سرفه های همراه بلغم ، مؤثر است.
11- بواسیر را برطرف می کند.
12- دردهای عصبی را رفع می کند.
13- در درمان سیاه سرفه مفید است.
14- ضدعفونی کننده است.
15- نوشیدن قهوه قدرت و کارایی مغز را افزایش می دهد.
16- مقاومت ورزشکاران را زیاد می کند. برای مبتلایان به بیماری آسم مفید است و برونش ها را باز می کند.
17- برای برطرف کردن تب یونجه مفید است.
18- از پوسیدگی دندان جلوگیری می کند.
19- گرد قهوه برای سوختگی مفید است.
20- درصورتیکه قهوه به نسبت مساوی با حنا و گل شقایق مخلوط گردد می تواند به عنوان رنگ مواستفاده گردد که تولید رنگ بلوطی و بور می نماید.
21- مخلوط کردن قهوه با پوست سبز گردو و وسمه برای سیاه کردن رنگ موها مفید است.
/ع