به گزارش خبرنگار بازار باشگاه خبرنگاران مایکروویو با عبور امواج غیر یونیزه کننده مایکروویو که معمولا دارای فرکانس ۲٫۴۵ گیگاهرتز می باشند از میان غذا کار می کند. به طور کلی استفاده از مایکروویو برای پخت غذاهایی که شامل آب به صورت مایع(نه یخ زده) هستند، وهمچنین برای پخت موادغذایی شامل چربی ها و شکر ها (به دلیل فرآیندهای علمی که اساس کار مایکروویو بر پایه آن است) مناسبتراست.
تصور مشهور و اشتباهی در مورد مایکروویو این است که گفته میشود مایکروویو غذا را از داخل به سمت خارج می پزد. در حقیقت، امواج مایکروویو در لایه های بیرونی غذا جذب می شوند، مشابه فرایند موجود در سایر روش های پخت غذا. این تصور نادرست از اینجا ناشی می شود که امواج مایکروویو از لایه های خشک سطح غذا نفوذ می کنند و بنابراین گرمای اولیه را تا عمق بیشتری نسبت به سایر روش ها تحریک می کنند. با توجه به مقدار آب موجود در غذای مورد نظر، عمق نفوذ گرمای اولیه می تواند چند سانتیمتر یا بیشتر باشد. این در حالی است که در روش های معمول سرخ کردن و پخت، گرمای اولیه به صورت متمرکز در سطح غذا باقی می ماند.
عمق نفوذ امواج مایکروویو به ترکیبات غذا و نیز فرکانس دستگاه مایکروویو بستگی دارد. هر چه فرکانس کار مایکروویو پایین تر باشد، عمق نفوذ امواج به داخل غذا بیشتر خواهد بود.
مزایای استفاده از مایکروویو چیست؟
از جمله مزیت های آن می توان به موارد
زیر اشاره کرد:
- پخت سریعتر غذا
- با توجه به زمان کوتاهتر پخت مقدار بیشتری از موادغذایی مفید و ویتامینها در غذای پخته شده باقی خواهند ماند.
- صرفه جویی در هزینه و وقت
- نیاز کمتر به ظروف و در نتیجه شستشوی کمتر
آیا مایکروویو ایمن است؟
البته در گذشته مردم با مشکلاتی هنگام استفاده از این وسیله مواجه بودند. این مشکلات بیشتر به علت استفاده از ظروف نامناسب بودند. پخت بیش ازحد غذا از دیگر مشکلات محسوب می شد. همچنین نگرانی در مورد استفاده از پوششی که برای پوشاندن غذا در هنگام پختن آن توسط مایکروویو وجود داشت. خوشبختانه امروزه با پیشرفت تکنولوژی این مشکلات و نگرانی ها برطرف شده اند و استفاده از مایکروویو با رعایت نکات زیر کاملا ایمن می باشد.
- تنها از ظروف مناسب و مخصوص مایکروویو استفاده کنید.
- تنها از پوشش ایمن و مناسب برای پوشاندن غذا در مایکروویو استفاده کنید.
- در صورت امکان از تنظیمات پخت اتوماتیک که در بیشتر مایکروویوهای امروزی موجود است و مانع پخت نامناسب(زیاد یا کم پخته شدن) می¬شود، استفاده کنید.
انواع و نحوه انتخاب مایکروویو:
نحوه انتخاب مایکروویوی که کاملا مطابق نیاز شما باشد با توجه به مکانی تعیین می شود که باید در آشپزخانه شما قرار گیرد.مایکروویو یا به صورت توکار یا به صورت جدا قرار می گیرد، اما بسیاری از خریداران هنوز آن را برروی کابینت یا اپن قرار می دهند. به هر حال مشخص کردن جایی برای مایکروویو در آشپزخانه از اولین اقدامات قبل از خرید آن است. بیشتر مایکروویوها دارای پهنای ۳۰ اینچ هستند ولی شرکت هایی نظیر جنرال الکتریک مدل های ۳۶ اینچی نیز دارند.
زمانی که محل مناسب برای مایکروویو تعیین شد، باید مشخص کنید که قصد دارید چه میزان غذا را با استفاده از مایکروویو پخت کنید. در یک مایکروویو باید دنبال چه چیزی بود؟
امروزه مایکروویوها به صورت مایکروویو چرخان و کبابی، مایکروویو زودپز ترکیبی وپخت سریع/هالوژنی، موجود می باشند. از این انواع، مایکروویو پخت سریع/هالوژنی گران ترین نوع می باشد. نوع زودپز ترکیبی از نظر قیمت در میانه قرار دارد و مایکروویو دارای واحد چرخان یا کباب کن ارزانتر از دو مدل قبلی می باشد. مایکروویوهای معمولی ارزانترین نوع موجود مایکروویوها هستند. توضیح ساده ای در مورد هر کدام از این مایکروویو ها به شما کمک می کند که مایکروویو هماهنگ با نیاز خودتان را بیابید.
مایکروویو پخت سریع/هالوژنی از طریق روش معمول در مایکروویو و نیز استفاده از لامپ هالوژنی تولید گرما می کند. این نوع مایکروویو سریعترین پخت را انجام می دهد و مدل های آن نام هایی مانند Advantium، Ultima و Velos دارند. شما می توانید انتطار پخت بسیار سریعتر غذا در این مدل ها را نسبت به سایر مدل-ها داشته باشید، به طوری که حتی پخت در ¼ زمان سایر مدل ها نیز دور از ذهن نیست. این مدل ها برای کسانی که برنامه پخت مرغ یا بوقلمون درسته یا تکه های بزرگ و قاچ نشده گوشت را دارند توصیه می شود. اگرچه مایکروویو پخت سریع/هالوژنی می توانند برای طبخ کردن استفاده شود، ولی مایکروویو زودپز ترکیبی بیشتر ترجیح دارد.
مایکروویو زودپز ترکیبی چرخه گرمای همرفتی (انتقال گرما در مایعات شبیه آنچه در زودپز اتفاق می افتد؛ به همین دلیل ما ازاسم مایکروویو زودپز ترکیبی برای این مدل مایکروویو استفاده می کنیم) با انرژی امواج مایکروویو ترکیب می کند و در نتیجه زمان پخت می تواند تا نصف کاهش یابد. این نوع مایکروویو نیز برای بریان(برشته کردن) مناسب است ولی به اندازه مایکروویو هالوژنی سریع نیست. به طور کلی می_توان گفت که مایکروویو زودپز ترکیبی مجموعه کاملی از مشخصات برای مایکروویو کردن غذا، آب کردن و پخت غذای یخ زده، دوباره گرم کردن و انتقال گرمای همرفتی(زودپز)، را دارا می باشد. همین کارایی بالای آن موجب شده تا بسیاری به این نوع مایکروویو علاقه داشته باشند. یکی از مشکلات این مدل پاک کردن نسبتا سخت آن است.
مایکروویو ارزانتر که البته از محبوبیت کمتری نیز برخوردار است مایکروویوهای دارای چرخان و کباب کن هستند.این مدل ها قابلیت مایکروویو کردن غذا، استفاده از چرخان و توست و برشته کردن غذا را دارند. معمولترین محصول در این مجموعه مایکروویوهای ساده معمولی هستند. این مدل ها هم می توانند به صورت ساده، کوچک(۱ فوتی) و ارزان باشند و هم می توانند کاملا مجهز به قابلیت هایی باشند که موجب صرفه جویی در زمان می شوند. اگر از مایکروویو زیاد برای آماده کردن غذا استفاده می کنید، بهتر است از مدل های بزرگتر بین ۱ تا ۲٫۲ فوتی به همراه قابلیت های ویژه برای پخت بهتر، استفاده کنید. برای نتیجه بهتر به دنبال مدل هایی باشید که از سنسورهایی بیشتری استفاده می کنند و قابلیت پخت چند مرحله ای دارند، باشید. قابلیت پخت چند مرحله ای به طور تدریجی غذا را از حالت یخزده خارج می کند و از پخت ناقص و کناره ای (پخت بیشتر کناره های غذا) جلوگیری می کند.
اگر از مایکروویو فقط برای گرم کردن غذا استفاده می کنید، مدلی ساده و ارزان بدون برنامه های پیچیده میتواند نیاز شما را برآورده کند.
در انتخاب مایکروویو تنها وات و حجم نیستند که باید مورد توجه قرار گیرند بلکه انتخاب نوع مایکروویو و توجه به مکان قرار گرفتن آن در آشپزخانه مواردی هستند که امروزه حتما باید مورد بررسی قرار گیرند. پس از آن باید به تعداد سنسورها و سیستم دیفراست (از حالت یخ زده خارج کردم غذا) توجه شود. میزان وات اجاق مایکروویو به صورت عمده به اندازه آن وابسته است؛ مایکروویوها ی کوچکتر وات پایین تری خواهند داشت و بزرگترها باطبع وات بالاتری دارند. مایکروویوهای امروزی معمولا میزان وات از ۴۰۰ تا ۱۲۰۰ (وات بالاتر تا ۲۰۰۰ وات نیز وجود دارد) دارند. باید توجه داشته باشید که هرچه وات بالاتر باشد زمان پخت کمتر خواهد شد ولی تنها چند وات اضافه تر باعث نمی شود مایکروویو بهتر باشد. در نهایت؛ انتخاب مایکروویو بر اساس نوع، مکان، اندازه و مشخصات بسیار مهمتر از توجه تنها به میزان وات دستگاه می باشد. در ادامه برای کامل شدن راهنما رابطه بین زمان پخت و وات دستگاه مختصرا مورد بررسی قرار می گیرد.
زمان پخت و وات مایکروویو:
همان طور که ذکر شد زمان پخت به وات دستگاه وابسته است. مقادیر بیشتر غذا به زمان بیشتری برای گرم شده نیاز دارد؛ اگر مقدار غذا دو برابر شود، باید زمان پخت بین ۵۰ تا ۶۰ درصد افزایش یابد. بیشتر مایکروویوها بین ۶۰۰ تا ۷۰۰ وات هستند. مطالعه دفترچه راهنمایی که سازنده های مایکروویو همراه آن ارائه می کنند بهترین راه برای اطلاع از نحوه ی استفاده از آن است. مقدار وات ادعا شده در دفترچه راهنما سازنده مقدار توان ماکزیمم ممکن برای وسیله می باشد.
روش ساده ای برای اطلاع از میزان وات مایکروویو وجود دارد. در این روش یک فنجان آب با دمایی برابر دمای اتاق را داخل مایکروویو قرار داده و آن را با حداکثر توان روشن کنید تا زمانی که آب به جوش بیاید. زمانی که طول می کشد تا آب به جوش بیاید را ثبت کنید. به طور کلی این زمان برای مایکروویو ۶۰۰ تا ۷۰۰ واتی تقریبا برابر ۲٫۵ تا ۳ دقیقه است. مایکروویوی با وات بالاتر آب را در زمانی کمتر به جوش می آورد.
نکته های ایمنی در مورد مایکروویو
تنها از ظروف مخصوص مایکروویو استفاده کنید و از هیچ وسیله با روکش فلزی استفاده نکنید برای تست اینکه آیا وسیله ای(ظرفی) برای استفاده در مایکروویو مناسب است یا نه آن را به همراه یک فنجان آب داخل مایکروویو قرار دهید و آن را برای ۱۰۰ درصد قدرت پخت برای ۱ دقیقه روشن کنید. در این آزمایش اگر وسیله گرم شود ولی آب فنجان سرد باشد، وسیله مورد نظر برای استفاده داخل مایکروویو مناسب نیست.
هرگز از وسایل یا ظروف فلزی استفاده نکنید.
از ستایروفوم یا وسایل چوبی هرگز استفاده نکنید.
هنگام بیرون آوردن غذا از مایکروویو احتیاط کنید زیرا اگرچه ظرف ممکن است داغ نباشد ولی غذا داغ است.
برای پاک کردن مایکروویو از اسکاج سمباده ای، زبر یا هر وسیله خشن دیگری استفاده نکنید.
هرگز نباید مایکروویو خالی را روشن باقی گذاشت
پلاستیک مخصوص مایکروویو:
بسیاری از پلاستیک های بسته بندی و حاوی غذا و موادغذایی موجود به صورت اختصاصی برای استفاده در مایکروویو ساخته می شوند. بعضی محصولات از عباراتی نظیر " مایکروویو ایمن" (microwave safety) استفاده می کنند. همچنین بعضی دیگر از علامت سه خط موجدار بالای یکدیگر بر روی محصولات استفاده می کنند یا به صورت ساده بیان می کنند که محصول برای استفاده در مایکروویو ایمن است.
اگر کارایی این وسیله برقی بهتر شناخته شود شاید خانوادهها نگاهی تازه به آن پیدا کنند و به مرور زمان به مرحلهای برسند که نبود مایکروویو در خانه را غیرممکن بدانند. اگر قرار باشد مایکروویو فقط وسیلهای برای تزیین آشپزخانه باشد و اهالی خانه سالی یکبار هم سراغش نروند پس خریدش بیفایده و قرار دادنش در آشپزخانه فقط کاری دست و پاگیر خواهد بود. البته اگر کارایی این وسیله برقی بهتر شناخته شود شاید خانوادهها نگاهی تازه به آن پیدا کنند و به مرور زمان به مرحلهای برسند که نبود مایکروویو در خانه را غیرممکن بدانند.
شاید پختن انواع غذا در مایکروویو در کمترین زمان ممکن شناخته شده ترین قابلیت این وسیله باشد ولی با استفاده از مایکروویو میتوان دست به انجام کارهایی زد که شاید تا به حال به ذهن خیلیها نرسیده است. اگر شما نیز از بوی بد اسکاچ ظرفشویی تان کلافه شده اید و بعد از هر بار شستن ظرف پخت ماهی آن را دور میاندازید حالا این روش را امتحان کنید، یعنی اسکاچتان را ابتدا در یک ظرف محتوی آب و آبلیمو یا سرکه خیس کنید و بعد به مدت یک دقیقه آن را درون مایکروویو بگذارید.
اگر تخته گوشت یا تخته مخصوص خرد کردن سبزی شما نیز بو گرفته یا خوب تمیز نمیشود روی آن لیموی تازه بمالید و در مایکروویو قرار دهید تا هنگام تمیز شدن، ضدعفونی هم شود. وقتی میخواهید شکر را آب کنید نیز کافی است ظرف پلاستیکی محتوی شکر را حدود یک دقیقه در مایکروویو قرار دهید. برای نرم کردن عسل هم میشود از مایکروویو استفاده کرد، به این صورت که عسل سفت شده در یخچال را به مدت ۳۰ ثانیه درون مایکروویو قرار دهید.
اگر قصد پختن نان، غذا یا شیرینی دارید و میخواهید خمیرآماده شدهتان را گرم کنید نیز میتوانید از مایکروویو استفاده کنید. روش کار به این صورت است که باید خمیر را در ظرف گودی مثل کاسه بریزید و حرارت مایکروویو را روی پایین ترین درجه تنظیم کنید و ابتدا به مدت ۳ دقیقه و بعداز کمی استراحت دوباره به مدت ۶ دقیقه حرارت دهید. پس از این کار خمیر شما پف میکند.
اگر شما جزو آن دسته افرادی هستید که لوازم آرایشیتان را درون یخچال میگذارید و چون دیر به دیر به سراغشان میروید، سفت و یخ زده به نظرمی رسند نیزمی توانید از مایکروویو استفاده کنید. اما یادتان باشد حرارت باید بسیار کم باشد و زمان هم طولانی نشود. اگر از این روش برای نرم کردن کرمها استفاده میکنید، یادتان باشد بعد از خارج کردن آن از مایکروویو ابتدا آن را روی ساق پایتان امتحان کنید تا اگر کرم داغ شده بود دست یا صورتتان را نسوزاند.
برای سرخ و برشته کردن سیر هم میتوانید از مایکروویو استفاده کنید به این ترتیب که حبههای سیر را به شکل دلخواه برش بزنید و آنها را در ظرف مورد نظر بریزید و کمی رویش روغن بریزید و به مدت ۷ دقیقه در حرارت متوسط قرار دهید. برای جلوگیری از سوختن سیرها میتوانید در این ۷ دقیقه یکی دوبار آنها را زیر و رو کنید.
شما میتوانید با استفاده از مایکروویو از مرکبات نیز آب بیشتری بگیرید، یعنی اگر مرکبات شما کمی در خانه مانده و به خاطر سرمای درون یخچال پوستش سفت شده است آن را به مدت ۲۰ تا ۳۰ ثانیه درون مایکروویو بگذارید و بعد از سرد شدن آبش را بگیرید.
اگر شما دوست دارید خشکباری را که خریدهاید، خودتان در خانه آن را برشته کنید و از آجیل خانگی لذت ببرید، مایکروویو این کار را برایتان انجام میدهد، فقط کافی است مقداری از خشکبار را، درون ظرف مخصوص مایکروویو قرار داده و به مدت ۵ دقیقه آنها را حرارت بدهید. البته میزان برشته شدن آجیل بسته به میل افراد، میتواند متفاوت باشد پس زمان حرارت خشکبار میتواند کم یا زیادتر از این مقدار باشد.
كدام مواد غذايي را در مايكروفر درست نكنيم
تخم مرغ: هرگز تخم مرغ خام را با پوست یا بدون پوست داخل مایکروفر نگذارید. پوست تخم مرغ خام در اثر حرارت بالای مایکروفر، می ترکد و ممکن است محتویات آن باعث آسیب دیدن المنت های داخل دستگاه شود. ترکیدن زرده تخم مرغ بدون پوست در اثر حرارت بالای مایکروفر هم دور از انتظار نیست.
چاره چیست؟ تخم مرغ را داخل یک پیاله یا بشقاب شیشه ای که از قبل کمی چرب شده است، بشکنید و با چنگال، سوراخ هایی در زرده آن ایجاد کنید. راه دیگر، هم زدن زرده و سفیده تخم مرغ پیش از قرار دادن آن در مایکروفر است. قراردادن تخم مرغ پخته ای که با چاقو به چند قسمت تقسیم شده در مایکروفر نیز مشکلی ایجاد نمی کند.
هویج: هویج از سبزی های نسبتا کم آب است و باتوجه به بافت تقریبا سفتی که در وسط آن وجود دارد، گذاشتن آن داخل مایکروفر باعث خشک شدن یا حتی سوختنش می شود.
چاره چیست؟ هویج خام را داخل مایکروفر نگذارید. شما می توانید هویج را بپزید و آن را با شیر و کره مخلوط کنید و به صورت پوره دربیاورید و این پوره را برای گرم شدن یا پختن درون مایکروفر قرار دهید. هویج بخارپز هم به راحتی و بدون مشکل با حرارت مایکروفر گرم می شود.
ماهی و میگو:بافت گوشت ماهی و میگو از گوشت های دیگر بسیار نرم تر است، به همین دلیل اگر ماهی و میگو را خام یا پخته داخل مایکروفر بگذارید، گوشت آنها از هم می پاشد و تمام دیواره های داخلی دستگاه را کثیف می کند. چربی بیش از اندازه و بافت نرم ماهی تن هم باعث پاشیدن تکه های آن در اثر حرارت بالای مایکروفر می شود.
چاره چیست؟ ماهی را پس از طعم دارکردن، با پوست داخل یک ظرف گود مانند بشقاب خورش خوری یا ظرف پیتزاخوری بگذارید و روی ظرف را با سلفون بپوشانید. حالا می توان این ظرف سرپوشیده را با خیال راحت، داخل مایکروفر گذاشت و دیگر نگران پاشیدن تکه های ماهی به در و دیوار دستگاه نبود. تن ماهی را هم می توان به همین شکل گرم کرد. اگر حرارت مناسبی برای پخت یا گرم کردن ماهی و میگو انتخاب کرده باشید، امکان از دست رفتن بافت ظاهری آنها به زیر ۱۰ درصد می رسد.
گوجه فرنگی: گوجه فرنگی یکی از پرآب ترین صیفی هاست که اگر به صورت خام و سالم داخل مایکروفر قرار داده شود، در اثر بالارفتن بیش از اندازه درجه حرارت آب داخل آن می ترکد و مشکل ساز می شود.
چاره چیست؟ چند برش عمیق دورتادور گوجه فرنگی خام ایجاد کنید و سپس آن را داخل مایکروفر بگذارید. حتی می توان گوجه فرنگی را حلقه حلقه و با چنگال، سوراخ هایی روی هر حلقه ایجاد کرد و سپس آن را درون دستگاه قرار داد.
غذاهای آبکی و سس های گوشتی: حجم بالای آب این مواد غذایی، داغ شدن بیش از اندازه آبشان و ترکیدن اجزای ریز موجود در آنها (مانند لوبیا، لیمو یا نخود و نخودفرنگی) می تواند باعث آلوده شدن فضای داخلی مایکروفر یا حتی آسیب دیدن لوازم داخلی دستگاه شما شود.
چاره چیست؟ باید غذاهای آبکی و سس های گوشتی را داخل ظروف پلاستیکی گود یا کاسه بریزید و روی ظرف را با سلفون بپوشانید. به این ترتیب می توانید از پاشیدن آب داخل مایکروفر پیشگیری کنید.
گوشت استیک: گوشت تکه ای خام به خصوص اگر گوشت گوساله بدون چربی باشد، پس از قرار دادن داخل میاکروفر مانند لاستیک ماشین سفت و غیرقابل مصرف می شود. دلیل این موضوع هم تبخیر بیش از اندازه آب درون بافت گوشت طی فرآیند پختن است.
چاره چیست؟ باید گوشت های استیکی را با کره چرب و مزه دار کنید و بعد آنها را درون یک بشقاب خورش خوری گود که مقدار اندکی آب جوش و آبلیمو دارد، بگذارید و روی بشقاب را با سلفون بپوشانید یا با بشقاب دیگری، یک در برای آن درست کنید.
4 نکته کاربردی
تا حد امکان از قراردادن لیوان های دسته دار داخل مایکروفر بپرهیزید چون ممکن است در اثر داغ شدن بیش از حد دسته لیوان و برخورد آن با دست شما، دچار سوختگی موضعی شوید.
بشقاب ها و لیوان ها در اثر حرارت بالای مایکروفر، بیش از اندازه داغ می شوند و می توانند باعث آسیب پوست دستتان بشوند، بنابراین بهتر است ظروف غذا یا لیوان آب یا شیر جوش را با دستگیره از مایکروفر خارج کنید.
امکان سررفتن شیر یا شیرکاکائو داخل مایکروفر هم وجود دارد. پس حواستان به درجه حرارت دستگاه باشد و پیش از قراردادن آنها داخل مایکروفر یک پیش دستی یا نعلبکی زیر لیوان شیر یا شیکاکائو، بگذارید.
مولکول های آب در اثر حرارت بالای مایکروفر در سطوح پایین تر به صورت فعال درمی آیند، بنابراین اگر لیوان آب جوش را از داخل مایکروفر خارج کنید و بلافاصله بسته نسکافه حاضری یا شکر را درون آن بریزید، امکان پاشیدن آب به دست یا صورتتان وجود دارد. پس آب جوش را بلافاصله بعد از خارج کردن از دستگاه، با قاشق هم بزنید و سپس افزودنی های دیگر را به آن اضافه کنید.