به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران گیلان ،انتشار نخستین روزنامه در ايران در سال 1253 ه .ق به وسيله ميرزا صالح شيرازى آغاز و در سال 1267 روزنامه اتفاقيه با تشويق امير كبير و به مديريت ميرزا جبار تذكره چى منتشر شد.
عصر مطبوعات در گيلان پس از گذشت 72 سال از انتشار اولين روزنامه در ايران، در سال 1325 با انتشار روزنامه خير الكلام به وسيله افصح المتكلمين در رشت آغاز شد.
میرزا ابوالقاسم معروف به ملاباشی ملقب به افصح المتكلمین از اهالی رانكوه شهرستان املش ، عالمی نواندیش و مصلح دینی و اجتماعی و از پیشگامان جنبش مشروطیت در منطقه گیلان که با داشتن این پیشینه ذهنی روزنامه خیرالكلام نخستین نشریه استانی را درآن دوران منتشر کرد و تحولی عظیم در عرصهاطلاع رسانی گیلان و شمال ایران بوجود آورد .
«خيرالكلام»، «ساحل نجات» و «راه خيال» سه روزنامه اي بود كه شيخ افصح در اوان خيزش مشروطيت مديريت آنها را به عهده داشت.
خیرالکلام اولين روزنامه اي بود كه او آن را مديريت کرد و يك سال پس از امضاي فرمان مشروطيت در رشت انتشار داد. این جریده گیلانی پس از نشر ۱۲شماره به علت مخالفت اميرخان سردار حاكم گيلان با مدير روزنامه، وي به ناچار براي دادخواهي رشت را ترك نموده و به تهران مهاجرت كرده و از اين رو چند شماره خيرالكلام در تهران انتشار يافته و مجدداً پس از بازگشت افصح به رشت روزنامه تا سال چهارم در رشت منتشر شد.
این روزنامه پس از منتشر کردن ۵۰ شماره آرم اختصاصی خود را به هفت آرم دیگر تغییر داد که نشان از سلیقه این روزنامه برای جذب مخاطب داشت./س