عدم نظارت دستگاه هاي دولتي و بي ثباتي در ارز مرجع و آزاد و همچنين احتكار كاغذ از مهمترين علت هاي گراني كاغذ است.

به گزارش خبرنگار حوزه راديو و تلويزيون باشگاه خبرنگاران؛ شب گذشته گفتگوي ويژه خبري با اجراي ولي الله شمس به موضوع بازار كاغذهاي سفيد و گراني آن اختصاص داشت.
جعفر محمدزاده معاون وزير ارشاد و فرهنگ اسلامي و تورانيان عضو هيئت مديره انجمن فرهنگي ناشران دانشگاهي مهمان شب گذشته گفتگوي ويژه خبري بودند.
جعفر محمدزاده معاون وزير ارشاد و فرهنگ اسلامي در ابتداي برنامه در اين خصوص گفت: شرايط اقتصادي ما متاثر از يكسري سياست هاي كلان نظام است و مباحث اقتصادي كه از ناحيه قدرت هاي بزرگ به ما تحميل مي شود فشارهايي بر اجزاي مختلف كشور و از جمله كاغذ به عنوان يك كالاي استراتژيك و ضروري است.
وي افزود: توليدات داخل كفاف نياز ما را نمي‌دهد و اگر تمامي ظرفيت هاي خود را به كار بنديم توانايي توليد حدود 130 تا 150 هزار تن كاغذ را داريم.
وي ادامه داد: نياز سالانه كاغذ در كشور حدود 300 تا 350 هزار تن است كه شامل روزنامه ها و نشر كتاب است اما ما در كشور حدود 30 تا 40 درصد مي توانيم ظرفيت بالقوه داشته باشيم.
وي تصريح كرد: در حال حاضر چند تا از كارخانه هاي توليد كاغذ در كشور فعال نيست كارخانه چوب و كاغذ مازندران حدود 18 درصد كاغذ مورد نياز را تامين مي‌كند و مابقي كاغذ مورد نياز بايد از محل واردات تامين شود.
محمدزاده اظهار داشت: ما براي تامين كاغذ مورد نياز كشور دو راه بيشتر نداريم ابتدا تكيه بر توليد داخل است كه بايد آن را افزايش دهيم و برخي خطوط توليد كه كهنه هستند و نياز به نوسازي دارند كه بايد از سوي دولت كمك هايي صورت بگيرد و امروز نياز جدي و اساسي در كشور است و بخش دوم واردات كاغذ است كه به خاطر مسائل ارزي كه در كشور به وجود آمده يك وقفه اي در آن ايجاد شده كه مسئولان وزارت صنعت بايد پاسخگو باشند.
محمدزاده بيان كرد: وزارت ارشاد به عنوان بهره بردار معتقد است كه حتي اگر ما بازار رايج كاغذ را با قيمت جهاني وارد كنيم نبايد اين قيمت كاغذ در داخل كشور باشد كه اين نشان مي دهد يك حباب و خللي در اين مسئله وجود دارد.
وي تصريح كرد: مشكل گراني كاغذ نيست بلكه يك ناامني از جهت رواني در فضاي نشر و مطبوعات وجود دارد كه روزنامه نگار به جاي اينكه فكرش بر روي توليد و محتوا متمركز باشد بايد به فكر تامين كاغذ باشد كه آسيب اصلي به حوزه فرهنگ وارد مي شود.
علي اكبر تورانيان عضو هيئت مديره انجمن فرهنگي ناشران كتاب دانشگاهي در ادامه گفت: گراني كاغذ يك واقعيت است كه گراني آن وضعيت نابسامان آن بر روي هم مسائل ناشران تاثير گذاشته و نشر فرهنگ يكي از مهم ترين و موثرترين ابزار كار ماست.
تورانيان ادامه داد: ما اعتقادمان بر اين است كه كاغذ در عرض چند ماه به سه برابر قيمت افزايش يافته است.
وي عنوان كرد: ما ناشران به دغدغه گراني كاغذ نگاه نمي‌كنيم بلكه اين مسئله باعث مي شود توانايي توليد كاغذ را از دست داده و برخي آن را تعطيل كنند و تامين چاپ كتاب ها به طور مناسب صورت نگيرد.
تورانيان تصريح كرد: كاغذي كه با قيمت ارز مرجع وارد كشور شده و تا دو ماه قبل نيز مناسب بود چرا در عرض چند ماه با قيمت سرسام آور عرضه مي شود كه اين حاكي از آن است كه نظارت در اين مسئله وجود ندارد.
وي بيان كرد: وزارت ارشاد به عنوان متولي فرهنگ جامعه بايد دغدغه خاطر داشته باشد و در اين مسئله كار انجام نمي شود كه گويا فردي اين دغدغه را نداشته است.
محمد جعفرزاده در پاسخ به صحبت هاي تورانيان گفت: وزارت ارشاد متولي واردات و ثبت سفارشات نيست بلكه متولي فرهنگ است و ورود ما به اين مسئله حاكي از دغدغه وزارت ارشاد است.
وي افزود: ما بايد بخشي از كاغذ را از محل واردات تامين كنيم كه يكي از موانع در حوزه واردات تعرفه هاي وارداتي بود كه 10 درصد است كه با درخواست ها و به تصويب دولت 30 شهريور اين تعرفه لغو شد و همچنين جلساتي را با وارد كنندگان كاغذ داشتيم اينها از جمله اقداماتي بود كه وزارت ارشاد انجام داد علي رغم اين كه وزارت ارشاد دير وارد اين قضيه شد اما تا ظرف مهرماه ثبت سفارشات وارد بازار خواهد شد.
تورانيان افزود: ما در كاغذ كمبود نداريم چون نظارتي در اين قضيه صورت نمي گيرد كاغذها از سوي وارد كنندگان در انبارها احتكار مي شود.
محمد جعفرزاده در خصوص راهكارهاي گراني كاغذ عنوان كرد: تكليف ارز براي وارد كننده در كشور بايد مشخص شود و توليدات داخل افزايش يابد و دستگاه نظارتي كنترل به همه مسائل داشته باشد و همچنين احتكار كاغذ يك واقعيت است كه بايد بر روي آن نظارت شود.
وي در پايان خاطرنشان كرد: روز 30 شهريور مصوبه حذف تعرفه كاغذ تصويب شد كه حداقل 10 درصد قيمت كاغذ كاهش مي‌دهد و ظرف يك ماه آينده وضعيت كاغذ به ثبات خواهد رسيد./ي2
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.