به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران اراک، معده عضوی عضلانی است که با حرکات پی در پی، باعث مخلوط شدن غذا با شیرههای گوارشی و هضم غذا میشود و سپس غذا را به سوی روده میراند تا در آنجا عملیات جذب مواد غذایی شروع شود.
اگرچه بیماری فلج معده باعث مرگ نمیشود و طول عمر را تغییر چندانی نمیدهد، ولی کیفیت
زندگی کاهش قابل ملاحظهای پیدا خواهد کرد.
در این بیماری، غذا مدت خیلی طولانی در معده باقی میماند و فرد، احساس سیری و پری معده میکند.
در این بیماری، اعصاب معده به خوبی کار نمیکنند. در واقع عصب معده به نام عصب واگ که در حرکت غذا در مجرای گوارشی نقش دارد، آسیب میبیند و ماهیچههای معده و روده کوچک به طور طبیعی کار نمیکنند. لذا حرکت غذا در لوله گوارش کند میشود یا کاملا متوقف میگردد.
نشانههای فلج معده
سوزش سردل/تهوع و استفراغ مواد غذایی هضم نشده/احساس سیری زودرس هنگام غذا خوردن/کاهش وزن/نفخ شکم/سطوح قند خون نامنظم/بیاشتهایی/احساس برگشت غذا از معده به مری/احساس انقباض و گرفتگی عضلات دیواره معده
فلج معده یا گاستروپارزی بیماری است که طی آن مدت زمان تخلیه معده به دلیل اختلال عملکرد اعصاب معده طولانی می شود. به دنبال تخلیه تاخیری معده، شخص دچار تهوع، استفراغ، سوزش سردل و درد می شود
دلایل فلج معده
این احساس ناخوشایند را همه ما هنگام بیماریهای ویروسی سخت، تجربه کردهایم که در بسیاری اوقات همراه با تهوع و استفراغ بوده است؛ البته به دنبال بیماریهای ویروسی ایجاد مشکلات گوارشی در کودکان بسیار شایعتر است.
خوشبختانه این نوع از فلج معده، موقتی و گذراست و شخص، بعد از بهبودی از بیماری کاملا حال طبیعی را پیدا خواهد کرد.
از علل بسیار شایع فلج معده، داروها هستند. انواع داروهای مشتقات مورفین مثل تریاک ایجاد بیاشتهایی و سیری کاذب میکند. مصرف سیگار نیز چنین عارضهای دارد.
از جمله داروهای دیگر انواع آنتیهیستامینها مثل دیفنهیدرامین، دیمن هیدرینات و سایر هم خانوادههای این داروهاست که شلشدن معده را سبب میشود.
در بین بیماریها، دیابت سر دسته بیماریهایی است که بیماری عذابآور فلج معده را ایجاد میکند. هر چه قند خون بالاتر باشد این عارضه نیز شدیدتر است و با کنترل قند خون، معده حرکاتش بهتر خواهد شد.
این اختلال در واقع نوع دیگری از نوروپاتی (اختلال عصبی) دیابتی است. در صورتی که قندخون در یک دوره طولانی مدت در بیماری دیابت بالا بماند، عصب معده آسیب می بیند. در حقیقت قند خون بالا منجر به تغییرات شیمیایی در اعصاب و آسیب به عروق خونی که اکسیژن و مواد غذایی را به اعصاب حمل میکنند، می شود.
فلج معده با سختتر کردن کنترل قندخون، دیابت را بدتر میکند. وقتی غذا با تاخیر از معده وارد روده کوچک شده و جذب گردد، باعث افزایش سطح قندخون میگردد.
درمان فلج معده
فلج معده چه موقتی و به دنبال بیماریهای ویروسی شایع یا داروها رخ دهد و چه این که به دنبال بیماری مزمن و دائمی مثل دیابت باشد، باید کنترل شود.
خوردن غذاهایی با حجم کم، خوردن غذاهای آبکی و نرم و پرهیز از خوردن غذاهای چرب که مدت بیشتری در معده باقی میمانند، باعث بهبودی نسبی میشود.
همچنین بهتر است از خوردن غذاهای دیرهضم و سنگین مثل آنهایی که دارای حبوبات است، پرهیز کرد.
تحرک بدنی و پرهیز از نشستن و بخصوص دراز کشیدن یا خوابیدن بعد از غذا باعث بهتر شدنبیماری فلج معدهمیشود
مشکلات ناشی از فلج معده
باقی ماندن طولانی مدت غذا در معده، به دلیل خاصیت مخمری غذا می تواند مشکلاتی مانند رشد باکتری ها را بوجود آورد.
همچنین ممکن است غذای باقیمانده به صورت تودههای سفت به نام bezoar درآید که میتواند منجر به ایجاد تهوع، استفراغ و انسداد در معده شود.
حتی ممکن است این تودههای سفت مسیر غذا در روده باریک را مسدود کنند که در این حالت خطرناک میشود./س