به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران از کرمان:
در مسیر جاده و در پهنای کویر حرکت می کنیم تا بعد از گذشت نود دقیقه با طی مسافتی به اولین آبادی می رسیم ، آبادی ای سردسیری که اهالی از آن با نام دهستان مرغک نام می برند ، از آهالی سراغ شهر جبالبارز را می گیریم ، می گویند باید دهستان های دیگری چون دهبکری را بگذرانیم تا به حوزه جبال بارز برسیم.
و اکنون بعد از گذشتن از تونل بزرگ دهبکری ، محو زیبایی منحصر بفرد ی می شویم که در دل کوهها و تپه ها روئیده اند ، بهشتی به نام درختان مرواید سبز!!!
آنچه در پس نگاهمان است ، دشتی سرپوشیده شده از درختان بنه است و مردمانی که کنار این در ختان در حال چیدن آنهایند ، از آنها در مورد بنه و خاصیتش می پرسم.
یکی از آنها می گوید: بنه یک در خت خودرو هست که در مناطق کوهستانی سبز می شود ، بطوریکه برای رشد آن از هیچ کود وسمی در آن استفاده نمی شود.
دیگری می گوید: غذایی که از میوه این درخت بدست می آید کاملا طبیعی وسالم است.
وی می افزاید: در مورد خاصیت های درمانی آن همین بس که روغن آن برای سوختگی خوب است و کندرک آن علاوه بردود کردن در کنار اسپند ، خوردنش حافظه را تقویت می کند.
80 هزار هکتار از مراتع جبالبارز را بنه تشکیل داده است
آقای نعمتی ، رئیس منابع طبیعی شهرستان جیرفت گفت: شهرستان جیرفت220هزار هکتار مراتع وجنگل دارد که 110هزار هکتار آن در بخش جبالبارز است.
وی افزود: 80 هزار هکتار از مراتع جبالبارز را بنه تشکیل داده است.
سعیدی ، بخشدار جبالبارز هم گفت: در30 کیلومتری شهرستان گرمسیری جیرفت و در کنار درختان مرکبات و نخل های خرما منطقه ای خوش آب و هوا و سردسیری به نام جبالبارز است و علاوه بر درختان مناطق سردسیری ، مرکبات و زیتون ، 80 هزار هکتار درخت بنه وجود دارد که زیبایی دوچندانی به این منطقه داده است.
وی با اشاره به اینکه درخت بنه یک درخت حفاظت شده است خاطرنشان کرد: مردم این منطقه همیشه در این فصل با اجازه از منابع طبیعی از این درخت برداشت می کنند .
سعیدی با بیان اینکه غذاهای معروفی چون قاتوق بنه و چنگمال از بنه بدست می آید ، تصریح کرد: قاتوق بنه از ترکیب بنه کوبیده ، آب ، پیاز ، رب انار و ... و همچنین چنگمال بنه هم از ترکیب بنه و خرما تهیه می شود به عنوان عصرانه یا نیم چاشت از آن استفاده می کنند.
بنه و ارزش تغذیه ای آن
دکتر حسیبی ، کارشناس مواد غذایی هم در مورد ارزش تغذیه ای بنه گفت: بنه حاوی آنتی اکسیدان است و خاصیت ضد سرطانی دارد .
وی افزود: دانه ی روغنی داخل بنه ، دانه ی حلال در چربی است که دارای ویتامین های B ، K، D است.
حسیبی با اشاره به اینکه بنه برای شبکوری ، دستگاه گوارش ، تقویت قوای جنسی استفاده می شود خاطرنشان کرد: بنه یک غذای ملینی ست که در درمان یبوست هم از آن استفاده می شود.
وی تصریح کرد: ضمادی که از بنه به دست می آید برای درمان بیماری های پوستی و سوختگی استفاده می شود.
سقّز ، محصولی اقتصادی و ارزآور
اما سقّز بنه که کرمانیها از آن با نام کُندورک نام می برند محصولی صادراتی و ارزآور است که علاوه بر کاربرد خوراکی و دارویی در صنایع چوب ، لاک ، رنگ ، پلیمر و داروسازی استفاده می شود.
تهیه ی این گزارش با مهمانی اهالی روستای تیتون که مملو از درختان بنه است با صرف قاتوق بنه به پایان رسید./س
گزارش از : مرضیه کریمی افشار