شهادت «عطاءاللَّه اشرفی اصفهانی» پنجمین شهید محراب در باختران، آغاز احداث راه آهن سراسری ایران، آغاز به کار «کنگره تاریخی وین»، روز جهانی استاندارد و ... از مهمترین رخدادهای تاریخ امروز است.
به گزارشمجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 1شنبه 23 مهر 1391 خورشیدی، 27 ذی القعده 1433 هجری و 14 اكتبر 2012
میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:
آیت
اللَّه اشرفی اصفهانی در سال 1283 ش در خمینیشهر اصفهان به دنیا آمد و پس
از تحصیل مقدمات به قم عزیمت نمود و از محضر استادانی چون حضرات آیات
عبدالکریم حائری یزدی، سید محمد حجت کوه کمرهای، سید صدرالدین صدر، سید
محمد تقی خوانساری و امام خمینی (ره) بهرهمند گردید و به اجتهاد رسید.
آیتاللَّه اشرفی پس از قیام مردمی 15 خرداد 1342 و به تبعیت از امام خمینی
(ره)، مبارزات خود را در منطقه غرب کشور آغاز کرد و با نشر اعلامیه و نوار
سخنرانی، زمینه گسترش قیام را فراهم آورد. وی
پس از پیروزی انقلاب به نمایندگی امام (ره) و امامت جمعه کرمانشاه منصوب
شد. ایشان با آغاز جنگ تحمیلی، علیرغم کهولت سن، مسافت طولانی و راههای
صعبالعبور را به عشق دیدار دلاورمردان جبهه توحید میپیمود و حضور ایشان،
سبب دلگرمی رزمندگان میگردید. آیتاللَّه اشرفی در طول دوران نمایندگی
حضرت امام در استان کرمانشاه، دو بار مورد سوء قصد قرار گرفت و سرانجام در
روز جمعه 23 مهر 1361 ش پس از هشتاد سال جهاد، تقوا، پرهیزگاری و خدمت، در
محراب عبادت نماز جمعه به دست منافقین کوردل به شهادت رسید.
عملیات کلاسیک دزفول توسط ارتش جمهوری اسلامی (1359 ش) ارتش عراق از همان روزهای نخست تجاوز، سعی در تصرف پایگاه مهم وحدتی (پایگاه هوایی) دزفول داشت که با مقابله نیروهای مردمی، آرزوهایش به یاس مبدل شد و برای تلافی شکستهای خود در جبهههای دزفول، این شهر را زیر آتش توپخانه خود گرفت. از این رو، برای دور کردن آتش دشمن از شهر و در امان ماندن پایگاه نیروی هوایی، طرح حملهای به صورت کلاسیک توسط نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران ریخته شد که این حمله در روز 23 مهر 1359، در غرب دزفول انجام شد. این عملیات علیرغم فداکاری و جانبازی نیروهای اسلام، به دلیل عدم پشتیبانی و شناسایی دقیق منطقه، به عقبنشینی قوای خودی منجر گشت ولی سربازان اسلام را به فکر عملیاتهای بعدی انداخت تا دشمن متجاوز را از خاک میهن اسلامی عقب برانند.
رحلت آیت اللَّه «سید مصطفی صفایی خوانساری» استاد برجسته حوزه علمیه قم (1371 ش) آیت اللَّه خوانساری در سال 1281 ش در خوانسار به دنیا آمد و پس از فرا گیری مقدمات و سطوح برای ادامه تحصیل، به قم رفت. آیتاللَّه صفایی خوانساری همچنین از نوزده تن از مراجع عظام زمان از جمله سید ابوالحسن اصفهانی، سید حسین بروجردی، آقاضیاء عراقی، سید محمد حجت و... اجازه اجتهاد و روایت دریافت کرده است. این فقیه بزرگوار با ورود آیتاللَّه بروجردی به قم، از اصحاب استفتاء و خواص حواریون ایشان گشت و به تدریس فقه و اصول و تالیف کتاب اشتغال یافت. حاشیه بر وسیلةالنجاة، حاشیه بر دُرَرُالاصول و رسائل کفایه و... از جمله تألیفات ایشان میباشند. آیتاللَّه صفایی خوانساری سرانجام در 23 مهر 1371 در 90 سالگی چشم از جهان فرو بست و در حرم حضرت معصومه (س) به خاک سپرده شد.
تصرف بغداد توسط «تیمور گورکانی» و قتل هزاران نفر از مردم (804 ق) تیمور گورکانی معروف به تیمور لنگ طی دوران سلطنت سی و شش سالهاش، سه یورش وحشیانه سه، پنج و هفت ساله به نواحی اطراف ایران داشت و در هر نوبت، صدها هزار نفر را قتل عام کرد. وی پس از فتح هر شهر، از سرهای کشتگان، منارهها میساخت و یادبودی از قساوت و سنگدلی در یادها میگذاشت. در جریان یورش هفت ساله تیمور، وی شهر بزرگ بغداد را که در قتل و غارت هلاکوخانِ مغول در سال 565 ق ویران شده بود تصرف کرد و چون چند سرباز او در آن شهر کشته شده بودند، قتل عام سختی در بغداد انجام داد و هزاران نفر از کوچک و بزرگ و زن و مرد بیگناه، کشته شدند. تیمور سرانجام پس از جنایات فراوان و غارت بغداد، آن را همچون ویرانهای ترک کرد.
آغاز احداث راه آهن سراسری ایران (1306 ش)
راه
آهن سراسری ایران نام راه آهنی است که در زمان پادشاهی رضا شاه پهلوی از
جنوب تا شمال ایران کشیده شد. این راه آهن (بندر امام خمینی فعلی) در ساحل
خلیج فارس را به (بندر ترکمن فعلی) در ساحل دریای مازندران وصل میکرد. در
۲۳ مهرماه ۱۳۰۶ اولین کلنگ ساختمان راه آهن سراسری در تهران محل فعلی
ایستگاه تهران برزمین زده شد و از همان وقت رسما ساختمان راه آهن از سه
نقطه جنوب و مرکز و شمال آغاز گردید. راه آهن سراسری در ۲۷ مرداد ماه ۱۳۱۷
به پایان رسیده و دو خط شمال و جنوب در ایستگاه سمیه به یکدیگر متصل و در
روز سوم شهریورماه ۱۳۱۷ این خط با تشریفات خاصی رسما افتتاح و بهره برداری
آن شروع شد.
تاجگذاری «کوروش هخامنشی» و آغاز سلسله پادشاهی هخامنشیان در ایران (539 م) پس از قدرت گرفتن کوروش هخامنشی و یورش به سرزمین بابل و تصرف آن، وی در چهاردهم اکتبر سال 539 قبل از میلاد در پرستشگاه بابِل تاجگذاری کرد. از این زمان بود که پادشاهی سلسله هخامنشیان آغاز شد و حکومت شاهنشاهی در ایران بنیانگذاری گردید. کوروش در ابتدا، شوش را به پایتختی خود برگزید و سپس سالیانی به جنگ با اقوام گوناگون پرداخت تا اینکه در یکی از این جنگها زخمی شد و در سال 529 قبل از میلاد، پس از ده سال سلطنت درگذشت. دوران حکومت سلسله هخامنشیان تا سال 330 قبل از میلاد به مدت 200 سال به طول انجامید و سرانجام به دست اسکندر مقدونی منقرض شد.
درگذشت «آزاد بلگرامی» مورخ مسلمان هندی (1200 ق) آزاد بلگرامی، مورخ و عارف مسلمان هندی در شهر بلگرام هند متولد شد. او فراگیری علوم مقدماتی و حدیث را از نوجوانی آغاز کرد و پس از آن، به آموختن زبانهای عربی و فارسی پرداخت. آزاد بلگرامی، آثار فراوانی به نظم و نثر به زبانهای عربی و فارسی دارد و به سبب قصایدی که به زبان عربی در ستایش پیامبر اسلام (ص) سروده، به نیکوکار هندی، ملقّب شده است. او علاوه بر شعر و ادب، در دیگر دانشها نیز صاحب نظر بود. غزلیات فارسی «آزاد» بیشتر به سبک هندی است و تشبیهات و استعارات لطیف در آن دیده میشود. از جمله آثار این شاعرهندی میتوان به دلگشانامه، مثنوی و دیوان اشعار او که به زبان عربی است اشاره کرد.
آغاز به کار «کنگره تاریخی وین» در مورد اروپای پس از ناپلئون (1814 م) پس از استعفا و تبعید ناپلئون بُناپارت در آوریل 1814 م، کنگره تاریخی ویِن از روز چهاردهم اکتبر 1814 م در ویِن پایتخت اتریش آغاز به کار کرد تا درباره متصرفات فرانسه طی جنگهای ناپلئون بُناپارت تصمیمگیری کند. در میانه کار کنگره ویِن، ناپلئون با فرار از تبعیدگاه خود در اواخر فوریه 1815 م، بار دیگر در دوره کوتاهی معروف به حکومت صد روزه، قدرت را در دست گرفت. هرچند که این مسئله، روند فعالیتهای کنگره ویِن را مختل نمود، اما با شکست دوباره ناپلئون از اتحاد اروپایی، کنگره ویِن کار خود را دنبال کرد. دراین میان، رقابتها و دسیسهچینیهای کشورهای شرکت کننده در کنگره، از پیشرفت اساسی کار، جلوگیری میکرد و هر یک از آنها خواهان سهم بیشتری بودند. بدین ترتیب کنگره ویِن نوعی پیروزی دولتهای بزرگ و پیشرفت رژیمهای سلطنتی علیه جمهوریت در اروپا بود. کنگره ویِن سرانجام در نهم ژوئن 1815 م به کار خود پایان داد.
اعلام خروج آلمان از جامعه ملل توسط «آدولف هیتلر» (1933 م) در پایان جنگ جهانی اول و طی قرارداد صلح وِرسای، نیروها وتجهیزات نظامی آلمان بسیار محدود شده بود و این امر هیتلر و دیگر مقامهای نازی را به شدت خشمگین ساخت. در این میان، پس از به رسمیت شناختن حقوق مساوی آلمان با سایر دول اروپایی، عملکرد هیتلر و شتابزدگی وی در مسلح کردن آلمان باعث مخالفت دولتهای متفقین شد. این امر باعث عکسالعمل هیتلر گردید. با خروج آلمان از کنفرانس خلع سلاح، در چهاردهم اکتبر 1933 م خروج از جامعه ملل نیز اعلام شد. در حقیقت، هیتلر با کنارهگیری از مجامع بین المللی، به نوعی خودمختاری در تصمیمات داخلی و خارجی دست پیدا کرد و خود را از تقیّدات ناشی از معاهدات بین المللی آزاد نمود. در نهایت، تصمیم هیتلر برای خروج از جامعه ملل، طی یک همه پرسی در دوازدهم نوامبر آن سال، با اکثریت 95 درصدی آلمانیها، مورد پذیرش قرار گرفت و راه را برای جولان هیتلر در داخل و خارج از آلمان فراهم ساخت.
حمله تروریستی صهیونیستهای مسلح به روستای فلسطینی قُبیه (1953 م) در چهاردهم اکتبر 1953 م، صهیونیستهای مسلح با یورش به روستای قُبیه در کرانه باختری رود اردن، به قتل عام اهالی روستا پرداختند. این صهیونیستها که تحت فرماندهی آریل شارون نژادپرست افراطی، این حملات را انجام دادند، دهها خانه و یک مدرسه را منهدم کرده و چهل و دو زن، مرد و کودک فلسطینی را به خاک وخون کشیدند. روز جهانی استاندارد
اندیشه
تشکیل سازمان بینالمللی استاندارد، در چهاردهم اکتبر سال 1946 م در نشست
رؤسای مؤسسههای استاندارد 25 کشور جهان در لندن شکل گرفت. پس از آن، مجمع
عمومی سازمان بینالمللی استاندارد، در سال 1969، مقرر داشت که از سال
1970، چهاردهم اکتبر (برابر با 22 مهر) به نام روز جهانی استاندارد، تعیین و
نامگذاری شود. در نهایت با تصویب سازمان ملل، این روز با عنوان روز جهانی
استاندارد اعلام شد.
برخی از رویدادهای 14 اکتبر 1884: فیلم عکاسی به صورت نوار اختراع شد. 1947: چوک ییگر خلبان آمریکایی برای نخستین بار سرعت صوت را شکست و با سرعتی بیش از 1000 کیلومتر در ساعت پرواز کرد.