به گفته متخصصان، ويتامين D يكي از ويتامينهاي مورد نياز بدن است كه در گروه ويتامينهاي محلول در چربي طبقهبندي ميشود. مصرف اين ويتامين براي جذب بهتر كلسيم ضروري است؛ چون جذب كلسيم و فسفر در صورت مصرف ويتامين D به مقدار مناسب، بهتر انجام ميشود.اين ويتامين در مواد غذايي خاصي مانند تخممرغ، ماهي و بخصوص ماهيهايي مانند قزلآلا و ساردين، سبزيجات و روغن كبد ماهي يافت ميشود.درواقع 2 نوع ويتامين D با نامهاي D2 وD3 داريم كه خوشبختانه ويتامين D3 كه بيشتر به آن نياز داريم در مقابل آفتاب در پوست بدن ساخته ميشود؛ بنابراين اگر بتوانيم 3 مرتبه در هفته و روزي 15 تا 20 دقيقه بدون استفاده از كرمهاي ضد آفتاب مقابل نور خورشيد قرار بگيريم، معمولا به اندازه كافي ويتامين D در بدن ما ساخته ميشود.
مكملهاي ويتامين D؛ بله يا خير؟با توجه به اينكه امروزه شرايط زندگي افراد تغيير كرده است و نميتوان به راحتي گذشته در معرض نور خورشيد قرار گرفت، بايد بيشتر به فكر باشيم و از مصرف مقدار مناسب اين ويتامين مطمئن شويم.
امروزه با كمبود ويتامين D روبهرو هستيم و به همين دليل ممكن است پزشكان مصرف مكملها را توصيه كنند، اما فراموش نكنيد هيچ وقت نبايد مكملها را خودسرانه و بدون تجويز پزشك مصرف كنيد؛ چون همانطور كه كمبود اين ويتامين دردسرساز است، مصرف بيش از حد آن نيز ميتواند موجب ايجاد عوارضي شود.مصرف بيش از حد ويتامين D به خصوص اگر همراه كلسيم باشد ميتواند باعث مسموميت شود. افرادي كه دائم و البته خودسرانه از قرص و آمپول اين ويتامين استفاده ميكنند، ممكن است با مشكل رسوب كلسيم در بافتهاي نرم بدن مواجه شوند. اين شيوه حتي ممكن است موجب اختلالات شنوايي، سردرد، تهوع، استفراغ، يبوست و افزايش حجم ادرار شود.
مصرف بيش از حد اين ويتامين در كودكان شيرخوار نيز دردسرساز است و ميتواند باعث تاخير در رشد و مشكلات گوارشي آنها شود. در بزرگسالان نيز ممكن است موجب افزايش كلسترول، كلسيم و فشار خون گردد.ويتامين D، ويتاميني محلول در چربي است كه به راحتي از بدن دفع نميشود؛ پس مصرف نابجاي آن ميتواند سبب بروز مشكلاتي براي سلامت فرد شود و به هيچ وجه نبايد بدون مشورت و تجويز پزشك از مكملهاي آن استفاده كرد.
به جاي روآوردن به مكملهاي شيميايي همه مردم بايد فعاليت بدنيشان را متناسب با توانايي خود (بتدريج) افزايش دهند، مصرف نمك را كم كنند، بيشتر از ميوه و سبزيجات استفاده نمايند، مصرف سيگار را كنار بگذارند و استفاده از لبنيات و مواد غذايي كمچرب را افزايش دهند تا زندگي بهتر و سالمتري داشته باشند./س