محمد جواد یزدان پناه در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران مشهد با بیان اینکه شایع ترین دلیل ریزش موی سر در آقایان عوامل ژنتیکی است و گاهی ممکن است ریزش پس از سن بلوغ آغاز شود و به صورت خفیف فرد احساس کند ریزش مو پیدا کرده است افزود : ریزش موی ژنتیکی با افزایش سن تشدید می شود و ممکن است به صورت ریزش از دو طرف سر، ناحیه پیشانی به صورت عقب نشینی موها و بالای فرق سر خود را نشان دهد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه ریزش ۵۰ تا ۱۰۰ تار مو در روز طبیعی است و وقتی می گوییم فردی ریزش مو پیدا کرده که سرعت ریزش مویش بیش از این باشد گفت : به جز این گاهی فرد کم مو است و به صورت مادرزادی موهای کم پشتی دارد که به مسائل ژنتیکی مربوط نمی شود. در این افراد تراکم مو روی پوست سر کم است و با افزایش سن به تراکم موهایش افزوده نمی شود.
دانشیار گروه پوست دانشگاه علوم پزشکی مشهد رژیم غذایی سخت، بیماری های زمینه ای، استرس های شدید، ابتلا به افسردگی، مصرف برخی داروها و بیماری های پوست سر را از دیگر دلایل ریزش مو برشمرد و خاطر نشان کرد: در این موارد با اصلاح عامل زمینه ای مانند اصلاح رژیم غذایی، رفع کم خونی، درمان بیماری، رفع استرس و افسردگی ریزش مو درمان می شود.
یزدان پناه با اشاره به این که در فرآیند رشد مو در سه مرحله انجام می گیرد افزود : در مرحله اول که «آناژن» است، مو رشد فعال دارد، در مرحله دوم که «کاتاژن» نام دارد تکثیر سلول های مولد مو رخ می دهد و در سومین مرحله، «تلوژن» مو فعالیتی ندارد و پیاز مو رشد و تکثیر سلولی اش را متوقف می کند.
هر تار مو پس از گذراندن این سیر می افتد و تار موی بعدی رشدش را آغاز می کند و به طور طبیعی موها حدود ۳ سال در مرحله «آناژن» می ماند، سپس طی چند هفته وارد مرحله «کاتاژن» می شود و حدود ۳ ماه در مرحله «تلوژن» می ماند.
عضو مرکز تحقیقات پوست و مو دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه گاهی بیماری های پوست سر علت اصلی ریزش مو به شمار می رود خاطر نشان کرد : عفونت های قارچی، میکروبی، ابتلا به لوپوس، سوختگی ها و(پسوریازیس)یا «داءالصدف» از شایع ترین بیماری های پوست سر است که باعث ریزش مو می شود.
وی افزود : درمان ریزش مو با مصرف شامپو امکان پذیر نیست و شامپویی وجود ندارد که بتواند مانع ریزش مو یا پرپشت شدن مو شود.
یزدان پناه متخصص پوست و مو با اشاره به تبلیغات فراوان محصولات بهداشتی مو و ادعای جلوگیری از ریزش مو یا پرپشت شدن مو با مصرف این محصولات خاطر نشان کرد : گاهی فرد به بیماری التهابی مثل «درماتیت سبورئیک» مبتلا می شود که طی آن شوره سر و خارش شدید دارد و ریزش مو پیدا می کند.
وی درخصوص شوره سر افزود : درمان شوره سر با شامپو باعث رفع عارضه و کنترل ریزش مو می شود، اما شامپویی که بتوان با آن ریزش مو را رفع کرد وجود ندارد.
عضو مرکز تحقیقات پوست و مو دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت : ریزش موی ژنتیکی با مصرف شامپو برطرف نمی شود و از آن جا که بیشتر موارد این عارضه از نوع ژنتیک است، این شامپوها بی اثر است به علاوه شامپوهای ویتامینه و پروتئینه از طریق پوست سر جذب نمی شود و تبلیغات شرکت های تولید کننده در این زمینه نادرست است.
یزدان پناه رعایت بهداشت موی سر، استفاده از شامپوهای ملایم و مناسب و ترک خارش بیش از حد پوست سر را به همه افراد برای داشتن موی سالم توصیه کرد. /س