به گزارش خبرنگار کلينيک باشگاه خبرنگاران؛ واقعیت این است که والدین به سبب اطلاعات اندک از مراحل رشد کودک، به ویژه دوران نوجوانی و بلوغ اغلب نه تنها از مشکلات آنها نمی کاهند بلکه نوجوان را گیج تر و نگران تر هم می کنند. لذا جهت پیشگیری از هر نوع اشتباه کاری، آموزش نحوه برخورد با نوجوان به والدین و شیوه های ارائه اطلاعات به دختران و پسران الزامی به نظر می رسد.
نوجوانان و جوانان قشر عظیمی از جمعیت هر کشور خصوصاً جامعه ما را تشکیل میدهند. آنان سرمایههای ارزشمند جامعه و امیدهای درخشان مملکت تلقی میشوند و عامل بسیار مهمی در رشد و توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور به شمار میروند و از ایشان انتظار میرود که در آیندهای نه چندان دور مسئولیت عظیم و سنگین اداره چرخهای مملکت خود را عهدهدار گردند.
آشنایی با مسائل و مشکلات نوجوانان و جوانان و بیش از هرچیز آشنایی با شیوه برخورد با آنان، ابتدایی ترین و ضروریترین نیاز و ابزار برای کسانی است که به نحوی با نوجوانان برخورد میکنند. زیرا هرگونه ناآشنایی و غفلت از این گونه مسائل بیش از بیش موجبات تشدید مشکلات آنان را فراهم میآورد.
والدين بيش از هر چيز توجه به چند نکته ضرورى است:
- اصولا فصل نوجوانى و جوانى، فصل معماوار، پيچيده و کوران دگرگون شونده و دگرگونساز و تغيير و تحول است. در اين مرحله، گويا آدمى (کودک) ميميرد و انسان ديگر (نوجوان و جوان) زنده ميشود. اساسا، نوجوان، کودک ديروز و يا کودک بزرگشده امروز و جوان نيز همان نوجوان ديروزى نيست، بلکه انسانى از نوع ديگر است. لذاست، که در برخورد با چنين انسانى، بايد شيوه برخورد نيز نسبتبه، مقطع کودکى و... تغيير يابد.
- اعتمادسازى و جلب اعتماد از ابتدايي ترين ابزار يک مربى و يک مبلغ و يک پدر و مادر فهيم و فرهيختهاى است که براى درک فرزند نوجوان و جوان خويش به کار ميگيرند. در واقع، جلب اعتماد، پذيرش و مقبوليت فرد توسط مخاطب است. جوان و نوجوان بايد ما را بپذيرند و تا زمانى که ما را به ديده قبول ننگرند و احساس نکنند که ما آنها را درک ميکنيم، چيزى از ما نميپذيرند.
- براى شناخت نسل نو و تنظيم روابط و مناسبات سازنده با نوجوان و جوان، بايد از چهار بعد و در چهار گرايش مقتضيات و مختصات يک نوجوان و جوان مطالعه شود: از بعد زيستشناختى، روانشناختى، جامعهشناختى و مردم شناختى. درواقع، براى برخورد شايسته با يک نوجوان و جوان، بايد جوان از لحاظ زيستى، روانى، اجتماعى و مردمشناختى مورد مطالعه دقيق و موشکافانه قرار گيرد.
برای حسن برخورد با مخاطب، به ویژه نوجوانان و جوانان، از منظر روانشناسی عمدتا به سه شیوه میتوان عمل کرد:
رعایت نکات شکلی و صوری
رعایت اصول تکوینی و باطنی
شیوه ها و اصول رفتاری
اصول حاکم بر طرز گفتار
نکته: وقتی نیازهای شما به عنوان والدین تامین شود شادتر بوده و نزاع با نوجوانتان نیز کاهش می یابد و از روابط لذت بیشتری خواهید برد./ع2