به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران ایلام؛این اثر زیبا بر بالای یک بلندی نسبتا مرتفع که بر رودخانه های شاخ و دره شور مشرف است و در دامنه تنگ معروف ووییله و کوه های تخت نیله در شمال شرقی و تخت پیران در شمال غربی و در یک موقعیت طبیعی - جغرافیایی مهم و احتمالا بر سر راه باستانی ایران به میان رودان ( بین النهرین ) واقع شده است و به عنوان نماد حاکمیت و یکی از شاهکاری معماری دوران ساسانی از آن یاد می شود.
این اثر باستانی به در سال 1388 در فهرست اثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
بخش زرین آباد یکی از بخش های سه گانه شهرستان دهلران است که از قدمت بسیار تاریخی و باستانی برخوردار است و در زمانهایی به عنوان یک منطقه استراتیژیکی از آن یاد شده است.
وجود قلعه های همچون قلعه انجیر و شیاخ بیان گر این موضوع است که از قدیم ایام بخش زرین آباد یکی از مناطق استراتیژیکی محسوب می شود.
وجود بناهای مذهبی از جمله امام زاده سید ابراهیم سید ناصرالدین و سید فرخ الدین با عث شده این بخش به عنوان کانون زوار در استان ایلام تبدیل شود.
وی گفت: بیش از 200 اثر تاریخی و باستانی در این بخش وجود دارد که مهمترین آنها قلعه شیاخ، قلعه دنه، قلعه انجیر، محوطه تاریخی جر سگلال. و....است که از این آثار تنها دو اثر ثبت شده است که یکی قلعه تاریخی باستانی شاخ و بنای تاریخی مذهبی سید ابراهیم (ع) متعلق به دوره ساسانی که این دو اثر ماندگار و بسیار مهم در بخش زرین آباد است.
باید این بناها نگهداری و معرفی شوند و مشکل اساسی معرفی نشدن و ثبت نشدن آنها در آثار ملی، عدم شناسایی آثار تاریخی و مذهبی در سطح زرین آباد است.
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان ایلام از پایان استحکامبخشی باروی قلعه شاخ شهرستان دهلران خبر داد.
عبدالمالک شنبهزاده با اعلام این خبر اظهار داشت: این قلعه دوره ساسانی در بخش زرینآباد دهلران قرار گرفته که با توجه به وسعت هشت هکتاری آن، جزو بزرگترین قلعههای غرب کشور به شمار میآید.
وی با اشاره به اینکه این قلعه یک دیوار دفاعی دارد، افزود: دیوار قلعه شاخ دهلران 6 متر ارتفاع و یک ونیم متر پهنا دارد و در معماری بنا از توپوگرافی و شرایط طبیعی منطقه، بیشترین بهره برده شده است.
به گفته شنبه زاده برخی از بخشهای بارو ریخته و ترک برداشته بود که در سال جاری با اعتبار پنج میلیون تومان از محل اعتبارات استانی سال 90 مرمت و استحکامبخشی شد.
به گفته معاون میراث فرهنگی استان ایلام، تهیه طرح مرمت، مطالعه و آسیبشناسی این قلعه تاریخی در سال 89 انجام شده که در صورت تامین اعتبار از محل اعتبارات سال 91 نیز ادامه کار مرمت قلعه انجام میشود.
قلعه ساسانی شیاخ در دهلران از سه جهت شرق، غرب و جنوب پرتگاه دارد و ورودی آن از جبهه شمالی بوده که در سالهای گذشته، این ورودی تخریب شده و هم اکنون هیچ سندی از معماری ورودی قلعه در دست نیست. همچنین بیشترین ساخت و سازها در بخش شمال شرقی قلعه شاخ است./س