چاپ نخستین شماره از روزنامه‌ «اختر»، انتشار اعلامیه رضا خان در آغاز سلطنت، آغاز پاکسازی آلودگی‌های جنگی خلیج فارس با همکاری کشورهای منطقه و تیرباران «طیب حاج رضایی» و برادرش «اسماعیل رضایی» به جرم دفاع از امام خمینی (ره) از مهمترین رخدادهای تاریخ امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 5شنبه 11 آبان 1391 خورشیدی برابر با 16 ذی الحجه 1433 هجری و 1 نوامبر 2012 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:

چاپ نخستین شماره از روزنامه‌ «اختر» (1292 ق)

نخستین شماره‌ی روزنامه‌ی اختر به مدیریت آقامحمد طاهر تبریزی در استانبول منتشر شد، اختر، تنهاروزنامه ی ایرانی بود که در آن زمان به سبک نوین در خارج از ایران چاپ و منتشر می‌شد. در این روزنامه، بسیاری از رجال و بزرگان آن دوره، مقالاتی به چاپ می‌رساندند. روزنامه‌ی اختر در ایران، قفقاز، قلمرو عثمانی، هندوستان و عراق از شهرت برخوردار بود.



 علاوه بر این‌ها، این روزنامه در پیروزی نهضت تنباکو علیه استعمار انگلیس و در روشنگری و آگاه کردن مردم ایران، نقش داشته است.

انتشار اعلامیه رضا خان در آغاز سلطنت (1304 ش)

رضاخان پهلوی پس از مدت‌ها تلاش در راه کسب قدرت بیشتر و موفقیت در خلع قاجار، دو روز پس از رای مجلس شورای ملی در اعلام انقراض قاجار و آغاز ریاست وی، برای تثبیت موقعیت سیاسی و سلطنت دائمی خود، با انتشار اعلامیه‌ای، ضمن بر شمردن خدمات به اصطلاح بزرگ و درخشان خویش، اهداف آینده‌اش را اجرای عملی احکام شرع مبین اسلام وتامین رفاه عموم اعلام کرد. علاوه بر آن دستور داد تا قیمت نان کاهش یافته، مشروب فروشی‌ها تعطیل شوند. تاکید سردار سپه بر اجرای احکام اسلام و تعطیل شدن مشروب فروشی‌ها، صرفاً نوعی تظاهر برای مردم فریبی بود. چرا که او در سال‌های بعد، پرچمدار اسلام زدایی و نابودی مظاهر دین در کشور شد و خدمات زیادی به غربیان نمود.

آغاز پاکسازی آلودگی‌های جنگی خلیج فارس با همکاری کشورهای منطقه (1367 ش)

با پایان جنگ، اجلاس فوق العاده شورای وزیران منطقه خلیج فارس با حضور ایران، عربستان سعودی، امارات عربی متحده، عراق و بحرین در روزهای نهم تا یازدهم آبان 1367 در کویت برگزار شد. در این اجلاس، به بررسی مسائل آلودگی آب‌های خلیج فارس و علل این آلودگی در زمان جنگ پرداخته شد. در ابتدا قرار بر این گردید تا به کمک کارشناسان خارجی، خلیج فارس از این آلودگی‌ها پاک شود. اما به پیشنهاد جمهوری اسلامی ایران و با توجه به توان کارشناسی و عملیات اعضا برای پاکسازی منطقه دریایی خلیج فارس با همکاری کشورهای منطقه بدون کمک کشورهای خارجی، توافق شد که این امر با همکاری چهار کشور ایران، کویت، بحرین و عراق صورت پذیرفت.

رحلت آیت اللَّه «سیدرضا صدر» فقیه و استاد برجسته حوزه علمیه قم (1373 ش)

آیت‌اللَّه سیدرضا صدر در سال 1299 ش در مشهد مقدس به دنیا آمد. سیدرضا مقدمات و سطح را در مشهد فرا گرفت و در 25 سالگی به همراه پدر بزرگوارش به حوزه قم عزیمت کرد. ایشان در قم از محضر آیات عظام سیدشهاب‌الدین مرعشی‌نجفی، سیدمحمد محقق داماد، سیدحسن صدر، سیدمحمد حجت کوه‌کمره‌ای، سیدحسین بروجردی و حضرت امام خمینی (ره) استفاده برد و از چهل سالگی به تدریس دروس خارج پرداخت.



این عالم بزرگوار بر علوم معقول و منقول مانند تفسیر، حدیث، فقه، اصول، کلام، تاریخ، ادبیات عرب و عجم، حکمت و فلسفه و اخلاق و عرفان مسلط بود و با زبان‌های فرانسه و انگلیسی نیز آشنایی داشت. قدرت ضبط و حافظه‌اش شگرف و از ویژگی‌هایش، زهد، تعبّد، تهجُّد، تواضع، صراحت لهجه، قلم زیبا و جذاب بود. همچنین اجتهاد و تقلید، تفسیر سوره حجرات، قرآن‌شناسی، بانوی کربلا و ده‌ها کتاب دیگر از آثار ارزشمند آن عالم ربانی می‌باشند. آیت‌اللَّه سیدرضا صدر سرانجام در یازدهم آبان سال 1373 ش در هفتاد و سه سالگی در تهران بدرود حیات گفت.

درگذشت «محمد بن جیانی» منجم مسلمان اندلسی (471 ق)

ابوعبداللَّه محمد بن جیانی منجم و ریاضی‌دان مسلمان اندلسی در سال 379 ق در قرطبه از شهرهای قدیم اندلس در اسپانیا، متولد شد و تحصیلات ابتدایی خود را در زادگاهش به پایان رساند. سپس به قاهره در مصر رفت و مدتی در آن جا اقامت گزید. جیانی در نجوم و ریاضیات از دانش بسیاری بهره‌منده بود واز مدافعان سرسخت کتاب اصول اقلیدس به شمار می‌رفت. از جمله آثار جیانی که درباره‌ی نجوم به رشته‌ی تحریر درآمده است، می‌توان به کتابی در شرح مقاله‌ی پنجم کتاب اصول اقلیدس اشاره کرد.

انقراض امپراتوری اتریش - مجارستان و اعلام نظام جمهوری در اتریش (1918 م)

امپراتوری اتریش - مجارستان که در نیمه دوم قرن نوزدهم میلادی شکل گرفته بود تا قبل از جنگ جهانی اول، امپراتوری عظیم و مقتدری را در اروپا ایجاد کرد و گسترش زیادی نمود. اما پس از پایان جنگ جهانی اول، کشورهای فاتح به عنوان غرامت شکست، امپراتوری اتریش - مجارستان را به سه کشور اتریش، مجارستان و چکسلواکی تجزیه کردند و به دنبال آن در اول نوامبر سال 1918 رژیم جمهوری در اتریش حاکم گردید. در دهم سپتامبر 1919 پیمان سن - ژرمن بین متفقین جنگ جهانی اول و اتریش به امضاء رسید و بر اساس آن سرزمین اتریش به اندازه فعلی آن تقلیل یافت و از باقی مانده آن، علاوه بر شکل‌گیری کشورهای مجارستان، لهستان و چکسلواکی، بخش‌هایی نیز به ایتالیا و رومانی داده شد.

اعلان جنگ انگلیس به ایران در پی تصرف هرات توسط شاه قاجار (1856 م)

هنگامی که انگلستان در سال 1856 م درگیر جنگ کریمه در اروپا بود، ناصرالدین شاه قاجار، به تحریک و تشویق روس‌ها که در جنگ کریمه با انگلیسی‌ها درگیر شده بودند به هرات لشکرکشی کرد. دولت انگلیس در همان روز که هرات به تصرف نیروهای ایران درآمد، به ایران اعلان جنگ داد و بنادر و جزایر ایران را در خلیج فارس مورد حمله قرار دادند. و جزیره خارک و بندر بوشهر را تصرف کرد و در ژانویه سال 1857 م، سربازان انگلیسی و هندی با پیشروی در داخل خاک ایران، تا ناحیه کرمان پیش رفتند. ناصرالدین شاه که از عاقبت کار بیم‌ناک شده بود، با اعزام نماینده‌ای به پاریس، خواستار میانجی‌گری فرانسه شد.

در نتیجه قراردادی در چهارم مارس 1857 م منعقد شد که به موجب آن، دولت ایران تعهد داد که در برابر خروج نیروهای انگلیس، از ایران، بی‌درنگ هرات را تخلیه و از هرگونه ادعای حاکمیت و سلطنت بر افغانستان صرف نظر نماید و ثانیاً بندرعباس و چابهار را در ازاء مبلغ ناچیزی اجاره، به والیِ مسقَط در کشور عُمان واگذار کند. بند دوم، موضوعی بود که به هیچ وجه ارتباطی به اختلافات ایران و انگلیس نداشت. با این حال دولت هراسان ایران، بلافاصله این قرارداد ننگین را پذیرفت و ناصرالدین شاه بدون اخذ هیچ نتیجه‌ای، با سرافکندگی، دستور عقب‌نشینی نیروهای ایران از افغانستان را صادر کرد. از این زمان بود که افغانسان، به کلی از ایران جدا شد و افغانستان تحت الحمایه انگلستان قرار گرفت.

تیرباران «طیب حاج رضایی» و برادرش «اسماعیل رضایی» به جرم دفاع از امام خمینی (ره) (1342 ش)

شهید حاج اسماعیل رضایی و شهید طیب حاج رضایی، از بارفروشان میدان بار تهران بودند که در برپایی قیام 15 خرداد 1342 نقش مؤثری داشتند. پس از واقعه 15 خرداد، طیب حاج رضایی به عنوان یکی از محرکین اصلی تحت تعقیب قرار گرفت به طوری که فرمانداری نظامی تهران طی گزارشی ویژه، به شاه اعلام کرد شخص طیب حاج رضایی مسئوول اصلی این اقدامات است.



 از آن پس، طیب حاج رضایی و اسماعیل رضایی دستگیر شدند و به مدت 5 ماه در زندان رژیم منفور پهلوی زیر شکنجه‌ها مقاومت کردند. پایمردی آنان به حدی بود که شهادت را بر عفو شاه خائن ترجیح دادند.

لغو نظام سلطنتی در ترکیه توسط «آتاتورک» پس از انقراض دولت عثمانی (1922 م)

با پایان جنگ جهانی اول و ضعف و اضمحلال دولت عثمانی، هم‌چنین به دنبال قدرت گرفتن مصطفی کمال پاشا معروف به آتاتورک در ترکیه، وی درصدد برآمد تا به نحوی، نظام پادشاهی و خلافت عثمانی را سرنگون سازد. ولی الغاء رژیم سلطنتی در ترکیه که با مذهب پیوند خورده بود، چندان سهل نبود. مصطفی کمال برای حل این مسئله، در ابتدا مقام سلطنت وخلافت مسلمین را از هم جدا کرد و در اول نوامبر 1922 م ضمن الغاء رژیم سلطنتی، مقام خلافت را به عنوان یک مقام مذهبی تشریفاتی حفظ نمود. این امر فراهم شدن زمینه سقوط امپراتوری شش‌صد ساله عثمانی را تسریع بخشید و با سقوط آن، نظام جمهوری سکولار در 29 اکتبر 1923 م بر سر کار آمد.

برخی از رویدادهای 1 نوامبر

1604: تراژدی «اتلّو» کار شکسپیر برای نخستین بار در کاخ «وایت هال» روی صحنه آمد.

1936: میان المان و ایتالیا یک پیمان اتحاد منعقد شد که موسولینی رهبر وقت ایتالیا آن را «محور» عنوان داد. طبق این پیمان، دو دولت متعهد شده بودند که در مساعی نظامی به یکدیگر کمک کنند.

1939: برای نخستین بار به منظور اصلاح نژاد حیوانات، تلقیح مصنوعی روی خرگوش انجام گرفت و سپس عمومی شد.

1955: یک هواپیمای مسافربر شرکت «یونایتد» آمریکا بر فراز ایالت کلرادو براثر انفجار یک بمب ساعتی که در جامه دان یک مسافر کارگذاشته شده بود سرنگون شد و همه سرنشینانش کشته شدند.

برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار