به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 3شنبه 23 آبان 1391 خورشیدی برابر با 28 ذی الحجه 1433 هجری و 13 نوامبر 2012 میلادی
است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:
درگذشت «ستار خان» سردار ملی (1332 ق)
ستارخان
در سال 1284 ق در قره داغ آذربایجان به دنیا آمد. در ابتدا به صورت جوانی
عیّار منش زندگی میکرد و دوستانی همچون خود داشت. پس از آغاز مشروطه و
رویداد محاصرهی تبریز، به مشروطه خواهان پیوست و در اثر رشادتها و
پایمردیهای فراوان، عنوان سردار ملی گرفت. او جزو کسانی بود که پس از فرار
محمدعلی شاه، فاتح تهران بودند. اما پس از چندی با دولت درگیر شده و توسط
آنها خلع سلاح و منزوی گردید. اواخر عمر خود را در تهران و با تنی زخمی و
روحی خسته گذرانید و سرانجام در 48 سالگی بدرود حیات گفت ودر صحن حرم
عبدالعظیم در ری به خاک سپرده شد.
برگزاری نخستین جشنواره تئاتر بانوان (1374 ش)
نخستین دوره جشنواره تئاتر بانوان در سال 1374 با دبیری اعظم بروجردی توسط اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران برگزار شد. پس از آغاز به کار سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران در سال 1375 و جابه جایی مدیران وقت ارشاد تهران، با وقفه ای چند ساله، نخستین دوره جشنواره تئاتر بانوان در سال 1377 با دبیری مریم معترف توسط سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران برگزار شد، هر چند برگزاری این جشنواره با فراز و فرودهایی همراه بود و حتی در برخی سالها برگزار نگردید، دومین دوره جشنواره با دبیری سپیده نظری پور در سال 1379، سومین دوره با دبیری رویا تیموریان در سال 1383، پنجمین و ششمین دوره با دبیری بروجردی در سالهای 1385 و 1386 و هفتمین دوره نیز با دبیری مریم معترف در سال 1387 برگزار شد.
انحلال مجلس شورای ملی در جریان جنگ جهانی اول (1294 ش)
با شروع جنگ جهانی اول، دولتهای استعمارگر روسیه و انگلستان میکوشیدند ایران را در جنگ بر ضد آلمان وارد کنند. از این رو ارتش خود را به سوی ایران حرکت دادند. روس در شمال و انگلیس در جنوب، نیروهای خود را پیاده کرد. پس از حرکت نیروهای روسیه به طرف تهران، شماری از نمایندگان مجلس به نشانه اعتراض به تجاوز قوای بیگانه به کشور و نادیده گرفتن استقلال و تمامیت ارضی ایران، به سمت قم حرکت کردند و عملاً مجلس سوم به پایان رسید. با این حال، به مدت چهار سال، مجلس تعطیل و مطبوعات توقیف شد. این عده، بعداً کمیته دفاع ملی را تأسیس کردند که آنان نیز کاری از پیش نبردند.
در این میان، احمد شاه نیز تصمیم به تغییر پایتخت گرفت و طی تلگرافی به دولتین روس و انگلیس اطلاع داد. خبر تصمیمگیری احمدشاه برای خروج از تهران، سفرای روس وانگلیس را به تکاپو واداشت تا شاه را از این تصمیم بازدارند. در نهایت احمدشاه را تهدید کردند که اگر از تهران خارج شود، پدرش را به جای وی به سلطنت خواهند نشاند. احمدشاه که اوضاع را چنین دید، به شرط انصراف روسها از ورود به تهران، از رفتن به اصفهان خودداری کرد. در این زمان حاکمیت ایران نیز به علت بیلیاقتی سران کشور، شدیداً ضعیف شده بود.
برگزاری نخستین جشنواره سیما (1374 ش)
واحد جشنواره سیما با هدف بررسی و ارزیابی برنامهها در قالبهای مختلف و تقدیر و تشویق برنامه سازان و دست-اندرکاران برتر تلویزیون در دفتر پژوهشهای برنامه ای سیما در سال 1374 تأسیس شد و اولین دوره جشنواره نیز در همان سال برگزار گردید.
ورود قزاقان روسی به تبریز (1338 ق)
پس از آن که دولت روسیه به خاطر استخدام مورگان شوستر آمریکایی به عنوان خزانهدار کل کشور در ایران، به دولت صمصامالسلطنه اولتیماتوم داد، مجلس شورای ملی این اولتیماتوم را نپذیرفت. در نهایت با فشار و تهدید روسها مبنی بر تصرف تهران، دولت ایران ناچار شد که اولتیماتوم را قبول کرده، مورگان شوستر را معزول نماید. در آن هنگام که بین مجلس و دولت، درباره رد یا قبول اولتیماتوم، مذاکره و گفتگو جریان داشت، قوای نظامی روسیه به اقدامات وحشیانهای در چند شهرستان دست زدند.
در تبریز بین ماموران نظمیه و سربازان روس، زد و خورد روی داد و به کشته و زخمی شدن تعدادی از دو طرف انجامید. شهر تبریز در نهایت در پنجم دی ماه آن سال به اشغال کامل نیروهای روسیه درآمد و سربازان روسی در تبریز در سطحی وسیع دست به کشتار مردم زدند. روسها به وضع دلخراشی عدهای را با نفت و بنزین آتش زدند، دستهای را در تنورِ آتش، سوزاندند و چند روز بعد، ثقة الاسلام تبریزی، عالم بزرگ آن شهر نیز به همراه عدهای دیگر از مشروطه خواهان، توسط روسها به دار آویخته شدند.
تهاجم وحشیانه سپاهیان یزید بن معاویه و وقوع حادثه دردناک «حَرّه» در مدینه (63 ق)
پس از واقعهی کربلا و شهادت امام حسین (ع) و یاران و نیز اسارت اهلبیت، عدهای از مردم مدینه جهت آشنایی با رویّه و رفتار یزید بن معاویه راهی شام شدند. آنان، زمانی که به شهر بازگشتند برای مردم مدینه از فسق و فجور یزید گفتند. مردم مدینه نیز کارگزار یزید، عثمان بن محمد بنابیسفیان و مروان بن حکم و سایر امویین را از مدینه بیرون کردند و با عبداللَّه بن حنظله، بیعت نمودند. چون این خبر به گوش یزید رسید، مسلم بن عُقبَه معروف به مجرم و مُسرف را با لشکری فراوان به سوی مدینه فرستاد. لشکر شام در سنگستان بیرون مدینه معروف به «حرّه» که در یک میلی مسجدالنبی (ص) قرار دارد، با مردم مدینه وارد جنگ شد.
مردم مدینه پس از دادن کشتههای فراوان به مدینه گریختند. لشگر شام نیز در تعقیب آنها وارد مدینه شدند. مسرف بنعُقبه به مدت 3 روز جان و مال و ناموس مردم مدینه را برای لشگر خود حلال نمود و لشکریانش نیز از هیچ جنایتی (حتی زنا در مسجدالنبی) فروگذار نکردند. مسرف بنعقبه در مدینه کاری را برای یزید انجام داد که «به سر بن اَرطاة» پیش از او در حجاز و یمن برای معاویه انجام داده بود. چند روز پس از این واقعه، مسرف بن عقبه در راه مکه و در پی جنایتی دیگر به دَرَک اَسفَل شتافت. حمله سپاهیان یزید به کشتن شدن بیش از ده هزار نفر انجامید و به واقعه حره معروف گشت.
تولد «جِیمز کلارْکْ ماکسْوِل» بنیان گذار قوانین نور و الکتریسته (1831 م)جِیمز کلارْکْ ماکْسْوِلْ، در 13 نوامبر 1831 م در شهر ادینبورو، در اسکاتلند به دنیا آمد و تحصیلات مقدماتی خود را در آن شهر آغاز نمود. ماکسول در 16 سالگی برای ادامه تحصیل وارد دانشگاه در زادگاه خود شد و در نتیجه آشنایی با فیزیکدانان بزرگ اسکاتلند، به پدیدههای نوری و فیزیک علاقهمند گردید. وی پس از چندی بر اثر مطالعه فراوان و راهنمایی استادش، مایکل فارادِی، دریافت که امواج نورانی و الکترومغناطیسی در حقیقت، چیز واحدی هستند.
ماکسول معادلات سادهای ابداع کرد که کلیه پدیدههای مختلف برقی و مغناطیسی را توجیه میکرد. وی همچنین دریافته بود که تمامی مولکولهای یک گاز با سرعت واحدی حرکت نمیکنند، از این رو فرمولی به دست آورد که نشان میداد چه بخشی ازمولکولهای یک گاز در حرارت مورد نظر، با چه سرعت مشخصی حرکت خواهند کرد. این فرمول که فرمول انتشار ماکسول خوانده میشود، یکی از پر استفادهترین فرمولهای عملی ریاضی است و کاربردهای مهمی در شاخههای فیزیک دارد. عمر جِیمز کلارک ماکسول کوتاه بود و سرانجام در پنجم نوامبر 1879 م در 48 سالگی در گذشت.
آغاز کنفرانس محدود کردن تسلیحات بین المللی (1921 م)
کنفرانس «محدود کردن تسلیحات بینالمللی» از 13 نوامبر 1921 م در واشینگتن، پایتخت امریکا آغاز به کار کرد. این کنفرانس در ششم فوریه 1922 م، با امضای قراردادی به نام قرارداد پنج جانبه توسط پنج کشور از کشورهای شرکت کننده به کار خود پایان داد. به موجب این قرارداد که به امضای امریکا، انگلیس، فرانسه، ایتالیا و ژاپن رسید، استفاده از هر گونه گاز سمّی و شیمیاییِ کشنده یا بیحسکننده در جنگها ممنوع شد. چند سال بعد در ژوئن 1925 م منع به کارگیری گازهای کشنده در جنگها از سوی تعداد بیشتری از کشورها مورد توجه قرار گرفت و طی پروتکلی در ژنو به امضای اکثر آن کشورها رسید. با این حال، همین کشورها در موارد متعدد از این سلاحهای ممنوعه استفاده کردهاند.
وقوع توفان عظیم و گردباد وحشتناک در بنگلادش (1970 م)
در اوج مبارزات مردم بنگلادش برای کسب استقلال از پاکستان، توفانی سهمگین در سیزدهم نوامبر 1970 م در این کشور به وقوع پیوست. بر اثر توفان بزرگ بنگلادش دویست هزار نفر کشته و حدود هشتصد هزار تن مجروح شدند. همچنین بر اثر این گردباد عظیم، صدها هزار تنِ دیگر از مردم این کشور آواره شدند و خسارات بسیاری بر خانهها، مزارع، کارخانهها و دیگر مؤسسات اقتصادی وارد گردید.آزمایش موشک «سجیل»
22 آبان 1387 وزارت دفاعجمهوری اسلامی ایران اعلام کرد یک
موشک زمین به زمین دو مرحله ای و دو موتوره با سوخت جامد، با برد بیش از ۲۰۰۰ کیلومتر که توسط متخصصان ایرانی
ساخته شده را با موفقیت آزمایش کرده است.
سجیل
که توسط سازمان هوا - فضای وزارت دفاع ساخته شده است از نسل تازه موشکهای
بازدارنده ایران است.
22 آبان در هشت سال دفاع مقدس
تهاجمات و درگیریهای خودی و دشمن در محور آبادان اهواز 59
هاجم عراق به سوسنگرد و توقف و عقب نشینی بر اثر مقاومت
شدید خودی اهمیت سوسنگرد برای عراق گلولهباران سوسنگرد
اعلام تشکیل «جبهه ملی دمکراتیک عراق» در دمشق.
ادامه وقوع درگیریهای ایذایی در غرب به ویژه در بوکان 63
هشدار مجدد قرارگاه حمزه در مورد کمبود شدید نیرو و
احتمال سقوط برخی پایگاهها
اجرای عملیات فتح 3 در منطقه شمال غربی کردستان 65
یک قایق گشتی دشمن در آبهای خورعبدالله هدف آتش توپخانه
ساحلی قرارگرفت
یک هواپیمای عراقی با تجاوز به شهر باختران دیوار
صوتی را شکست
ارسال کمکهای مردمی استان مازندران به جبههها.
برخی از رویدادهای 12 نوامبر
1847: برای نخستین بار در جهان، دکتر جیمز یانگ برای
بیهوش کردن بیمار جهت انجام عمل جراحی، از کلروفورم استفاده کرد.
1918: اتریش جمهوری شد.
1920: پیمان «راپیلو» با هدف رفع مسائل مرزی ایتالیا و
یوگوسلاوی (صربستان، کرواسی و اسلونیا) در دریای آدریاتیک میان این ملل امضاشد.
1927: تبعید تروتسکی از روسیه عملی شد و استالین در
حکومت بدون رقیب شد.
1948: هیدکی توجو نخست وزیر ژاپن در زمان جنگ جهانی دوم
و شماری از همکارانش به اعدام محکوم شدند.
1982: یوری آندروپوف به جای برژنف که فوت شده بود رهبر
شوروی شد. برژنف دهم نوامبر 1982 درگذشته بود.
1996: یک جت بوئینگ 747 خطوط هوایی سعودی در آسمان هند و
نه چندان دور از فرودگاه دهلی نو با یک هواپیمای باری قزاقستان برخورد کرد و هردو
سرنگون شدند. در این سانحه 349 تن کشته شدند.
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید