به گزارش خبرنگار
ويژهنامه محرم باشگاه خبرنگاران، فقيه فرزانه آيتالله حسين وحيد خراساني مهمترين فرازهاي درك عزاداري و سوگواري امام حسين(ع) را تبين كردند، كه مشروح اين بيانات را در ادامه ميخوانيد.
بسم الله الرحمن الرحيم
براي ورود به محرم مهمترین مطلب درک عاشوراست و این قضیۀ بی سابقه و بی لاحقه در تاریخ بشریت نه درک شده و نه هم بیان شده، منتها عمده این است که این ایام بهار است اما بهار قلوب. نسیم فیض او، اثرش این است که در این چند روز به حکم: "إن للحسین محبة مکنونة،" آن حب خواه ناخواه شکفته میشود و از این موقعیت حداکثر استفاده باید بشود.
بالاترین مصیبت برای هر کسی مصیبت حسرت است. آن حسرت این است که میتوانستم از این زندگی بهرۀ بیشتر ببرم و نبردم. کسانی از این حسرت در امانند که زندگی شان انعکاس این آیه باشد، چون هر چه هست در قرآن است منتها کو فهم و دركش؟! دو جمله خداي متعال در همين زمينه فرموده: "لِيَتَفَقَّهُوا فِي الدِّينِ وَلِيُنْذِرُوا قَوْمَهُمْ". هر چه هست در این دو جمله است. کسانی حسرت ندارند که زندگی شان بر طبق این دو جمله بوده: اول تفقه در دین و دوم انذار قوم.
یک عده خیال میکنند به این درسها سرتاسر سال مشغول باشند، بس است و این خود وسوسه شیطان است." لِيَتَفَقَّهُوا فِي الدِّينِ وَلِيُنْذِرُوا قَوْمَهُمْ".
هر فردی از شما در این ایام اگر این فرصت را از دست بدهید، به حسرتی مبتلا خواهید شد که قابل بیان نیست! و آن حسرت چیست؟ بهتر از همه متن کلام امام است؛ چون هر چه از این بیت خارج نشود، باطل است. حکمت و معرفت، همه در این جملههاست. آن روایت این است، متن روایت با اشارهای که برای اهلش در این کلمات است، کافی است. امام یازدهم از امیرالمؤمنین(ع) نقل میکند، "قال علي بن أبيطالب: من کان من شیعتنا عالما بشریعتنا" خوب دقت کنید جمله به جمله. شرح این روایت مفصل است ولی ما اکتفا میکنیم به خود نص- من کان من شیعتنا - نه هر کسی، اما با این صفت" عالما بشریعتنا فأخرج ضعفاء شیعتنا من ظلمة جهلهم إلی نور العلم الذي حبوناه به جاء یوم القیامة..." ، از اثر باید مؤثر را شناخت.
راه علم دو راه است: "إنّ و لمّ. إنّ" از معلول به علت رسیدن است. این معلول ناشی از چه علتی است؟ "جاء یوم القیامة"، آن کسی که عالم به شریعت ما باشد، ضعفای شیعه ما را به نور علمی که ما به او افاضه کردیم، از ظلمت جهل به نور علم هدایت کند، روز قیامت می آید... - این بیان کسی است که کلامش فوق کلام مخلوق است و دون کلام خالق- وعلی رأسه تاج من نور یضیئ لأهل جمیع العرصات. این
چه مقامی است؟ چه منصبی است؟ اولین و آخرین همه جمع هستند - عرصات این است- جن و انس . تاجی که بر سر این فرد است جمیع اهل عرصات را منور می کند. وعلیه حلّة ، خلعتی که خدا به او پوشانده، ارزشش چقدر است؟ "لا يقوم لأقل سلك منها الدنيا
بحذافيرها"، کمترین رشتۀ آن حله که بر قامت این عالم است که ضعفای شیعه را از حیرت جهالت در آورده، ارزش حله چقدر است؟ تمام دنیا . دنیا سعه اش زمین نیست. "لَقَدْ زَيَّنَّا السَّمَاءَ الدُّنْيَا"، تمام این منظومه ها جزء دنیاست. تمام این دنیا از آسمان بالا تا ارض سفلی ارزش یک رشته آن حله را ندارد.
"م ینادي مناد: یا عباد الله! هذا عالم من تلامذة بعض علماء آل محمد"
اما عمده فهم این چند جمله است:
"ألا فمن أخرجه في الدنيا من حيرة جهله فليتشبث بنوره ليخرجه من [حيرة] ظلمة هذه العرصات إلى نزه الجنان فيخرج" چه کار میشود؟- كل من كان علمه في الدنيا خيرا- هر کسی ر ا که یک خیری به او تعلیم کرده، آن روز یتشبث بنوره.
دوم " أو فتح عن قلبه من الجهل قفلا*- غوغاست این بیانات. چه کرده؟ از قلبی قفل جهل را باز کرده در حکمی از احکام خدا، در عقیده ای از عقائد حقه- *أو أوضح له عن شبهة* - کار سوم این است. " أوضح لهم عن شبهة" یک شبهه ایضاح کرده، آن روحی را که در تاریکی آن شبهه فرو رفته، از آن ظلمت شبهه بیرون آورده.
امروز روزی است که شیاطین جن و انس القا میکنند شبهات را، آن هم در نفوس ضعیفه. خواه ناخواه مزاجی که قوی نیست، در مقابل کمترین مایه مرضی خواه ناخواه منقلب می شود. بعد که آن مرض جا باز کرد، نهایت دشواری است آن صحت. وظیفه همۀ شما بعد از تفقه در دین این است که در این ایام بروید ایتام آل محمد را در این زمان سراسر ظلمات نجات دهید. بعد هم اجر شما این است. آنچه لازم است، سه مطلب است: یکی تحکیم عقائد. به هر جا رفتید باید کاری کنید که آن امت، آن جمعیت، بعد از رفتن شما به عقائد حقه قلوبشان محکم شود.
دوم: تهذیب اخلاق. روایات اهل بیت را از مواعظ بحار بر مردم بخوانید. نفوس امت را به آن کلمات تهذیب کنید.
سوم: احکام خدا را تعلیم کنید. بعد مجالس شما مشحون می شود به آنچه پیغمبر فرمود *: إنما العلوم ثلاثة : آیة محکمة، سنة قائمة، فریضة عادلة.* اگر کوتاهی کنید، راحت را انتخاب کنید، فردا آن حسرت را خواهید برد که می توانستم همچو تاجی بر سرم بگذارم و همچو خلعتی از خدا بگیرم، افسوس که نکردم؛ *وَأَنْذِرْهُمْ يَوْمَ الْحَسْرَةِ إِذْ قُضِيَ الْأَمْرُ* ، دیگر برگشتنی نیست.
یکی از اساتید ما که از اخیار علما و ابرار بود، او نقل کرد برای ما که جنازه ای ر ابرداشتند. کسی که چشم برزخی داشت، دید روح آن میت روی آن جنازه می رود، این دو شعر را می خواند:
سالها جام جم به دست تو بود چون تو نشناختی کسی چه کند
برده بودی و نقشت آمده بود چون تو کژ باختی کسی چه کند
"اجتمعت علیهم سکرة الموت وحسرة الفوت" . افسوس که گذشت عمر و نفهمیدیم چه بکنیم! چه جور از این زندگی حد اکثر استفاده را بکنیم؟! تقویت کنید قلوب را.
بفهمانید به این امت که عاشورا غوغای عالم خلقت است. این اباطیلی که به وسیله عوام از خواص و خواص از عوام در بین مردم منتشر شده، به برهان علم و فقه ازاله کنید تا مردم بفهمند عاشورا یعنی چه؟ که بود و چه کرد؟ مَلِک خاصیتش این است که مجذوب ملأ اعلی است. این خاصیت ملک است.
*من ملائکة أسکنتهم سماواتک ورفعتهم عن أرضک*. شیخ الطائفه رئیس الفرقه شیخ طوسی هزار سال قبل در کتابش نوشته، زیارتی که برای اصحاب سید الشهداء عقل هر حکیمی را مبهوت می کند.
یک جمله اش این است، مضمونش را ما می گوییم: ملائکه عرش پایبند مقبره اصحاب سیدالشهدا شدند آنچنان که الی یوم التلاق فراغ از مشهد اصحاب حسین را تحمل نمی کنند. اگر اصحابش این است، آن جوانی که اشبه الناس خَلقا وخُلقا ومنطقا به رسول الله بود، او کجاست؟
این روایت صحیح السند است، یعنی مثل شیخ انصاری- نه هر کسی که دم از فقه بزند- مثل شیخ در مسائل مبنیه بر احتیاط، به سند این حدیث، دست از اصالة الاحتیاط بر می دارد. روایت سندش این است: *ابی- علی بن ابراهیم از ابراهیم بن هاشم- ابراهیم ابن هاشم از ابن محبوب. ابن محبوب از علاء بن رزین، علاء بن رزین از محمد بن مسلم.* سند غوغاست برای فقیه ، مشتمل بر دو نفر از اصحاب اجماع و در
نهایت صحت، آن وقت متن این است: *عن ابی جعفر علیه السلام، قال: کان علي بن الحسین یقول أیّما [مؤمن]- هر مؤمنی - دمعت عیناه لقتل الحسین دمعة حتی تسیل علی خده*... یک اشک یک اشک بر او ، چه کسی؟! چه کسی؟! یک قطره اشک اگر جاری بشود و بر گونه ای سرازیر بشود، *بوأه الله* ، خود خدا، نه جبرئیل، نه میکائیل، خدا او را منزل می دهد، کجا؟ *في الجنة غرفا یسکنها أحقابا* یک قطره اشک بر شهادت او از چشم یک مؤمن اگر جاری شود، اجرش این است. این چه مقامی است؟
علامه مجلسی، این قضیه را نقل میکند از بعضی از بزرگان: ما مجاور مشهد امام هشتم بودیم، روز عاشورا جمعی از ما جمع شدند. یک نفر شروع کرد به مقتل خواندن. رسید به این روایت- خوب گوش دهید. این لاطائلات را از میان عوام بردارید - رسید به این روایت که روایت سندش صحیح است . این روایت را خواند در آن مقتل که اگر چشمی بر سید الشهداء به قدر بال مگسی تر بشود، تمام گناهانش آمرزیده میشود و لو کانت مثل زبد البحر.
یکی از حضار که ادعای علم میکرد - تعبیر مجلسی این است: ولی جاهل مرکب بود- که نمونهاش امروز بسیار است. این سر بر آورد، انکار کرد این حدیث را، گفت: این روایت با عقل جمع نمیشود. اهل مجلس که از علما بودند، با او مذاکره کردند، قانع نشد. بعد مجلس به هم خورد. بعد که مجلس به هم خورد، همان منکر -این نقل مجلسی است- شب رفت در خانه اش، خوابش برد، بعد که خواب رفت، دید محشر به پاست، همان غوغایی که در آیات و در روایات است. عطش عطشا شدیدا . در نهایت عطش گرفتار شد، بعد نگاه کرد دید حوضی است که نه اولش پیداست و نه آخرش. متوجه شد که این حوض، حوض کوثر است. از عطش پناه برد به حوض، دید سه نفر ایستاده اند:
هر سه سیاه پوش، دو تا مرد، یک زن. پرسید اینها کیانند؟ به او گفتند: آن یکی پیغمبر خاتم است ، آن سیاه پوش دوم امیرالمؤمنین است، آن زن سیاه پوش فاطمه زهراست. پرسید: چرا سیاه پوشاند؟ این جور حجت تمام میشود. پرسید : چرا اینها سیاه پوشند؟ گفتند: مگر خبر نداری عاشورای حسین است. آمد خودش را رساند، درخواست کرد از بی بی عالم که یک جرعه از این آب به من بده. حضرت زهرا به او
نگاهی کرد، فرمود: تو همانی که منکر اجر گریه کنندگان بر مصیبت مهجه قلب منی؟
مجلسی فرمود: این مرد از خواب سراسیمه بیدار شد، دوان دوان آمد، آن جمع را پیدا کرد، گفت استغفار کنید، خدا مرا بیامرزد.
یا اباعبدالله تو چه کردی؟ چه کردی؟ امام هشتم بیانش این است: "إن یوم الحسین أقرح جفوننا". یک وقت کسی گریه میکند اما چشم، سرخ میشود ولی چشم امام هشتم مجروح است. چرا ؟ چون گفتنی نیست؛ نمیشود بیان کرد مصیبت را."انا لله وانا الیه راجعون"
انتهاي پيام/پ3