آغاز هفته بسیج، الحاق ایران به پیمان استعماری بغداد موسوم به «سنتو»، عملیات نصر 8، مرگ «حسن پیرنیا» معروف به «مشیرالدوله» نخست وزیر قاجار و ... از مهم‌ترین رخدادهای تاریخ امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 2شنبه 29 آبان 1391 خورشیدی برابر با 4 محرم 1434 هجری و 19 نوامبر 2012 میلادی است. مهم‌ترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:

مرگ «حسن پیرنیا» معروف به «مشیرالدوله» نخست وزیر قاجار و سیاستمدار (1314 ش)
حسن پیرنیا در سال 1251 ش در تهران به دنیا آمد. وی در سفر اول مظفرالدین شاه به اروپا، مترجم روسی شاه بود و در سال 1281 ش به سمت وزیر مختار ایران در روسیه منصوب شد و در هنگام مشروطیت، مامور تدوین نظامنامه مجلس گردید. پیرنیا پس از قتل اتابک اعظم، در کابینه مشیرالسلطنه به وزارت عدلیه رسید و پس از مدتی لقب مشیرالدوله گرفت. پیرنیا در 1293 به نخست‌وزیری رسید و اتفاقاتی نظیر قیام شیخ محمد خیابانی و غائله آذربایجان، آغاز نهضت جنگل و آغاز گردنکشی‌های رضاخان پهلوی برای به دست‌گیری قدرت، از جمله رویدادهای نوبت‌های دیگر نخست‌وزیری اوست.

حسن پیرنیا علاوه بر اینکه در ادوار دوم، سوم، چهارم، پنجم وششم نماینده مردم تهران در مجلس شورای ملی بود، همچنین چهار مرتبه نخست وزیر و بیست و چهار بار وزیر بوده است. وی در ده سال آخر عمر خود، غالباً به کارهای فرهنگی و علمی اشتغال داشت و آثاری همچون ایران باستان، نگاشت. همچنین وی سازمان دادگستری را پی‌ریزی کرد و علاوه بر تشکیل دیوان کشور و دادسراها، قانون محاکمات حقوقی و جزایی را به تصویب رساند. مشیرالدوله سرانجام در 29 آبان 1314 در 63 سالگی درگذشت.

قتل واعظ شهیر «سیدجمال الدین واعظ اصفهانی» از رجال مشروطه (1287 ش)
سیدجمال الدین واعظ همدانی معروف به سیدجمال اصفهانی در حدود سال 1242 ش در همدان به دنیا آمد. در بیست سالگی برای تحصیل رهسپار اصفهان شد و سپس ساکن تهران گردید. وی در جریان نهضت مشروطه از اطرافیان سیدعبداللَّه بهبهانی و سیدمحمد طباطبایی به شمار می‌رفت و یکی از رهبران مشروطه ایران محسوب می‌شد. به این دلیل محمدعلی شاه دستور بازداشت او را صادر کرد. وی پس از به توپ بستن مجلس قصد عزیمت به عتبات عالیات داشت که در راه شناسایی و دستگیر شد و پس از چند ماه زندان رفتن، در بیست و نهم آبان 1287 ش در 45 سالگی در زندان بروجرد به قتل رسید. مقبره وی در کنار شهر بروجرد واقع است و مردم به زیارت آن می‌روند. سیدمحمدعلی جمالزاده، نویسنده شهیر معاصر ایرانی مقیم اروپا، فرزند ارشد اوست.

زادروز زنی که سه بار رهبر هند شد
19 نوامبر زادروز بانو ایندیرا گاندی دختر نهرو است که سه بار نخست وزیر هند شد وی که در 1917 به دنیا آمده بود در سال 1984 به دست محافظانش کشته شد. ایندیرا در 1942 با یک روزنامه نگار پارسی به نام پیروز گاندی ازدواج کرد و از او دارای دو پسر شد. پیروز که بعدا نماینده مجلس هند شد در 1960 درگذشت. ایندیرا از منتقدان سیاست خارجی آمریکا بود و نه تنها با کمک شوروی برای هند یک ارتش نیرومند به وجود آورد بلکه این کشور را در سال 1974 اتمی و در 1980 فضایی کرد. یکی از هدف‌های اتمی کردن پاکستان، مهار شدن قدرت هند است. پاکستان از تجزیه هندوستان بوجود آمده است. با ایجاد پاکستان، ده‌ها میلیون پشتون جداشده از افغانستان با ترسیم خط مرزی «دوراند»، و نیز مناطقی از بلوچستان ایران به پاکستان انتقال یافتند. این مناطق را انگلستان در زمانی که حکمران هندوستان بود جدا کرده بود.

آغاز هفته بسیج

نام بسیج یادآور خاطره عزیزترین نهاد و بزرگ‌ترین مردان تاریخ ما است. نهادی که به تعبیر امام راحل تشکیل آن «یقینا از برکات و الطاف جلیه خداوند تعالی بود.» و «شجره طیبه و درخت تناور و پرثمری است که شکوفه های آن بوی بهار وصل و طراوت یقین و حدیث عشق می‌دهد. بسیج مدرسه عشق و مکتب شاهدان و شهیدان گمنامی است که پیروانش بر گلدسته های رفیع آن، اذان رشادت و شهادت سرداده اند. به بهانه صدور فرمان امام راحل (ره) مبنی بر تشکیل بسیج همگانی این روز و این هفته به نام بسیج نامگذاری شد.

الحاق ایران به پیمان استعماری بغداد موسوم به «سنتو» (1334 ش)
کنفرانس کشورهای عضو پیمان بغداد با شرکت نخست‌وزیران ایران، ترکیه، عراق، پاکستان و انگلستان و با حضور وزیر امورخارجه آمریکا در بغداد به ریاست نوری سعید، نخست‌وزیر عراق برگزار شد. در این کنفرانس، پیمان سنتو منعقد شد که این پیمان در اصل به منظور جلوگیری از نشر کمونیسم به کشورهای مجاور شوروی بود. حسین علاء نخست وزیر ایران چند روز قبل از برگزاری اجلاس، مورد سوء قصد یکی از اعضای سازمان فدائیان اسلام با نام مظفر ذوالقدر قرار گرفته و از ناحیه سر مجروح شده بود. اما به رغم این سوء قصد، در کنفرانس بغداد شرکت نمود. این سوء قصد، نارضایتی افکار عمومی ایران را از شرکت در این دسته بندی نظامی به نفع غرب، نشان می‌داد. سرانجام پس از پیروزی انقلاب اسلامی، ایران از عضویت این پیمان استعماری خارج شد و سنتو عملاً منحل گردید.

درگذشت «ابن ناقیا» شاعر و ادیب بغدادی (485 ق)
ابوالقاسم عبداللَّه بن محمد بن حسن بن ناقیا بغدادی مشهور به ابن ناقیا، شاعر، کاتب و ادیب معروفِ اهل بغداد بود. او به خاطر طبع روانی که داشت، شاعری چیره دست شد و صاحب نظران، شعر او را به زیبایی و شیوایی ستوده‌اند. ابن ناقیا در دیوان شعرِ خود به نام «مقامات»، مفاسد اجتماعی را در قالب حکایت و طنز بیان کرده است. دیوان رسائل، مختصَر اغانی و مِلحُ المَمالِح از دیگر آثار اوست. ابن ناقیا به هنگام مرگ 75 سال داشت و در مقبره‌ی بابُ الشام در بغداد مدفون گشت.

عملیات نصر 8

در تداوم سلسله عملیاتی که در جبهه شمال غرب انجام شد، ضرورت اجرای عملیات به منظور فراهم سازی عملیات بزرگ و گسترده در این جبهه بیش از پیش احساس می‌شد. به همین دلیل به رغم دشواری‌های موجود، عملیات نصر 8 با هدف تصرف ارتفاع گرده رشو در نتیجه تسلط بر بخشی ازرودخانه قلعه چولانو تسهیل عبور نیروها از سوی سپاه پاسداران طراحی شد.

برخی از رویدادهای 19 نوامبر
1820: ناتانیل پالمر به منطقه منجمد جنوبی رسید و آن را قاره Antarctica نامید.
1912: در جریان نخستین جنگ بالکان، صرب‌ها شهر بیتولا را تصرف کردند و با این رویداد، مقدونیه پس از 5 قرن از دست امپراتوری عثمانی خارج شد.
1919: سنای آمریکا قراردادهای پایان جنگ جهانی اول معروف به پیمان ورسای را رد کرد.
1929: دولت وقت ایران پادشاهی محمد نادرخان بر افغانستان مستقل را برسمیت شناخت. افغانستان بیش از دو هزار سال بخش خاوری ایرانزمین (پرشیا) را تشکیل می‌داد. انگلیس این بخش را از ایران جدا کرد و نامش را افغانستان گذارد.
1321: به هیات نظارت اسکناس اجازه داده شد که تا هر مقدار که لازم باشد اسکناس تازه منتشر کند! که متعاقب آن قیمت‌ها سریعا بالا رفت و ایران سال‌ها گرفتار تورم پول بود تا این که اسکناسهای درشت‌تر از 20 تومانی را جمع آوری کردند.
1946: افغانستان عضو سازمان ملل شد.


برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار