پیام «امام خمینی» از پاریس به ملت ایران به مناسبت ماه محرم، انحلال پلیس جنوب از سوی رضاخان، انتشار اولین جدول کلمات متقاطع در امریکا، روز جهانی تلویزیون و ... از مهم‌ترین رخدادهای تاریخ امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 4شنبه 1 آذر 1391 خورشیدی برابر با 6 محرم 1434 هجری و 21 نوامبر 2012 میلادی است. مهم‌ترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:

پیام «امام خمینی» از پاریس به ملت ایران به مناسبت ماه محرم (1357 ش)
در آستانه ماه قیام، حضرت امام خمینی (ره)، ضربه نهایی را بر پیکر در حال فرو ریختن رژیم وارد آوردند. امام، حلول ماه محرم را که به نسل‌ها در طول تاریخ، راه پیروزی بر سر نیزه آموخته است، سرآغاز پیروزی بر جنود ابلیس و محو کلمه باطل شمردند و عموم ملت ایران را به قیام یکپارچه و با تمام قدرت برای ادامه و گسترش مخالفت با شاه و به زیر کشیدن او از سلطه خطرناکش دعوت نمود.

 در این پیام، امام خمینی (ره) خطاب به همه اقشار ملت ایران فرمود: «همه به سوی برچیده شدن سلسله ستمگر پهلوی و برقراری جمهوری اسلامی مبتنی بر احکام مترقی اسلام به پیش، که پیروزی از آنِ ملتِ بپا خاسته است. خطبای محترم و گویندگان عزیز، بیش از پیش به تکلیف الهی خود که افشاگری جرایم رژیم است عمل فرمایند.»

انحلال پلیس جنوب از سوی رضاخان (1300 ش)
پلیس جنوب در ابتدا برای تامین منافع انگلستان در جنوب ایران به وجود آمده بود. اما با روی کار آمدن رضاخان به وزارت جنگ و تقویت نیروهای نظامی ایران، دولت انگلیس دیگر نیازی به این تشکیلات پرهزینه نمی‌دید. از این رو در اوایل شهریور 1300 ش، بخشی از نیروهای پلیس جنوب مستقر در اصفهان با 1500 نیرو منحل شد و پس از مدتی، نیروی متحدالشکل قزاق‌ها به وجود آمد. انحلال پلیس جنوب فوایدی برای انگلستان داشت. نخست آن که مانع بهانه‌جویی روس‌ها بود که به تازگی شمال ایران را تخلیه کرده بودند و نسبت به حضور انگلستان در ایران حساسیت نشان می‌دادند. دوم این که مخالفت‌های داخلی‌که از حضور نیروهای بیگانه در کشور ایجاد می‌شد، از میان می‌رفت و در هر صورت انگلستان از تحمل مخارج آن رهایی می‌یافت.

رحلت عالم فرزانه آیت اللَّه «میرزا حبیب اللَّه مدرس» (1332 ش)
میرزا حبیب اللَّه عسکری اشتهاردی در حدود سال 1271 ش در اشتهارد به دنیا آمد. وی برای ادامه تحصیل راهی نجف شد و پس از اتمام سطوح، از درس خارج دو استاد بزرگ حوزه نجف سید ابوالحسن اصفهانی و شیخ الشریعه اصفهانی بهره‌ای وافر برد. آیت‌اللَّه اشتهاردی در سی سالگی، پس از اخذ اجازات اجتهاد، بنا به خواست آیت‌اللَّه سید ابوالحسن اصفهانی، راهی حوزه سامرا گردید و به تدریس سطوح عالی و درس خارج مشغول شد به طوری که در سامرا به عنوان یکی از مدرسان عالی مقام حوزه شهرت یافت. سرانجام این عالم بزرگوار پس از مدتی سکونت در قم و پس از مدتی بیماری، در اول آذر 1332 ش در 62 سالگی دار فانی را وداع گفت و در قبرستان شیخان قم به خاک سپرده شد.

آغاز هفته روشن دلان

وفات عالم و محدث شهیر شیعه «سید رضی» گردآوردنده نهج‌البلاغه (406 ق)
محمد بن حسین، معروف به سیدرضی در سال 359 قمری دیده به جهان گشود. سیدرضی از بزرگان شیعه و دارای مقام و منزلت در دولت بنی‌عباس و دولت آل‌بویه بود و برادرش، سید مرتضی، از بزرگان شیعه در قرن پنجم ه. ق است. سیدرضی از همان اوایل کودکی به محضر درسِ شیخ مفید حاضر شد و به همراه برادر، مراتب ترقی و کمال را پیمود. وی در 30 سالگی، کل قرآن را در مدت کوتاهی حفظ نمود. سید، همه‌ خلفای بنی‌عباس را غاصبان خلافت و ولایت و حکومت اسلامی می‌دانست و با اشعار خود، سعی در بیان حقایق و طرح عقاید انقلابی خود داشت. شیخ طوسی، مفید نیشابوری، مهیار دیلمی و ابوالحسن هاشمی و... از شاگردان سیدرضی هستند.

معانی القرآن، تَلخیصُ البَیان عن مجازاتِ القرآن از جمله تالیفات اوست. شریف رضی در اقدامی بی‌نظیر، کلمات، خطابه‌ها، نامه‌ها و مواعظ امام علی (ع) را گردآوری کرد و با نام «نهج البلاغه» به جامعه‌ بشری اهدا نمود. سیدرضی اولین کسی است که مکانی برای تحصیل طلاب علوم دینی تهیه کرد و آن را دارالعلم نامید. سرانجام، سیدرضی در محرم سال 406 قمری در 47 سالگی جان به جان آفرین تسلیم کرد. بدن پاک سید را پس از تشییعی با شکوه در منزلش به امانت به خاک سپرده و بعدها به حرم امام حسین (ع) در کربلا منتقل کردند.

انتشار اولین جدول کلمات متقاطع در امریکا (1913 م)
اولین جدول کلمات متقاطع منتشر شده بوسیله یک روزنامه نگار به نام «آرتورواین» اهل لیورپول طراحی و ساخته شد که به‌عنوان مبتکر بازی‌های مشهور جهان شناخته شده است. 21 دسامبر 1913 تاریخ چاپ این جدول در روزنامه‌ای به نام دنیای نیویورک است.

جنگ خیابانی با روس‌ها در همدان
کلنل محمد تقی خان پسیان افسر ژاندارم سی‌ام آبان 1294 هجری (21 نوامبر 1915 میلادی) شهر همدان را از ارتش روسیه پس گرفت. شرح این نبرد خونین عمدتا خیابانی در کتب تاریخ جنگ جهانی اول که در غرب به چاپ رسیده تحت عنوان «قهرمانی‌های ژاندارم‌های ایرانی در همدان» آمده است، زیرا نیروی ژاندارم فاقد سلاح سنگین و شمار نفرات آن به مراتب کمتر از سربازان روس بود. کلنل که می‌دانست سربازان روس آموزش جنگ خیابانی ندیده‌اند آنان را به کوچه های شهر کشانید و در آنجا درهم کوبید و بیرون راند.

اختراع فنوگراف (گرامافون)
21 نوامبر 1877 توماس ادیسون مخترع آمریکایی اعلام کرد که در آزمایشگاه خود (واقع در منلو پارک نیوجرسی) دستگاه فنوگراف (گرامافون) ساخته است و این دستگاه قادر به ضبط و پخش صدا است. این دستگاه در اندک مدتی تکامل یافت، به صورت استفاده فردی درآمد و قابل استفاده در خانه و دفتر شد. ادیسون این اختراع خودرا سه ماه بعد (19 فوریه 1878) به ثبت داد.

روز جهانی تلویزیون
مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال 1996، بیست و یک نوامبر را به عنوان روز جهانی تلویزیون تعیین کرد. سازمان ملل متحد، هدف از این اقدام را ترغیب ملل به تبادل برنامه های تلویزیونی به ویژه برنامه‌هایی اعلام کرد که برای گسترش صلح، توسعه اجتماعی و اقتصادی و تقویت مسائل فرهنگی جامعه ساخته می‌شود.

عملیات نصر 9، توسط نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران (1366 ش)

عملیات نصر 9 در اول آذر سال 1366 با رمز مبارک یا مولای متقیان در منطقه عملیاتی حاج عمران توسط رزمندگان نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران با هدف آزادسازی دامنه جنوبی ارتفاعاتِ معروف به تپه شهدا به اجرا درآمد. دشمن به خاطر کوهستانی بودن منطقه نتوانست از امکانات زرهی خود استفاده کند و ناچار با به جای گذاشتن بیش از چهار هزار کشته و زخمی و یکصد اسیر، به عقب رانده شد. پس از این عملیات، موقعیت رزمندگان با دفع پاتک‌های دشمن تثبیت گردید و با حضور بر ارتفاعات منطقه، بر قسمت وسیعی از خاک عراق مسلط گشتند.

1 آذر در هشت سال دفاع مقدس
انهدام ده‌ها دستگاه انواع خودرو نظامی وچندین انبار مهمات و کشته و زخمی شدن بیش از چهارهزارعراقی 66

برخی از رویدادهای 21 نوامبر
1768: انگلیسی‌ها سرخپوستان (بومیان) امریکا را در منطقه «ستانویسک» شکست دادند و اراضی جنوب رودخانه اهایو را از آن‌ها گرفتند و به مهاجران اروپایی دادند.
1871: فندک (وسیله روشن کردن سیگار) ساخته شد.
1916: فرانتس ژوزف امپراتور اتریش در حالی که کشور او درگیر جنگ جهانی اول بود در 86 سالگی درگذشت. وی 68 سال سلطنت کرده بود.
1913: سی‌ام آبان 1288 خورشیدی مجلس شورای ملی به پاس جانفشانیهای ستارخان و باقرخان به احیاء مشروطیت، به ستارخان لقب «سردار ملی» و به باقرخان «سالار ملی» داد.
1977: هواپیمای مسافربری مافوق سرعت صوت «کنکورد» نخستین پرواز از لندن به نیویورک را انجام داد. این نوع هواپیما که زمان پرواز میان دو قاره را کوتاه کرده بود و سریع‌تر از گردش کره زمین به دور خود (تغییر ساعت) پرواز می‌کرد در نوامبر 2003 به دلیل گرانی هزینه و نبودن مسافر که بتواند بلیت گران آن را بخرد از سرویس خارج شد.
1990: اعلامیه پایان جنگ سرد در پاریس امضاء شد.
2002: ناتو اتحادیه نظامی غرب از چند کشور عضو پیمان ورشو سابق ازجمله رومانی، بلغارستان، لیتوانی، لتونی، استونی و اسلواکی دعوت کرد که به آن اتحادیه بپیوندند. لیتوانی، لتونی و استونی از کشورهای شوروی پیشین هستند.

برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار