آغاز انتشار روزنامه «مجلس» در تهران، تصویب تشکیل کشور فلسطین از سوی مجمع عمومی سازمان ملل، درگذشت احمد آقالو، تعطیلی مسجد جاوید تهران و ... از مهم‌ترین رخدادهای تاریخ امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز ۵ شنبه ۲ آذر ۱۳۹۱ خورشیدی برابر با ۷ محرم ۱۴۳۴ هجری و ۲۲ نوامبر ۲۰۱۲ میلادی است. مهم‌ترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:

آغاز انتشار روزنامه «مجلس» در تهران (۱۲۸۵ ش)

پس از صدور فرمان مشروطیت و تشکیل مجلس شورای ملی و ازدیاد قدرت روحانیت، از طرف مظفرالدین شاه قاجار، فرمانی مبنی بر تاسیس و انتشار روزنامه‌ای به نام مجلس صادر شد. در این میان صریحاً امر داده شده بود که دولت حق سانسور مندرجات روزنامه را ندارد. این روزنامه یکی از روزنامه‌های معتبر و پر مطلب دوران مشروطیت به شمار می‌رود. روزنامه مجلس که به صورت خبری، سیاسی و اجتماعی، در هشت صفحه با چاپ سربی، هفته‌ای چهار شماره منتشر می‌شد، علاوه بر درج اخبار داخلی و خارجی، کلیه مذاکرات مجلس شورای ملی ایران را منعکس می‌کرد. سردبیری این روزنامه برعهده ادیب الممالک فراهانی از ادبا، شعرا و نویسندگان مشهور آن زمان بود.

تعطیلی مسجد جاوید تهران به دلیل انجام فعالیت‌های ضد رژیم پهلوی در آن (۱۳۵۳ ش)
آیت‌اللَّه دکتر محمد مفتح امامت مسجد جاوید تهران را برعهده گرفت و این مکان را به صورت محلی برای تجمع و تشکُّل نیروهای مسلمان و مبارز تبدیل کرد و آن را به سنگری دیگر در راه دفاع از ارزش‌های اسلامی و انقلابی قرار داد. در این مسجد، جوانان مذهبی و نسل تحصیلکرده دانشگاهی، علاوه بر استفاده از محضر سخنرانان، از کتابخانه مجهز و پر بار آن و نیز کلاس‌های گوناگون که در رشته‌های تفسیر قرآن، نهج البلاغه، اصول عقاید، اقتصاد اسلامی، تاریخ ادیان و جامعه‌شناسی و... بهره می‌بردند. حضور شورانگیز و پرنشاط نسل جوان، سخنرانی‌های روشنگرانه انقلابیون، فعالیت‌های وسیع ضد رژیم و انتشار اعلامیه‌های گوناگون از این مکان، بر رژیم طاغوت گران آمد و باعث شد تا سرانجام در سوم آذر ۱۳۵۳ ش، پس از سخنرانی آیت‌اللَّه خامنه‌ای در آن، مسجد جاوید با هجوم مزدوران ساواک تعطیل گردد و امام جماعت آن، آیت‌اللَّه شهید مفتح، دستگیر و زندانی شود.

رحلت عالم مجاهد آیت‌اللَّه «سیدمهدی روحانی» (۱۳۷۹ ش)
آیت‌اللَّه سید مهدی روحانی در سال ۱۳۰۳ ش در قم به دنیا آمد. آیت‌اللَّه روحانی در ۱۹ سالگی جهت ادامه تحصیل علوم دینی راهی نجف گردید. ایشان سپس در قم به درس حضرات آیات عظام سیدحسین بروجردی، سیدمحمد محقق داماد، سیدمحمد حجت کوه‌کمره‌ای، سید محمدتقی خوانساری و علامه طباطبایی حضور یافت و مدارج علمی را پیمود. ایشان پس از پیروزی انقلاب اسلامی در جهت تقویت و حمایت از نظام، از هیچ کوششی فروگذار نکرد و سه بار به عنوان نماینده مردم قم و اراک در مجلس خبرگان حضور داشت. تاریخ فِرق و مذاهب اسلامی در ۲ جلد، تفسیر سوره فجر و احادیث اهل البیت عن طریق اهل السنة از آثار ایشانند. سرانجام این یار وفادار امام و انقلاب در سوم آذر ۱۳۷۹ ش در ۷۶ سالگی به دیدار معبود شتافت و در حرم حضرت معصومه (س)، به خاک سپرده شد.

درگذشت احمد آقالو؛ بازیگر توانمند (۱۳۸۷ ش)
احمد آقالو در سال ۱۳۲۸ ش در قزوین به‌دنیا آمد. وی دانش‌آموخته تئا‌تر از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران بود. آقالو، فعالیت حرفه‌ای خود در تئا‌تر را از دهه ۱۳۵۰ ش آغاز کرد. بازی باورپذیر و بیان گیرایش باعث شد حضوری چشم‌گیر و مورد پسند منتقدان، مخاطبان و نیز اهالی و خانواده تئا‌تر داشته باشد. او که از شاگردان حمید سمندریان بود، در نمایش‌های بسیاری به ایفای نقش پرداخت. «همشهری پرسه» (مهدی هاشمی)، «ازدواج می‌سی‌سی‌پی» (حمید سمندریان)، از جمله آثار تئاتری آقالو محسوب می‌شوند. شاید عرصه تلویزیون و حضور آقالو در مجموعه تلویزیونی «سلطان و شبان» به کارگردانی داریوش فرهنگ و بازی زیبایش در نقش کاتب بود که باعث شد چهره‌اش شناخته‌تر شود.

آقالو در سینما طی نزدیک به ۲۵ سال فعالیت خود، نظر بسیاری از منتقدان و اهالی سینما را به خویش جلب کرد. از جمله فیلم‌های شاخصش می‌توان به «تمام وسوسه‌های زمین» (حمید سمندریان)، «عبور از تله» (غلامرضا رمضانی)، «مهره» (محمدعلی سجادی)، «گاهی به آسمان نگاه کن»، «یک تکه نان» و «پاداش» (هر سه به کارگردانی کمال تبریزی) اشاره کرد. آقالو به‌علت بیماری سرطان استخوان در روز سوم آذرماه سال ۱۳۸۷ هجری شمسی در سن پنجاه و نُه سالگی دار فانی را وداع گفت.

قرار گرفتن پرچم ایران برای نخستین بار بر فراز قطب شمال (۱۹۵۱ م)

تصویب تشکیل کشور فلسطین از سوی مجمع عمومی سازمان ملل متحد (۱۹۷۴ م)
مسئله فلسطین در واقع از نخستین مسایلی است که در مجمع عمومی سازمان ملل متحد مطرح گردید. با این حالْ بسیاری از قطعنامه‌های سازمان ملل با در نظر گرفتن مطامع قدرت‌های بزرگ و صهیونیست‌ها صادر می‌گردید. دولت نژادپرست اسرائیل به استناد یکی از همین قطعنامه‌ها در ۱۴ ماه مه ۱۹۴۸ م اعلام موجودیت نمود. در این می‌ان، مسئله فلسطین علی‌رغم تلاش‌های مستقیم و غیرمستقیم کشورهایی چون امریکا و انگلستان، به واسطه مبارزات حق‌طلبانه مردم فلسطین همیشه به عنوان یکی از مسائل روز مطرح ماند. مظلومیت و آوارگی این ملت و از سوی دیگر ظلم و جنایات فراوان و وحشتناکی که سردمداران رژیم صهیونیستی در حق مردم فلسطین انجام می‌دادند باعث شد تا این مسئله در مجامع جهانی مطرح شود.

تولد «ابوسهل کوهی» ریاضی‌دان و منجم ایرانی (۳۲۹ ق)
ابوسهل کوهی ریاضی‌دان و منجم ایرانی، بیشتر روزهای عمرش را در مراکز علمی شهر بغداد که در آن عصر از رونق علمی برخوردار بود، به مطالعه و تحقیق، سپری کرد و نزدیک به سی سال به رَصَد ستارگان و مسایل مربوط به آن‌ها پرداخت. ابوسهل کوهی در نتیجهٔ تحقیقات خود، موفق به ساخت رصدخانه‌ای شد که مورد استفادهٔ دانشمندان پس از او قرار گرفت. از کتاب‌های متعدد او، صنعت اُسطُرلاب و دوایر حماسه قابل اشاره‌اند.

درگذشت فقیه بزرگ «آیت اللَّه ملاعلی زنجانی» (۱۲۹۰ ق)
ملاعلی زنجانی از علما و فقهای قرن سیزدهم هجری قمری و از پرورش یافتگان حوزهٔ درس شیخ محمدتقی، صاحب «هدایةُالمسترشدین» و از معاصران شیخ مرتضی انصاری بوده و برخی از بزرگان چون میرزا حبیب‌اللَّه رشتی از شاگردان وی می‌باشند. او در کنار تدریس، به رفع نیازهای دینی و دنیوی مردم نیز اهتمام می‌ورزید. برخی از آثار به جای ماندهٔ وی عبارتند از: تفسیر قرآن، جوامع الاصول، السؤال و الجواب، الصّید و الذِّباحة، معدَنُ الاسرار، نوامیسُ الاُصول.

کشته شدن «فرناندو ماژِلان» دریانورد پرتغالی و پیشاهنگ استعمار (۱۵۲۱ م)

فرناندو ماژلان، دریانورد پرتغالی در هفتم مه سال ۱۴۸۰ م متولد شد و سفر بزرگ دریایی خود را از سال ۱۵۱۹ م در ۴۹ سالگی با پنج کشتی آغاز کرد. ماژلان پس از رسیدن به سواحل امریکای جنوبی، تنگه‌ای را در جنوب این قاره کشف کرد که به نام خود او، تنگه ماژلان، نامیده شد. ماژلان و ملوانان وی از طریق این تنگه به اقیانوس آرام رسیدند، اما مدت‌ها در این اقیانوس گرسنه و سرگردان بودند تا آن‌که به جزایر فیلیپین رسیدند. ماژلان به دلیل دخالت در امور بومیان این سرزمین، در طی نبردی با آنان، در ۲۳ نوامبر ۱۵۲۱ م در ۴۱ سالگی کشته شد. اکتشافات ماژلان، راه را برای استعمار این مناطق آغاز کرد و دولت‌های استعماری آن‌ها، سال‌ها به استثمار این مناطق پرداختند.

۳ آذر در هشت سال دفاع مقدس
اجرای آتش در سوسنگرد از نزدیکی شهر گلوله باران شدید آبادان ۵۹
نتیجه عملیات در سومار آتش توپخانه بر روی گیلان غرب ۵۹
عملیات هوایی دشمن و خودی. ۵۹

برخی از رویدادهای ۲۳ نوامبر
۱۹۳۰: الیجاه محمد در شهر دیترویت (ایالت می‌شیگان آمریکا) جمعیت «ملت مسلمان» را تاسیس کرد.
۱۹۷۱: دولت پکن (بیژینگ) برکرسی قدرت‌های فاتح جنگ جهانی دوم در شورای امنیت نشست. مجمع عمومی سازمان ملل در ۲۵ اکتبر ۲۰۰۵ رای به انتقال کرسی چین در آن سازمان، ارکانهای مربوط و ازجمله شورای امنیت به دولت پکن داده بود.
۱۹۸۰: ارزش طلا به بالا‌ترین سطح خود تا این روز یعنی هر اونس ۸۵۰ دلار رسید. چند سال پیش از آن هر اونس طلا ۱۶۱ دلار بود.
۱۹۸۰: یک رشته زمین لرزه در جنوب ایتالیا، بیش از چهار هزار و هشتصد تن از ساکنان منطقه را بی‌جان ساخت.

برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار