به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران؛ امروز جمعه ۳ آذر ۱۳۹۱ خورشیدی برابر با ۸ محرم ۱۴۳۴ هجری و ۲۳ نوامبر ۲۰۱۲ میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:
تاسوعای حسینی (۶۱ ق)
روز تاسوعا یا روز نهم ماه محرم آخرین روزی است که حسین بن علی (ع) سومین امام شیعیان و یارانش شبانگاه آن را درک کردهاند و این روز به شب عاشورا پیوند خوردهاست. شیعیان این روز را منتسب به عباس بن علی (ع) نیز میدانند، و این روز را بسان روز عاشورا گرامی داشته و در آن به سوگواری میپردازند.
تاسوعا بزرگداشت شهادت اسوه ایثار، ادب و دلاوری بزرگ مردی است که با گذشت بیش از هزار و چهارصد سال، هنوز تاریخ، روشن از کرامتهای اوست و نام او با وفا و ادب و مردانگی همراه است.
رحلت آیت اللَّه «سیداحمد فقیه امامی» عالم برجسته اصفهان (۱۳۷۲ ش)
آیتاللَّه سیداحمد فقیه امامی اصفهانی در سال ۱۳۱۲ ش در اصفهان به دنیا آمد. وی پس از اتمام مقدمات در زادگاه خود راهی قم شد و از حضرات آیات سید محمد باقر سلطانی طباطبایی، سید حسین بروجردی، امام خمینی (ره) و علامه طباطبایی بهره جست. آیتاللَّه امامی سپس در اصفهان به تدریس روی آورد و سالیانی طولانی به پرورش طلاب علوم دینی همت گماشت. از جمله خدمات ایشان تأسیس کتابخانه عظیم الزهرا (س) در اصفهان با بیش از ۶۰ هزار جلد کتاب میباشد. همچنین آیات معجزه آسای قرآن، بشر و رسالت او، چرا جمهوری اسلامی و روش رهبران انقلابی ما، از جمله تالیفات ایشان است. این عالم ربانی سرانجام در ۴ آذر ۱۳۷۲ ش در ۶۰ سالگی دارفانی را وداع گفت و پس از تشییعی با شکوه، در اصفهان به خاک سپرده شد.
انهدام ساختمان بانک استقراضی روس به دست مردم تهران (۱۲۸۴ ش)
به دنبال تاسیس بانک شاهنشاهی ایران توسط انگلیسیها، روسها نیز کوشیدند امتیاز تاسیس بانک را به دست آورند. آنان پس از کسب امتیاز تاسیس بانک استقراضی درصدد برآمدند ساختمانی برای انجام امور بانکی بنا کنند. از این رو، زمین موقوفه و متروکهای جنب یک امامزاده و مدرسه را که گورستانی نیز در آن قرار داشت برای این کار مناسب دیدند. روسها در اثنای کار، استخوانها و اجساد تازه مردگان را کشف کردند ولی با بیاعتنایی آنها را در چاهی ریختند.
به دنبال آن، یکی از روحانیان در حین سخنرانی در ماه مبارک رمضان، مردم را به بازداشتن کار ساخت بانک تحریک کرد تا اینکه در ادامه این شورش، کارکنان امامزاده و طلاب علوم دینی به همراه مردم به ساختمان یورش برده و بنای نیمه ساز آن را با خاک یکسان نمودند. حادثه انهدام بانک روس، پس از واقعه مربوط به موسیو نوژ بلژیکی و اهانت او به روحانیان شیعه و نیز تنبیه تجار تهران به دست حاکم شهر، از تحولات مهمی بود که سرانجام به رویداد مشروطیت در ایران انجامید.
رحلت حکیم «محمدهادی فرزانه» معروف به «حکیم فرزانه» (۱۳۴۴ ش)
شیخ محمدهادی فرزانه معروف به حکیم فرزانه، در سال ۱۲۶۳ ش در شهرضای اصفهان به دنیا آمد. وی مقدمات را در زادگاهش آموخت و برای تکمیل تحصیلات راهی اصفهان شد و در محضر استادانی چون حضرات آیات سید محمدباقر دُرچهای، ملاعبدالکریم گزی و میرزا نصراللَّه حکیم و... حاضرشد. حکیم فرزانه از آن پس در زادگاه خود، شهرضا، به تدریس حکمت و فلسفه پرداخت و شاگردان فرهیختهای تربیت نمود. زندگی ایشان در کمال سادگی و قناعت بود و زر و زیور دنیا، او را نفریفت. ایشان سرانجام در چهارم آذر ۱۳۴۴ ش در ۸۱ سالگی درگذشت.
درگذشت «جبار باغچهبان» بانی مدارس استثنایی در ایران (۱۳۴۵ ش)
جبار باغچهبان در سال ۱۲۶۴ ش در قفقاز به دنیا آمد و پس از اتمام تحصیلات، در یک مدرسه در ایروان به تدریس مشغول شد. پس از مدتی با تجارب فراوان به ایران آمد و در سال ۱۳۰۳ شمسی اولین کودکستان ایرانی را به نام «باغچه اطفال» در تبریز تأسیس کرد. در همان سال سه کودک ناشنوا نیز در این مدرسه ثبتنام کردند و این آغازی بود برای تلاش باغچهبان تا بتواند سخن گفتن را به این کودکان بیاموزد. او برای تعلیم خواندن و نوشتن برای کودکان و نوسوادان، روش تعلیم الفبا را که امروزه در سراسر کشور رایج است به وجود آورد. او همچنین اولین مدرسه کودکان ناشنوا را در سال ۱۳۱۲ در تهران تأسیس کرد.
جبار باغچهبان برای هموار کردن راه زبان آموزی کودکان ناشنوا راهی را انتخاب کرد که در سراسر جهان با نام الفبای گویای باغچهبان به عنوان مترقیترین روش شناخته شده است. وی همچنین در سال ۱۳۲۲ جمعیت حمایت از کودکان کرولال را تأسیس کرد و کتابهایی از قبیل اسرار تعلیم و تربیت، الفبای آسان، برنامه کار آموزگار، زندگانی کودکان و رباعیات باغچهبان را به نگارش درآورد. سرانجام وی در ۴ آذر سال ۱۳۴۵ ش در ۸۱ سالگی در تهران دار فانی را وداع گفت.
ارتحال فقیه بزرگوار آیت اللَّه «میرزا احمد سرایی» (۱۳۶۰ ش)
میرزا احمد سرایی در سال ۱۲۹۰ ش در قریه سرای تبریز به دنیا آمد و مقدمات را در تبریز فرا گرفت و سپس به قم رفت و در حلقه درس حضرات آیات سید شهابالدین مرعشی نجفی و میرزا جوادآقا ملکی تبریزی نشست. از آن پس راهی نجف گردید و از محضر عالمان بزرگ زمان بهرهها برد تا به اجتهاد دست یافت. این فقیه بزرگوار از آن پس به وطن بازگشت و به تدریس و ترویج دین و تبلیغ احکام پرداخت. ایشان علاوه بر اهتمام در ساخت بناهای عام المنفعه، به بحث، مناظره و مجادله حسنه با منحرفین اعتقادی، مسافرت به ممالک مختلف اسلامی برای تبلیغ و ارشاد و تربیت مبلغ و طلاب علوم دینی مشغول بود. این عالم ربانی سرانجام در چهارم آذر ۱۳۶۰ ش در هفتاد سالگی درگذشت.
درگذشت استاد «محمود کریمی» استاد آواز ایران (۱۳۶۳ ش)
محمود کریمی (۱۳۰۶- ۱۳۶۳) در موسیقی ایران شخصیت بینظیر و استثنایی است؛ او سالها به تدریس ردیف آوازی موسیقی ایران پرداخت و هنوز هم ردیف آوازیش، بهترین ردیف برای آموزش آواز و مرجع خوانندگان است. جایگاه محمود کریمی از این نظریگانه است که شاید در موسیقی ایرانی برای اولین بار بوده، کسی که خواننده حرفهای نیست (محمود کریمی کنسرت رسمی نداشته) اینگونه مورد تایید و حتی مرجع موسیقیدانان قرار گیرد.
جواب ردّ حضرت ابوالفضل العباس (ع) به امان نامه شمر (۶۱ ق)
شمر بن ذی الجوشن در عصر روز نهم محرم، چون دید که عمربن سعد مهیّای نبرد با امام حسین (ع) است، به نزدیک خیام حسینی آمد و بانگ زد که: فرزندان خواهرم کجایند؟ منظورش حضرت عباس و سه برادرش به نامهای عبداللَّه، جعفر و عثمان بود که از فرزندان فاطمه امالبنین (س) بودند. آن مجلّله از قبیله بنیکلات و شِمر هم از همین قبیله بود. امام حسین (ع) که صدای شمر را شنید به برادرانش دستور داد که جواب شمر را بدهید، اگرچه او فاسق است ولیکن با شما قرابت و خویشی دارد. حضرت عباس (ع) به همراه سه برادرش به نزد شمر رفتند.
شمر برای آنان، امان نامهای آورده بود، مشروط بر اینکه از یاری حسین (ع) دست بردارند و سپاهش راترک گویند. حضرت عباس (ع) فرمود: بریده باد دستهای تو و لعنت باد بر امانی که برای ما آوردهای.ای دشمن خدا! ما را امر میکنی که دست از برادر و مولای خویش برداریم و سر در طاعت ملعونان برآوریم. آیا ما را امان میدهی ولی برای پسر رسول خدا (ص) امانی نیست؟ شمر از شنیدن این پاسخ دندانشکن، خشمناک شد و به لشکرگاه خویش برگشت. در این شب، امام حسین (ع) برادر خود حضرت اباالفضل را به اردوگاه دشمن فرستاد که آن شب را مهلت بخواهد، برای اینکه امام و یارانش به نماز و راز و نیاز با خداوند بپردازند.
مرگ «ژرژ کِلْمانسو» سیاستمدار و نخست وزیر فرانسه (۱۹۲۹ م)
ژُرژْ کِلْمانْسو، سیاستمدار معروف فرانسوی، در ۲۸ سپتامبر ۱۸۴۱ م در فرانسه به دنیا آمد. وی از پانزده سالگی به عنوان خبرنگار جنگی راهی امریکا شد و در جنگهای انفصال و ضدبردهداری به خبرنگاری مشغول بود و بر ضد حکومت ناپلئون سوم به مبارزه پرداخت. وی از سال ۱۸۷۶ م عضو مجلس نمایندگان فرانسه شد. کلمانسو در سال ۱۹۰۲ م، به سناتوری رسید و از سال ۱۹۰۶ م نیز به مدت سه سال به نخستوزیری فرانسه انتخاب شد. از زمان وی، دین از سیاست جدا شد و امور مذهبی ارتباطی با امور سیاسی نداشت.
کلمانسو در سال ۱۹۱۷ م و در کشاکش جنگ جهانی اول، مجدداً نخستوزیر شد و پس از جنگ، کنفرانس صلح ورسای را تشکیل داد. در جریان این کنفرانس بود که پیشنهاد تشکیل جامعه ملل، تحقق عملی یافت. کلمانسو در سالهای پایانی عمر به سیر و سفر و تألیف و نگارش مشغول شد. مهمترین اثر وی «در غروب اندیشهام» نام دارد که خطابْ گونهای از یک فیلسوف پیر به نسل جوان میباشد. ژرژ کلمانسو که به سبب دفاع از فرانسه به ببر فرانسه معروف شده بود سرانجام در ۲۴ نوامبر ۱۹۲۹ م در ۸۸ سالگی درگذشت.
کشف الکتریسیته توسط «مایکل فارادِی» دانشمند انگلیسی (۱۸۳۱ م)
مایکل فارادِی، به علم الکتروشیمی علاقه فراوانی داشت. وی در این راه تجربههای زیاد آموخت و موفق به کشف قوانین الکترولیز شد. از کارهای دیگر این فیزیکدان، اختراع موتور الکتریکی بود که در آن، برای اولین بار در تاریخ علم، نیروی مغناطیسی به نیروی الکتریکی تبدیل گردید.
با این حال، کار مهم فارادِی در زمینه الکتریسیته بود که در ۲۴ نوامبر ۱۸۳۱ م موفق به کشف آن شد. مایکل فارادِی، نخستین اکتشافات مهم خود را در زمینه الکترومغناطیس و روش انتقال نیروی برق و استفاده از آن برای ایجاد حرارت و روشنایی، در نیمه اول قرن نوزدهم عرضه کرد.
۴ آذر در هشت سال دفاع مقدس
اجرای آتش و تحرک زمینی مجدد عراق در سوسنگرد. ۵۹
قوت گرفتن احتمال حمله وسیع عراق به سوسنگرد.
شهادت ۱۹ تن از رزمندگان خودی به دست ضدانقلاب در دو محور بوکان - مهاباد و اطراف بانه. ۶۰
برخی از رویدادهای ۲۴ نوامبر
۱۹۰۳: «استارتر» خودرو توسط «کلاید کلمن» اختراع شد. تا آن زمان با «هندل» خودروها را روشن میکردند.
۱۹۲۷: دولت انگلستان شوروی نوپا را متهم به قصد راه انداختن یک انقلاب کمونیستی در آن کشور ساخت و روابط خودرا بامسکو قطع کرد.
۱۹۴۴: ۸۸ بمب افکن آمریکایی شهر توکیو را بمباران کردند. این نخستین بمباران هوایی شهر توکیو توسط آمریکا بود که ادامه یافت.
۱۹۷۹: دولت آمریکا اعتراف کرد که هزاران نظامی آن کشور در زمان بمباران شیمیایی جنگلهای ویتنام جنوبی، به ماده شیمیایی «ایجنت اورنج» آلوده شدهاند. برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید