دانشنامه امام حسین(ع) در آستانه تاسوعا و عاشورای حسینی به همت بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی تولید و عرضه شد.

به گزارش خبرنگار ویژه نامه محرم باشگاه خبرنگاران، حجت الاسلام و المسلمین علی اکبر الهی خراسانی، مدیر عامل بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی در نشست خبری که صبح چهارشنبه به منظور معرفی دانشنامه امام حسین(ع) در محل این بنیاد برگزار شد، گفت: بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی رسالت و وظیفه اصلی‌اش پژوهش و تحقیق در علوم اسلامی است، به همین منظورمجموعه گروه‌های پژوهشی تخصصی راه اندازی نموده است که عالمان حوزه و دانشگاه در کنار یکدیگر به تحقیق و پژوهش بپردازند.

«فروغ ولایت 2» دانشنامه‌ای برای امام حسین(ع)

وی با بیان این که نتیجه‌ پژوهش‌های این مجموعه علمی در قالب کتاب منتشر می‌شود، افزود: در 28 سال گذشته، هزار و 419 عنوان کتاب از سوی بنیاد چاپ شده که تعداد 986 عنوان چاپ اول و باقیمانده چاپهای دوم به بعد می‌باشند.

حجت الاسلام والمسلمین الهی با اشاره به این که با گذشت 28 سال از راه اندازی بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی تاکنون بیش از70 عنوان از آثار این مجموعه در محافل علمی – حوزوی و دانشگاهی کشور حائز رتبه و مفتخر به دریافت لوح تقدیر و جایزه شده است، یادآور شد: از جمله این موفقیت‌ها می‌توان به کسب جایزه جهانی کتاب سال، هفت عنوان کتاب سال جمهوری اسلامی، 6 عنوان کتاب برگزیده حوزه علمیه قم و دهها عنوان کتاب سال ولایت، کتاب سال دانشجویی، کتاب برتر قرآنی سال، کتاب سال استان خراسان رضوی و کتاب سال کودک اشاره کرد.

وی خاطرنشان کرد: بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی در سال 80 موفق به تولید و عرضه نخستین لوح فشرده، به عنوان فروغ ولایت(دانشنامه امام رضا(ع)) شده و استقبال مناسبی از سوی گروه‌های هدف به این دانشنامه صورت گرفت، به گونه‌ای که تاکنون بیش از 80 هزار نسخه از آن به فروش رسیده است؛ بعد از آن در نظر گرفته شد که با وجود ظرفیت و توانی که در گروه کامپیوتر بنیاد پژوهش‌های اسلامی وجود دارد، فروغ ولایت2 با عنوان دانشنامه امام حسین(ع) تولید شود، این دانشنامه در مقایسه با فروغ ولایت 1 بسیار متفاوت بوده و از ویژگی‌های منحصر به فردی برخوردار است.

حجت الاسلام و المسلمین الهی در بخش دیگری از این نشست به تبیین فعالیتهای قرآنی بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی پرداخت و گفت: یکی از پژوهشهایی که در گروه قرآن بنیاد پژوهش‌های عظیم قرآنی انجام می‌شود نه تنها از افتخارات آستان قدس، بلکه از افتخارات نظام و انقلاب اسلامی است و آن دایره المعارف «مفردات راغب اصفهانی» است که تا کنون 22 جلد از آن در قالبهای کتاب‌های بیش از 900 صفحه‌ای منتشر و چاپ شده و پیش بینی می‌شود تعداد این کتاب‌ها به 40 جلد برسد.وی با بیان اینکه رهبر معظم انقلاب اسلامی بر روی این دایره المعارف عنوان «الموسوعه القرآنیه الکبری» گذاشته اند، افزود: ایشان در هنگامی که این کتاب را مشاهده می‌کردند، فرمودند «این کتاب را برای بزرگان علمی جهان اسلام ارسال نمایید» در همین راستا 30 نفر از بزرگان علمی جهان اسلام شناسایی شدند و این کتاب برای آنان ارسال شد.

وی در ادامه چاپ 55 عنوان کتاب با موضوع قرآن را از دیگر فعالیت‌های گروه قرآن بنیادپژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی برشمرد و این گروه را موفق ترین گروه این مجموعه معرفی نمود.

این دانشنامه تجاری نیست

حجت الاسلام رامین گلمکانی؛ مدیر پروژه دانشنامه امام حسین(ع) گفت: در بخش‌های پژوهشی این دانشنامه، از تمامی گروه‌های علمی بنیاد پژوهش‌های اسلامی استفاده شده است. نزدیک به دو هزار و500 
مدخل این دانشنامه براساس شیوه دایره المعارف نویسی و به صورت تخصصی تهیه شده اند.

وی ادامه داد: استفاده از شیوه دایره المعارفی از سرگردانی کاربران جلوگیری می‌کند و موجب استفاده بهینه کاربران از مقالات می‌شود.

وی با بیان این که ورودی اطلاعات دانشنامه امام حسین(ع) حدود 5 هزار رکورد بوده است، تصریح کرد: از این تعداد تنها دو هزار و پانصد عدد آن مقاله نوشتاری است و بقیه آن افزودنی در قالب صفحات گرافیکی، عکس ها، فیلم‌ها و صوت‌ها است. این نرم افزار براساس باز نگری تمامی نرم افزارهای موجود تولید شده است و این گونه نبوده است که کاری موازی با سایر مجموعه‌ها انجام شود. وی با بیان اینکه این دانشنامه، دانشنامه‌ای تجاری نیست، بلکه مجموعه‌ای کاملا فرهنگی و پژوهشی و در سطح عموم جامعه است، بیان داشت: این دانشنامه به گونه‌ای است که نیاز پژوهشگران متخصص و همچنین افراد سطوح پایین تر ـ از نظر علمی ـ را برطرف می‌کند و موجب می‌شود که کاربران به طور کافی از این دانشنامه استفاده لازم را داشته باشند.

وی خاطرنشان کرد: این نرم افزار از نظر تعداد صفحات 12 هزار صفحه مطلب دارد، اما این تعداد صفحات کاملا پژوهشی نیست، بلکه مقداری از آن از پژوهش‌هایی است که یا در بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی و یا در مجموعه‌های دیگر انجام شده، بنابراین 50 درصد از کار این دانشنامه پژوهشی است بدین معنا که کاری اولیه می‌باشد که برای این نرم افزار انجام شده و بقیه مربوط به کارهایی بوده که یا در بنیاد و یا در خارج از این مجموعه صورت گرفته و از آنها استفاده لازم شده است.

مدیر  عامل بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی خاطرنشان کرد: این دانشنامه به شناسایی منابع موجود پیرامون امام حسین(ع) پرداخته و برای هر مقاله‌ای پرونده علمی تشکیل داده شده است.

انتهای پیام/پ3
برچسب ها: دانشنامه ، امام ، حسین ، آستان ، قدس ، رضوی
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.