وی با بیان این که اغلب مبتلایان به بیماری های کلیوی در مراحل آغازین بیماری خود از آن بی اطلاع هستند، اظهار داشت: در بسیاری از موارد فرد مبتلا هنگامی متوجه بیماری خود می شود که کلیه تا حد زیادی درگیر بیماری و مشکل شده است.
مشتاقی تاکید کرد: البته در تمامی مراحل بیماری کلیوی، علایمی از بیماری ممکن است تظاهر کند که متاسفانه بسیاری از مبتلایان یا به این علایم توجه نمی کنند و یا به شکل دیگری نسبت می دهند.
وی تصریح کرد: از جمله علایمی که معمولاً کمتر به آن توجه می شود، مشکلات و اختلالات روانی است که این نوع اختلالات به میزان قابل توجهی در بیماران کلیوی دیده می شود.
مشتاقی گفت: وجود برخی از مشکلات روانی همچون اختلال در تمرکز، خستگی، گیجی وبی حوصلگی ، می تواند نشانه ای از بیماری و نارسایی کلیه باشد.
وی یادآور شد: وجود مشکلات و اختلالات ادراری به ویژه سوزش و تکرر ادرار، شب ادراری ، وجود خون در ادرار و درد های خفیف تا شدید کلیه نیز از علایم بسیار مهم نارسایی های کلیوی است.
مشتاقی خاطر نشان کرد: به محض مشاهده علایم فوق به ویژه هنگامی که این علایم به مدت طولانی بر فرد عارض می شوند، باید به پزشک مراجعه کرد و تحت آزمایش و معاینه دقیق و منظم قرار گرفت تا در صورت ابتلای احتمالی به بیماری کلیوی، بیماری فرد مبتلا در همان مراحل آغازین کنترل و درمان شود.
فشار خون بالا و دیابت دو عامل اصلی بیماری کلیه
این متخصص نفرولوژی در ادامه به خبرنگار باشگاه خبرنگاران گفت: عوامل متعددی می توانند موجب بیماری کلیوی شوند که بسیاری از آن ها به راحتی قابل کنترل هستند.
مشتاقی تاکید کرد: در حال حاضر فشار خون بالا و دیابت دو عامل اصلی بیماری کلیه است و زمانی که این دو بیماری با درمان مناسب کنترل و مراقبت شوند، بیماری کلیوی مرتبط با آن نیز تا حد زیادی قابل پیشگیری یا کنترل است.
وی با اشاره به این که عوامل زیادی در بروز دیابت و فشار خون بالا موثر هستند، یادآور شد: تغییرات شیوه های زندگی همچون کاهش ورزش و فعالیت بدنی و تغذیه نامناسب، از مهم ترین دلایل شیوع دیابت و فشار خون در جامعه است.
مشتاقی گفت: دیابت و فشار خون بالا که خود دو بیماری مهم مزمن محسوب می شوند، علاوه بر افزایش خطر ابتلا به بیماری ها و نارسایی ها کلیوی، می توانند خطر بیماری هایی دیگر مانند بیماری های قلبی و عروقی را نیز افزایش دهند .
وی با اشاره به دلایل دیگر بروز بیماری کلیوی در بین افراد جامعه، خاطر نشان کرد: عفونت ها و سنگ های ادراری و کلیوی ، عوامل ژنتیکی، استفاده از برخی از داروها همچون داروهای ضد درد و برخی از عوامل ناشناخته نیز در بروز مشکلات و بیماری های کلیوی نقش دارند./ع2