جلیل سالاری در گفتگو با
خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران، درباره دلایل افزایش قاچاق گازوئیل در کشور، گفت: در حال حاضر یکی از مشکلات پیش روی عرضه گازوئیل، نظام چند نرخی این فرآورده نفتی است.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی با اعلام اینکه در حال حاضر نرخهای متعددی برای عرضه گازوئیل شناورها، صنایع، نیروگاهها، حمل و نقل و دستگاههای دولتی تعریف شده است، تصریح کرد: نظام چند نرخی گازوئیل مشکلاتی در عرضه و توزیع این فرآورده نفتی ایجاد کرده است.
وی با بیان اینکه نوسان های نرخ دلار و اختلاف قیمتی منجر به افزایش قاچاق گازوئیل شده است، بیان کرد: سامانه تجارت آسان بهترین راهکار برای عرضه سوخت مورد نیاز واحدهای کشاورزی است که فقط باید نظارت دستگاههای متولی بر عملکرد متقاضیان آنها برای دریافت سوخت افزایش یابد تا از انحراف مصرف فرآورده نفتی جلوگیری شود.
سالاری ادامه داد: با توجه به اینکه ماشینآلات کشاورزی و پمپ آب به صورت دائم فعال نیست، سهمیه سوخت ثابت برای آنها به صورت ماهانه شارژ نمیشود، بلکه سهمیه سوخت آنها براساس نیاز هر فصل به آنها داده میشود و گاهی نیز این سهمیه سرجمع به ماه بعد منتقل میشود.
وی اضافه کرد: داشتن کارت سوخت به معنی دادن سهمیه ثابت به یک کلاس مشخص از خودرو و یا ماشین آلات مصرفکننده سوخت است. این درحالی است که در بخش کشاورزی و برخی بخشهای دیگر به دلیل شرایط متفاوت اقلیمی قابلیت کلاسبندی این واحدها برای عرضه سوخت با کارت وجود ندارد.
سالاری با بیان اینکه سامانه تجارت آسان به همین دلیل برای عرضه سوخت واحدهای کشاورزی ایجاد شده است، گفت: اگر عرضه سوخت واحدهای کشاورزی با کارت سوخت به دلیل بحث قاچاق مطرح شده است باید یادآور شد که به این کار نیازی نیست، بلکه باید متولیان نظارت را افزایش دهند.
با اشاره به اینکه سوخت مورد نیاز واحدهای کشاورزی از طریق سامانه تجارت آسان عرضه میشود، گفت: بعد از ثبتنام این واحدها در سایت سامانه تجارت آسان، نیاز آنها از طریق دستگاههای متولی مانند وزارت جهاد کشاورزی، وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت کشور و استانداریها بررسی میشود، بعد از آن نیز شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی یکبار دیگر این نیاز را ارزیابی میکند و سپس سوخت مورد نیاز واحدهای کشاورزی براساس سهمیه تعیینشده به صورت فصلی در اختیار آنها قرار میگیرد.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران با اشاره به اینکه سوخت مورد نیاز واحدهای کشاورزی در فصول مختلف متفاوت است، گفت: در بعضی از استانها فعالیت کشاورزی به دلیل شروع فصل سرما رونق ندارد، این درحالی است که در مناطق دیگر با فصل سرما فعالیتهای کشاورزی آغاز میشود؛ براین اساس نمیتوان سهمیه ثابتی برای تمام واحدهای کشاورزی تعیین کرد.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی همچنین با بیان اینکه هم اکنون مرغداریها، ماشین آلات کشاورزی و صنایع کشاورزی سهمیههای مختلف گازوئیل دریافت می کنند، خاطرنشان کرد: سهمیه بندی گازوئیل می تواند در مدیریت مصرف این فرآورده نفتی تاثیرگذار باشد.
سالاری با تاکید بر اینکه فقدان اجرای برچسب انرژی در صنایع منجر به عدم مدیریت مصرف و تخصیص سهمیه مناسب گازوئیل در این بخش شده است، تبیین کرد: نبود برچسب انرژی در برخی از صنایع کشور منجر به انحراف و قاچاق گازوئیل شده است.
وی همچنین خواستار بازرسی و نظارت بیشتر بر عملکرد برخی از صنایع تولید کننده مشتقات نفتی شد و افزود: برخی از این صنایع فرآوردههای یارانهای همچون گازوئیل را با سایر محصولات نفتی مخلوط و زمینه انحراف آن را به کشورهای همسایه فراهم می کنند./ر