به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران شهرکرد
منیژه رخشان، درخصوص اعتیاد در زمان بارداری و پیامدهای آن افزود: اعتیاد به مواد مخدر، به عنوان یکی از مشکلات بهداشتی، پزشکی و اجتماعی قرن حاضر شناخته شده است که امروزه انسان را از سه جنبه جسمی، روانی و اجتماعی مورد تهدید قرار داده است.
وی گفت: زنان، نخستین قربانیان بسیاری از آسیبها و معضلات اجتماعی، از جمله: اعتیاد هستند. مصرف موادمخدر، مواد محرک، الکل و دخانیات، مشکلی فزآینده در دنیاست که استفاده آنها در دوران بارداری برای مادر، جنین و نوزاد عوارض بسیار وخیمی به همراه خواهد داشت.
تولد نوزاد نارس با رشد و وزن کم، مرگ زودرس نوزاد و مرگ مادر از پیامدهای مهم اعتیاد بارداری است.
رخشان، با بیان اینکه اعتیاد در دوران بارداری، مشکلات عدیدهای را به دنبال دارد، افزود: بر اساس تحقیقات صورت گرفته، اعتیاد در دوران بارداری، عوارضی چون: زایمان زودرس، سقط، محدودیتهای رشد داخل رحمی و وزن کم زمان تولد را در پی دارد.
وی خاطر نشان کرد: از دیگر عوارض اعتیاد دوران بارداری، مرگ داخل رحمی، ناهنجاریهای اندام و دستگاه عصبی، افزایش خطر مسمویت حاملگی، پرخاشگری، سوء ظن و افزایش خونریزی پس از زایمان و مرگ و میر مادر و نوزاد میباشد.
این کارشناس، با تأکید بر اهمیت سلامت مادر و جنین نیز گفت: اگر مادر، بنا به وظیفه فیزیولوژیکی فرد باردار، معتاد نیز باشد و یا در این زمان معتاد شود، علاوه بر مشکلات اقتصادی، روانی، اجتماعی، موضوع سلامت مادر و جنین نیز در خطر قرار میگیرد.
وی افزود: از آنجا که امید به زندگی برای مادر و جنین، رابطه تنگاتنگی با یکدیگر دارد بحران پیش آمده زندگی جسمی، روانی جنین را به مخاطره میاندازد و باعث مرگ زودرس میشود.
رخشان گفت: با در نظر گرفتن عوامل مذکور، میتوان دوره بارداری را دوره ترس و اضطراب دانست. ضمن اینکه احساس عدم امنیت، ترس از جدایی و طلاق و نگرانی از آینده کودک حاملگی را غیر قابل تحمل خواهد کرد.
وی، با تأکید بر مشکلات اقتصادی که ممکن است در این زمینه برای فرد ایجاد شود، خاطرنشان کرد: مشکلات و نگرانیهای اقتصادی نیز سبب پریشانی فکر و اضطراب زن باردار شده و ممکن است موجبات تشدید ترسهای نهفته وی را فراهم کند.
کارشناس امور مامایی معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، با اشاره به اینکه دوران بارداری، دورهای پر تلاطم است، افزود: مادرانی در جهت آسودگی فکر و رهایی از تشویش، اضطراب و آرامش فکری رو به استفاده از مواد مخدر میآورند.
وی، با تأکید بر لزوم مراقبت ویژه از زنان باردار اظهار داشت: توجه خاص به این دسته از مادران، بایستی توسط کارکنان بهداشتی به ویژه بهورزان به عمل آید.
رخشان، با بیان اینکه آموزشهای همگانی بهداشتی، توسط کارکنان بهداشتی جهت ارتقاء سلامت مادر و نوزاد الزامی است، توصیه کرد: جهت ارتقاء سلامت مادران و نوزادان و در نتیجه ارتقاء سلامت و بهداشت جامعه آموزش همگانی در مورد تأثیرات سوء مصرف مواد و به خصوص در بارداری انجام شود.
وی خاطر نشان کرد: زنان، بایستی در سنین قبل از بارداری به ترک اعتیاد تشویق شوند و با جایگزین کردن مواد مصرفی به مواد با ضرر کمتر، پیامد بارداری را بهبود بخشیده و افزایش سطح بهداشت عمومی و سلامت نسلهای آینده را تضمین کنند. /س